2024 kovo 29 d. penktadienis, 17:16
Reklama  |  facebook

Būstų pirkėjų elgesio pokyčiai: perka butus „iš brėžinių“, bet tampa reiklesni statytojams

2021-08-11 11:43
Pandemijos įkaitinta nekilnojamojo turto (NT) rinka, ribotas pirminės rinkos būstų sandėlis ir jų pirkimas iš brėžinių pakeitė NT pirkėjų elgesį, pastebi NT plėtros bendrovės „Realco“ ekspertai.
nuotrauka
„Realco“ nuotr.


Minimos įmonės
Realco, UAB

Rinkdamiesi būstą gyventojai yra atsargesni, vis dažniau konsultuojasi su teisininkais ar statybų ekspertais, pirmenybę teikia butams su pilna apdaila, vis svarbesnis tampa vaizdas pro langą ir vystytojo patikimumas.

Nors NT rinka pastaruoju metu priminė lenktynes su laiku, vystytojai skubėjo ir vis dar skuba statyti, o pirkėjai – pirkti, praėjusių metų viduryje prasidėjęs butų pirkimo vajus būsimų naujakurių reiklumo ir įsitraukimo į statybų procesą nesumažino, priešingai – kaip tik padidino.

„Net ir itin spartaus naujų būstų pasiūlos mažėjimo laikotarpiu daugelis pirkėjų atidžiai analizavo rinką, ieškojo išskirtinių projektų, atidžiai skaitė sutartis, iš statytojų reikalavo lankstumo ir dėmesio savo poreikiams, užtikrintumo. Tai vertiname palankiai ir siejame ne tik su išaugusiu visuomenės išprusimu, bet ir žmonių atsargumu. Pirkėjai nori jaustis saugūs ir būti užtikrinti, kad jų pinigai bus investuoti tinkamai, o ateityje neteks gailėtis sprendimo“, – įmonės pranešime cituojamas „Realco“ vadovas Julius Dovidonis.

Rinktis buto – su ekspertu

Būstų pirkėjai pastaruoju metu atidžiau skaito sutartis, jas analizuoja ir lygina su kitų NT vystytojų sutartimis. J. Dovidonio teigimu, jau nebestebina, kai į pirkėjo apsisprendimą, pirkti ar ne, įsitraukia teisininkai, statybų ekspertai, brokeriai. Eksperto nuomonė tampa svarbesnė nei giminaičių ar draugų. Visgi, ekspertus vis dar dažniau linkę pasitelkti tie pirkėjai, kurie nėra tikri dėl savo pasirinkimo, svarsto, ar nepermoka už būstą, vertina dominančio būsto likvidumą.

Iš NT vystytojų pirkėjai dažniau reikalauja lankstumo, įmokų skaidymo, taip pat nuolaidų pinigine išraiška bei dovanų – paprastai kaip nemokamą priedą prie būsto tikimasi gauti sandėliuką ar automobilio parkavimo vietą. Vieta, o neretai ir dvi, automobiliui statyti apskirtai tapo vienu iš svarbiausių pirkėjų prioritetų renkantis būstą, ypač tankiau apgyvendintuose rajonuose.

„Liepos mėnesį atlikome vilniečių apklausą ir jos rezultatus palyginome su analogiško pernai atlikto tyrimo duomenimis. Žmonių, kuriems renkantis būstą svarbiausia yra automobilių parkavimo galimybė, padaugėjo 7 proc. – nuo 45 proc. 2020-aisiais iki 52 proc. šiemet“, – pastebi J. Dovidonis.

Vystytojo reputacija vis svarbesnė

Kitas svarbus kriterijus, stebimas pastaruoju metu, yra tas, kad labai svarbi tampa ne tik konkreti data, kada bus baigtos būsto statybos, bet ir informacija apie kiekvieną jų etapą. Pirkėjai seka, kaip darbai vyksta ir ar nevėluojama, nori realiu laiku žinoti, kas yra daroma statomame NT objekte. Šis pirkėjų elgesio pokytis pradėjo ryškėti, kai neliko galimybės rinktis būstų jau pastatytuose projektuose ir stipriai išaugo iš brėžinių perkamų būstų skaičius.

„Natūralu, kad tuo domisi perkantieji „iš brėžinių“ – jie turi baimių, ar būstas tikrai bus pastatytas, net jei NT vystytojas ir patikimas. Todėl iš statytojų tikimasi proaktyvumo – periodinių naujienlaiškių apie statybų progresą, nuotraukų ir panašiai. Pastebime, kad tokiam elgesiui įtakos turi ir nuogirdos apie vystytojų atšaukiamas rezervacijas. Kad nuogąstavimų būtų kuo mažiau, savo klientams netrukus pasiūlysime specialią sistemą, kurioje prisijungus galima sekti, kaip vyksta namo statybos, kokie darbai planuojami ir pan.“, – komentuoja J. Dovidonis.

„Realco“ vadovas pabrėžia, kad perkant būstus iš brėžinių ypač svarbus tampa vystytojo vaidmuo, jo reputacija ir patikimumas. „Kad didėja vystytojo svarba, rodo ir sostinės naujakurių apklausos – šių metų liepą atliktoje apklausoje beveik kas penktas respondentas nurodė, kad renkantis būstą jam svarbus projekto vystytojas ir tai buvo 4 proc. aukštesnis rezultatas nei analogiškoje apklausoje pernai“, – skaičiuoja J. Dovidonis.

Atidžiau vertina aplinką ir vaizdą pro langą

Apklausos duomenimis, absoliučiai daugumai (87 proc.) respondentų, renkantis konkretų būstą, neskaitant kainos ir jo dydžio, svarbiausia vis dar išlieka vieta mieste. Tačiau vis dažniau imamas vertinti ir rajonas, gatvė bei konkreti statomo objekto vieta, ar greta yra naujos, ar senos statybos pastatai, taip pat jo ateities perspektyvos ir likvidumas.

Palyginti su ankstesniais metais, vis svarbesnis darosi būstų langai – jų orientacija ir vaizdas pro juos. Šiemet langų orientaciją kaip svarbią nurodė 58 proc. gyventojų, kai pernai tokių buvo 54 proc., o vaizdą pro langą vertina 47 proc. respondentų šiemet ir 38 proc. praėjusiais metais.

Vis svarbesnis darosi būstų langai – jų orientacija ir vaizdas pro juos. Šiemet langų orientaciją kaip svarbią nurodė 58 proc. gyventojų, kai pernai tokių buvo 54 proc., o vaizdą pro langą vertina 47 proc. respondentų šiemet ir 38 proc. praėjusiais metais.

„Gyventojams labai svarbu, kad pro langus matytųsi geras vaizdas – graži panorama ar patrauklus, apželdintas kiemas, kad priešais esantis namas būtų atitolęs pakankamai. Tai buvo svarbu visada, tačiau pastaruoju metu tokį norą išsako beveik kiekvienas, net ir perkantieji būstus investicijai – žiūrima ne tik į atsiperkamumą, bet ir į emocinį aspektą“, – akcentuoja J. Dovidonis.

Pilna apdaila ir galimybė įsigyti būstą bei pasirašyti notarinę sutartį jau po jo įrengimo taip pat vis dažniau tampa vienu iš esminių pirkėjų lūkesčių, pastebima pranešime. „Realco“ vadovas šį pirkėjų elgesio pokytį sieja su tuo, kad pastaruoju metu itin išaugusi apdailos darbų specialistų paklausa ir būstą su daline apdaila įsigijusiems žmonėms sudėtinga rasti patikimų specialistų, susitarti dėl darbų terminų.

Būstų „iš brėžinių“ bus daugiau

J. Dovidonio teigimu, laisvų butų sandėlis pirminėje Vilniaus NT rinkoje nuo metų pradžios stabiliai mažėjo, tačiau šiuo metu jau stebimi stabilizacijos ženklai. „Nors pirminė būsto rinka sostinėje vis dar išlieka deficitinė, situaciją stabilizuoja sumažėjęs pirkėjų aktyvumas ir rinkai pristatomi nauji projektai. Visgi, NT vystytojai yra pasiruošę pirkėjams pasiūlyti dar daugiau naujų projektų ir greičiau normalizuoti rinką, tačiau procesai, matyt, dėl didelių apkrovų stringa Vilniaus miesto savivaldybės koridoriuose“, – aiškina jis.

Bendrovės duomenimis, liepos pabaigoje sostinėje buvo beveik 3400 laisvų būstų, daugiausia – Baltupiuose (įskaitant Ozo parko teritoriją), Šnipiškėse, Pilaitėje ir Lazdynėliuose. Šiuose mikrorajonuose esantys laisvi butai sudarė daugiau nei pusę visos mieste esančios naujų būstų pasiūlos.

Per pastaruosius 3 mėnesius buvo pradėti būstų pardavimai 19-oje naujų projektų ir jau esamų projektų naujuose etapuose, o tai pirminę rinką papildė beveik 1500 butų, daugiausiai Pilaitėje, Šnipiškėse ir Naujamiestyje.

Per pastaruosius 3 mėnesius buvo pradėti būstų pardavimai 19-oje naujų projektų ir jau esamų projektų naujuose etapuose, o tai pirminę rinką papildė beveik 1500 butų, daugiausiai Pilaitėje, Šnipiškėse ir Naujamiestyje.

„Mūsų duomenimis, per septynis 2021 m. mėnesius Vilniuje paviešinti 38 daugiabučių projektiniai pasiūlymai. Naujų planuojamų projektų gausu centrinėje miesto dalyje, Šnipiškėse, Lazdynėliuose, Pilaitėje, Verkiuose. Tai leidžia prognozuoti, jog brėžinių stadijoje esančių butų pasiūla per artimiausius metus galėtų padidėti iki 4600 vienetų, tad tikėtina, jog šiandien pastebimi pirkėjų elgesio pokyčiai artimiausiu metu dar labiau ryškės“, – įsitikinęs J. Dovidonis.

Birželio 21–liepos 9 d. bendrovės „Spinter tyrimai“ atliktoje reprezentatyvioje Vilniaus gyventojų, kurie per pastaruosius trejus metus įsigijo arba artimiausiais metais planuoja įsigyti būstą, apklausoje dalyvavo 510 gyventojų.

Statybunaujienos.lt
Žymės  Buto pirkimas



NT projektai

nuotrauka
2024-03-20 11:44
Nekilnojamojo turto (NT) plėtotoja „Realco“ praneša, kad prestižinės klasės projekto „Algirdo 3“ statybos darbai artėja link pabaigos – šiuo metu tiek pastatų išorėje, tiek viduje montuojama natūralaus akmens fasado apdaila. Bendrovė taip pat informuoja, kad projekto pardavimus planuojama pradėti ba...
nuotrauka
2024-03-15 09:07
Per artimiausius 3-4 metus Vilkpėdėje planuojama pastatyti tiek pat butų, kiek iki šiol buvo pastatyta per 17 metų. Šiuose suplanuotuose ir jau statomuose projektuose galės apsigyventi apie 3 tūkst. gyventojų. Plėtotojų investicijos per pastaruosius dvejus metus iš šiaurinės miesto dalies ėmė labiau...
nuotrauka
2024-03-12 14:21
Vilniuje, Kareivių gatvėje NT projektų ir vietokūros kompanija „Citus“ pradeda naujausią projektą „Mūnai by CITUS“. Penkiais etapais beveik 2 ha teritorijoje bus pasiūlyti 477 įvairaus dydžio prestižinio segmento butai. Statybos darbai jau prasidėjo, o pirmąjį etapą įmonė planuoja užbaigti iki 2025 ...
nuotrauka
2024-03-06 17:01
SBA grupės nekilnojamojo turto vystytoja „SBA Urban“ užbaigė pirmąjį „Nemunaičių“ kvartalo etapą Kaune. Investicijos į projektą kairiajame Nemuno krante siekė 20,5 mln. eurų. Architektūrą projektui kūrė nacionalinės premijos laureato Rolando Paleko studija, o naujuose namuose ant upės kranto gyvento...
nuotrauka
2024-03-01 15:40
Antrąjį šių metų ketvirtį NT kompanijos „Citus" projekte Druskininkuose, „Nemune by CITUS" planuojama pradėti notarinių sandorių pasirašymo procesą. Projekte pradės kurtis pirmieji apartamentų šeimininkai, o pastatas sparčiai įgauna būsimą išvaizdą. Jame jau parduota arba rezervuota beveik 80 proc. ...
nuotrauka
2024-03-01 09:59
Rinkdamiesi būstą Lietuvos gyventojai ypatingą dėmesį skiria ne tik lokacijai ar erdvių išplanavimui, bet ir darniai bei saugiai kvartalo kaimynystei. KOG rinkodaros ir komunikacijos mokslų instituto atliktos didmiesčių gyventojų apklausos duomenys rodo, kad pastarasis aspektas yra svarbus trims ket...
nuotrauka
2024-02-27 13:53
Sostinės Mozūriškių gatvėje, brandaus miško ir Buivydiškių I tvenkinio pašonėje, per kelis artimiausius metus iškils išskirtinis gyvenamasis rajonas, kuris turės šalia įrengtą pliažą ir kitas aktyvaus poilsio zonas. UAB „Rinvest“ antrinei įmonei UAB „RE-SPV-2“ suteiktas statybos leidimas daugiabučių...
nuotrauka
2024-02-22 15:39
Sostinės Paribio gatvėje baigiamame statyti kvartale „Žvėryno City“ jį plėtojanti bendrovė „RE Excellence“ pradeda antrąjį butų bei komercinių patalpų pardavimo etapą. Pirkėjams siūloma 90 butų, 15 loftų ir 13 įvairioms reikmėms pritaikomų komercinių patalpų. „Žvėryno City“, kurio statyba bus visišk...
nuotrauka
2024-02-15 12:16
Vilniuje, Ukmergės gatvėje, pradedamas vystyti naujas projektas „U128“. Pirmo etapo metu jame bus pastatyti du gyvenamieji namai. Planuojama, kad gyventojai į juos galės įsikelti po dvejų metų. Projektą vysto nekilnojamojo turto plėtros įmonė „Eriadas“ kartu su investicine bendrove „DIFF Finance“.
nuotrauka
2024-02-12 14:38
Statybų bendrovė „YIT Lietuva“ šiame projekte naujakuriams siūlo dar vieną daugiabutį vystomame „Piliamiesčio“ kvartale – šešiaaukštį „Nemuno“ namą. Jis iškilo „Piliamiesčio“ vidiniame „Upių“ kvartale, esančiame arčiausiai Neries ir Kauno pilies bei stebinančiame vaizdingiausiomis senamiesčio panora...
nuotrauka
2024-02-08 10:17
Vilniuje duris atvėręs „ATLAS" – pirmasis ir didžiausias tokio pobūdžio „co-living" apartamentų nuomos projektas Lietuvoje. Klientams čia siūlomos ne tik įprastos mažo ploto studijos, tačiau ir 2-3 kambarių apartamentai su bendruomeniško gyvenimo privalumais.
nuotrauka
2024-02-02 08:55
Vilniaus Žvėryno rajone baigti statyti kotedžai. Lūšių gatvėje išplėtotą projektą sudaro 4 A+ energinės klasės kotedžai, kurių plotas svyruoja nuo 119 kv. m iki 136 kv. m. Kiekvienas kotedžas turi ir savo žemės sklypą. Namus, kiek ilgiau nei metus užtrukusi, pastatė nekilnojamojo turto vystymo bendr...
nuotrauka
2024-02-01 13:56
Buvęs nekilnojamojo turto (NT) agentas Igor Petrenko teigia atradęs neužpildytą nišą būsto nuomos rinkoje. Pasak jo, besikeičianti geopolitika ir pasaulį supurčiusi COVID19 pandemija pakoregavo nuomos įpročius, itin smarkiai išaugino trumpalaikės nuomos paklausą, tačiau esamos nuomos platformos neat...
nuotrauka
2024-01-15 15:01
Netoli prekybos centro „Panorama” naują daugiabučių kvartalą kurianti statybų bendrovė žada per artimiausius metus paversti jį geidžiamiausia lokacija ieškantiems balanso tarp miesto ir gamtos. Vystytojas siekia realizuoti rajono potencialą ir sukurti modernią mažaaukščių butų gyvenvietę.
nuotrauka
2024-01-15 10:09
Nekilnojamojo turto plėtros kompanija „Hanner“ sostinės Naujamiesčio rajone imasi antrojo „LiveUp“ projekto etapo. Vilniaus miesto savivaldybė suteikė leidimą statyti 7 aukštų gyvenamąjį namą. Darbus įmonė pradės jau netrukus, investicijos į projektą sieks 5,5 mln. eurų.
nuotrauka
2024-01-12 09:58
Nors, kaip skelbia Lietuvos bankas, per pastaruosius dvylika mėnesių būsto pardavimų skaičius šalyje susitraukė daugiau nei dešimtadaliu, o būsto įperkamumo rodikliai mažiausi per pastaruosius dešimt metų, prognozuojama, kad jau greitu metu rinka turėtų atsigauti. Besikeičianti pirkėjų elgsena koreg...
nuotrauka
2024-01-11 14:29
Prabangaus NT plėtotoja UAB „Unique Properties“ gavo statybą leidžiančius dokumentus gyvenamajam ir administraciniam kompleksui „Vilniaus Džiazas“ Senamiestyje, K. Vanagėlio g. 11 ir 18. Kompleksą sudarys dviejų korpusų daugiabutis su 66 butais ir 11 komercinių patalpų, tvarkomas unikalus tarpukario...
nuotrauka
2024-01-10 09:31
Jei įsivaizduojate tipinį daugiabučių rajono kiemą, tikriausiai mintyse iškyla asfaltuotos automobilių aikštelės vaizdas. O žiemą apsnigtuose daugiabučių kiemuose vietos automobiliams net neužtenka, todėl vairuotojai palieka juos ant takų ar pievelių. Ar gali kiemas būti kitoks? Tvarios miestų ir in...
nuotrauka
2024-01-09 09:54
Europoje tarp jaunų specialistų ir studentų populiarus bendruomeniško būsto konceptas „co-living" populiarėja ir Lietuvoje, kur pastaraisiais metais įgyvendintas jau ne vienas panašus projektas. Studentų akademiniame miestelyje, Vilniaus Saulėtekio rajone, esančius senus pastatus paversti šiuolaikiš...
nuotrauka
2024-01-02 12:47
Nekilnojamojo turto plėtotoja „RE Excellence" pradeda 54 butų, modernios architektūros pastato Neries pakrantėje Vilniuje statybą. Išraiškingas pastatas ir šalia jo planuojama medžių alėja keis pakrantės atkarpos ties Žaliuoju tiltu vaizdą.

Statybunaujienos.lt » NT projektai