2024 balandžio 20 d. šeštadienis, 4:30
Reklama  |  facebook

„Eikos statyba“ Balsiuose pastatė žaliausią prekybos centrą ir žengia toliau

2018-04-23 10:52
„Ar tai buvo iššūkis? Taip, ir ne tik mums, bet ir visai projekto komandai. Nors turime nemažą prekybos centrų statybos patirtį, toks centras, koks yra „ŽALI“, yra pirmasis ir kol kas vienintelis“, – sako bendrovės „Eikos statyba“ direktorius Almantas Čebanauskas. Vystytojų „Baltisches Haus“ sumanytas koncepcinis projektas „ŽALI“ yra sukurtas naudojant erdvinį BIM modelį ir yra vienas iš pirmųjų Lietuvoje prekybos centrų, statytų pagal tarptautinį tvariųjų pastatų vertinimo standartą BREEAM (angl. Building Research Establishment Environmental Assessment Method).
nuotrauka
„Baltisches Haus“ nuotr.


Minimos įmonės
Dalux Lithuania, UAB
Eikos statyba, UAB
JP Architektūra, UAB
Baltisches Haus, UAB

Statybvietės planas gerino darbų organizavimą

Kiekvieną naują projektą „Eikos statybos“ komanda priima kaip naują galimybę sau ir klientui, parodydami, ką geba geriausiai, siekdami su kaupu išpildyti klientų lūkesčius ir norus. Ne išimtis ir šių metų kovą Balsiuose atidarytas prekybos ir paslaugų centras „ŽALI“.

„Šis prekybos centras, išskirtinis ir atitikmens neturintis visoje šalyje, mums tapo tikru išbandymu ir pakeitė mūsų supratimą apie tokį statybų procesą, prie kokio buvome įpratę“, – sako bendrovės direktorius Almantas Čebanauskas, pastebėdamas, kad projekto išskirtinumas slepiasi detalėse.

Pirmiausia iššūkiu bendrovei tapo užsakovo „Baltisches Haus“ siekis praktiškai įgyvendinti tvarios statybos idėjas, pritaikant tvarių pastatų vertinimo standartą „Breeam“ pačioje statybvietėje. Šie standartai itin griežti ir kol kas pakankamai retai sutinkami kasdienėje statyboje. Tačiau išbandę šią naujovę, „Eikos statybos“ specialistai mano, kad statybvietėse šis principas turėtų tapti įprastu reiškiniu.

Nauja patirtis prasidėjo nuo pat statybvietės projektavimo, kuomet įrengiant aptvėrimus reikėjo išsaugoti darnų aplinkos vaizdą, norint užtikrinti sklandų darbą – statybvietėje panaudotas nuolat atsinaujinantis statybvietės planas, kuriame visi procesų dalyviai buvo informuojami apie situaciją, pokyčius, dirbo pagal aktualų konkrečiai situacijai ir konkrečiu laiku pateikiamą sandėlių, kelių, kranų pastatymo planą.

Toks statybvietės planas – ne tik puiki priemonė organizuoti darbus, transporto srautus, bet ir užtikrinti darbų saugą. Neįprasta, kaip pastebėjo A. Čebanauskas, jog visa statybinė ir statybų procese naudota mediena privalėjo būti sertifikuota kaip legaliai nukirsta.

breem, bim, eika

Projektas išsiskiria ypatingu detalumu

Projektas išsiskiria ne tik statybos principu, bet ir architektūriniais bei techniniais sprendiniais. Jau nuo pat „ŽALI“ projekto pradžios vystytojai buvo užsibrėžę sukurti virtualų, erdvinį 3D pastato modelį, naudojantis BIM (Building Image Model) technologija. Šis itin detalus modelis kaip platforma buvo naudojamas ne tik architektūriniam ar techniniam projektui, bet ir statybai, jos valdymui bei organizavimui. BIM platformos modelis buvo nuolat pildomas ir atnaujinamas pagal faktinius duomenis: visos panaudotos medžiagos, apdailos detalės integruotos su individualiais parametrais, – taip modelis tapo visiškai parengtas naudoti objekto gyvavimo cikle.

„Tai tampa puikiu įrankiu ne tik administruojant pastatą, bet ir optimizuojant pastato eksploatacijos išlaidas. Nors tokio modelio nauda akivaizdi, tačiau, statant prekybinės paskirties pastatus, tai dar ne itin populiaru. Šis projektas yra vienas iš pirmųjų tokį informacijos bagažą turinčių pastatų“, – teigia bendrovės direktorius A. Čebanauskas.

Statybų proceso monitoringui pasitelkta moderni „Dalux field“ kokybės priežiūros sistema, kuria išmaniuoju įrenginiu informaciją apie neatitiktis ar pažeidimus gauna kiekvienas susijęs su konkrečiu darbu atsakingas asmuo. Ši sistema ne tik formuoja duomenų bazę, bet ir taupo laiką, išteklius, susijusius su kokybės priežiūra.

„ŽALI“ projektą kūrė didelė komanda: idėjos autoriai „Baltisches Haus“, progresyvi Balsių bendruomenė, architektai, projektuotojai, rangovai, net aplinkosaugininkai. Pasak objektą projektavusios bendrovės „Baltic Engineers“ projekto vadovo Vismanto Jakučio, nuo pat pradžių kartu su užsakovu buvo siekiama panaudoti moderniausius sprendimus ir suformuoti ypač detalų pastato modelį.

„Tai ir buvo padaryta. Mes didžiuojamės šiuo modeliu, manau, kad tokio išbaigtumo, apimties ir detalumo modelis Lietuvoje yra pirmasis“, – sakė V. Jakutis. Itin didelį grafinį bei informacinį projekto detalumą, kurio reikėjo ne tik statybai, bet reikės ir pastato naudojimui, išskyrė ir centro „ŽALI“ architektūrinį projektą kūrusios bendrovės „JP architektūra“ architektas Algirdas Kaušpėdas.

pc, eika, breem, bim

Projektavo pagal realius bendruomenės poreikius

Projektavime dalyvaujant Balsių bendruomenei, projektas buvo kuriamas atsižvelgiant į universalaus dizaino principus, kurie, kaip pastebėjo architektas A. Kaušpėdas, remiasi tikrais poreikiais, išaugančiais iš socialinio konteksto, kuriame dirbama, gyvenama. Visa projekto komanda dirbo pagal naujausius geros projektavimo praktikos pavyzdžius.

Pastato architektūra labai draugiška aplinkai. „ŽALI“ išsiskirs žaliais vijokliniais augalais dengtais fasadais, žaliu šilokų kilimu dengtu stogu, taip užtikrinant darnų aplinkos vaizdą.

Projektas pripildytas daugeliu sprendinių, kurie yra universalios statybos pagrindas: pradedant nuo laisvalaikio zonų klientams, Balsių bendruomenės gyventojams, vaikų žaidimų aikštele ir baigiant dviračių remonto stotelėmis bei elektromobilių įkrovimo stotelėmis. Įrengtos netgi išskirtinės gyvūnų zonos su specialiu paklotu, o saugant paukščius nuo atsitrenkimo į vitrinas jos apklijuotos atbaidančiais plėšriųjų paukščių siluetais.

Didelė naujiena – vystytojų iniciatyva paskutinę akimirką projektą papildžiusi pirmoji sostinės velotrasa (angl. pump track), kuri jau dabar sutraukia minias jaunimo ir dviračių entuziastų.

Prekybinės paskirties pastatas atitinka A klasės energinio naudingumo reikalavimus ir turi nemažai inovatyvių techninių sprendimų. Retai sutinkamas tokio tipo pastatuose geoterminis šildymas užtikrins kuo minimalesnį gamtinių resursų naudojimą šildant pastatą. Pastato valdymo sistemos leidžia nuolat stebėti jo būklę, operatyviai ir efektyviai pašalinti trūkumus. Net perdegusi lemputė nepraslys pro akis ir akimirksniu bus užsakoma ir keičiama pagal pastato informaciniame modelyje pateiktus duomenis.

breem, bim, eika

Įveikę iššūkius, įgijo neįkainojamos patirties

Centro „ŽALI“ generalinis rangovas bendrovė „Eikos statyba“ yra viena iš nedaugelio Lietuvos statybos bendrovių, realiai naudojanti BIM technologiją statybų procese. Vertinant statybininko galva, vienas iš svarbiausių BIM modelio pranašumų, anot įmonės projektų koordinatoriaus ir inžinieriaus Justino Augustino, yra galimybė aptikti ir pašalinti netinkamus pastato konstrukcijų ar komunikacijų susikirtimus dar brėžiniuose. Pataisas daryti projekte kainuoja mažiau negu statybų aikštelėje, todėl darbai vyksta greičiau, sklandžiau. Statybininkams buvo svarbu, kad BIM modelyje būtų sukaupta papildoma ir labai svarbi informacija apie naudojamas medžiagas, jų kiekius, savybes. BIM modelyje matyti, kokios tiksliai medžiagos parinktos ir reikalingos, jas užsakyti naudojant tą pačią projekto valdymo sistemos platformą, valdyti kiekius, taip minimizuojant sandėliavimo plotus.

Anot J. Augustino, vienu iš didžiausių iššūkių „Eikos statybai“ buvo suderinti kalendorinį statybų grafiką ir statybų projekto finansinius srautus realiu laiku. „Tačiau dirbdami su BIM modeliu, išmokome planuoti statybų laiko grafikus, medžiagų poreikį, jų užsakymo kiekius, numatyti srautus, kartu taupyti vidinius resursus, – sakė J. Augustinas apie įgytą patirtį, kuri kasdienį darbą daro greitesniu, efektyvesniu ir paprastesniu. – Erdvinis modelis nepakeičia paties statybų valdymo proceso, bet sudaro galimybes labai tiksliai suskaičiuoti statybinių medžiagų kiekius, taip efektyvindamas procesus.“

„Eikos statyba“ šiuo metu įgyvendina dar kelis, pasididžiavimo vertus projektus. Vienas iš tokių – infekcinių ligų ir tuberkuliozės ligoninės pastatas Santariškių gatvėje, Vilniuje. Tai moderniausia Europoje tokio tipo ligoninė. Prie finišo sparčiai artėja ir pernai pradėtas Regioninis skrydžių valdymo centras. Sausį startavo pirmojo Lietuvoje „Hilton“ viešbučio statyba – kompleksiškai statomi ir daugiabučiai gyvenamieji namai, administracinis pastatas. Statomi „Eikos“ plėtojami daugiabučiai gyvenamieji namai projektuose „Eika namai Pilaitėje“ Karaliaučiaus gatvėje ir „Namų pynės“ Tuskulėnų gatvėje, Vilniuje. „Eikos“ namai yra ypač auštos kokybės, o „Eikos statybos“ komanda džiaugiasi atlikdama svarbiausius darbus, užtikrinant ją.

„JP architektūra“ vizualizacija; „Baltisches Haus“ nuotr.

Statybunaujienos.lt



Objektai. Technologijos. Verslas

nuotrauka
2024-04-19 12:36
Viena didžiausių dolomito ir granito skaldos gamintojų Lietuvoje „Milsa“ grupė įsigijo Estijos bendrovės „Voglers Eesti“ kontrolinį akcijų paketą. Toks žingsnis leidžia įmonei ne tik sustiprinti paslaugų plėtrą už Lietuvos ribų, bet ir suteikia galimybę perimti svarbius procesus „Milsa“ įmonių grupė...
nuotrauka
2024-04-18 15:01
KTU mokslininkai ir verslo atstovai sako, kad ieškant konkurencinio pranašumo ekonominėje erdvėje, padėti gali verslo skaitmenizavimas – vienas prioritetinių Pramonės 4.0 tikslų. Tuo tarpu skaitmenizacijai diegti ir palaikyti jau reikalingi naujos kartos specialistai.
nuotrauka
2024-04-18 14:49
Lietuvos nekilnojamojo turto rinkos situacija – bene daugiausiai diskusijų pastaruoju metu viešojoje erdvėje kelianti tema. Laukiama jos atsigavimo požymių, netyla kalbos apie būstų kainas, aptariami nauji reikalavimai statytojams. Tačiau kaip mūsų šalį ir jos sąlygas statybų vystymui mato čia jau n...
nuotrauka
2024-04-17 16:32
Didelę infrastruktūros pastatų statybos ir kultūros paveldo objektų atnaujinimo patirtį Baltijos šalyse turinti Lietuvos statybos bendrovė „HSC Baltic" pasirašė ilgalaikės nuomos sutartį su „Baltic Horizon" valdomais „Meraki" verslo namais.
nuotrauka
2024-04-17 08:53
Tai, apie ką kažkada svajojo vien rašytojai fantastai, tampa realybe. Dirbtinis intelektas milžinišku greičiu keičia mūsų gyvenimus – ne vien laisvalaikį ir pramogas, bet ir darbinę veiklą. Bendrovės „Emplonet" IT atrankų padalinio vadovė, dirbtinio intelekto personalo sprendimuose ekspertė Ieva Kil...
nuotrauka
2024-04-17 07:28
Užsienio kapitalo įmonė LAYHER BALTIC, kuri tiekia į rinką pastolių sistemas, Ukrainoje įkūrė antrinę įmonę. Karo sąlygomis gyvenančioje šalyje jau antrus metus veikianti įmonė planuoja plėtrą: iki metų pabaigos atidarys dar 2 pastolių sandėlius ir planuoja 10 mln. eurų apyvartą.
nuotrauka
2024-04-15 13:46
Balandžio 26 d. „Litexpo“ parodų rūmuose vyks tarptautinė konferencija „Skaitmeninė statyba 2024. Vilnius“, subursianti nekilnojamo turto (NT) vystytojus, valdytojus, projektuotojus bei statytojus kalbėti apie Lietuvos statybų sektoriaus pažangą skatinančias temas.
nuotrauka
2024-04-11 15:29
Nekilnojamojo turto plėtros bendrovė „Eika" pirmąjį 2024 m. ketvirtį naujų butų pardavimo rinkoje augo labiausiai ir užėmė rekordišką rinkos dalį – 12 proc. Sėkmingiausi visoje Vilniaus rinkoje pagal pardavimus buvo šios bendrovės vystomi projektai „Mėlyni vilkai" ir „Metų laikai".
nuotrauka
2024-04-10 08:42
Telekomunikacijų ir IT bendrovė „Telia“ šiemet nusprendė pakeisti įprastą komandų formavimo ir stiprinimo programą, į ją įtraukdama dronų gamybos mokymus. Bendrovės darbuotojų surinktas skraidykles ketina padovanoti Šaulių sąjungai. „Telia“ pirmame mokymų etape planuoja įsigyti apie 20 dronų komplek...
nuotrauka
2024-04-10 08:34
Ekonomikos ir inovacijų ministerija investuoja, kurdama naujas tvarias darbo vietas ir pritraukdama investuotojų į Akmenės, Jonavos ir Mažeikių rajonus. Tam bus paskirstytas 52,82 mln. eurų finansavimas 9 projektams. Taip pat planuojama skirti papildomą sumą kitiems teigiamai įvertintiems projektams...
nuotrauka
2024-04-10 08:27
2023 m. balandį bendro gyvenimo būsto („co-living“) projektą „WeLoft“ Vilniaus Viršuliškėse atidariusi NT vystytoja UAB „Business Plius“ per metus pasiekė 90-100 proc. užimtumą ir sostinėje planuoja naują šios koncepcijos objektą.
nuotrauka
2024-04-10 07:26
Ar galima pastatyti objektą be projekto valdytojo? Taip, galima. Tam reikia pakankamai kompetentingų, profesionalių užsakovų arba idealaus projekto bei rangovų, statančių be nuokrypių. Jeigu užsakovai neturi pakankamai statybinių kompetencijų, projekto valdytojų komanda yra būtina, nes nėra projektų...
nuotrauka
2024-04-09 11:16
Vilniaus neparduotų butų sandėlis pastaraisiais mėnesiais grįžo į priešpandeminę 5 tūkst. reikšmę, tad vystytojai lėtina naujų projektų plėtros tempus. Savo ruožtu investuotojus į NT sunkiau prognozuojama rinka glumina, tačiau pinigų masė rinkoje išlieka didelė, o patrauklūs objektai su ryškesne nuo...
nuotrauka
2024-04-09 07:44
Artėjant šiltajam metų sezonui, daugelis privačių ir daugiabučių namų įgauna naują išvaizdą. Dažnai būna keičiamos namų ar butų, lauko arba vidaus durys. Tačiau vienas iš pirmųjų žingsnių, renkantis duris, – apgalvoti ir nuspręsti, koks durų rakinimo sprendimas Jums bus tinkamiausias ir pateisins Jū...
nuotrauka
2024-04-08 11:02
Gegužės 15-17 d. Vilnius vėl taps inžinerijos ir technologijų inovacijų epicentru – čia vyks jau 32-oji LITEXPO tarptautinė specializuota technologijų, inovacijų ir inžinerinių sprendimų paroda „Balttechnika 2024“. Organizatoriai tvirtina – renginys ne tik suburs specialistus iš šalies ir užsienio, ...
nuotrauka
2024-04-08 10:32
Atėjęs pavasaris daugiau gyvybės į pastaruoju metu gerokai aprimusią šalies nekilnojamojo turto (NT) sandorių rinką neįpūtė. Nepaisant kovą fiksuoto kiek padidėjusio įregistruotų sandorių skaičiaus, vis dar atsiliekama nuo pastaruosius kelerius metus stebėto sandorių kiekio vidurkio, skelbia įregist...
nuotrauka
2024-04-07 19:30
OC PAROC pristato naują šilumos izoliacijos plokštę vėdinamų sienų šilumos izoliacijai ir apsaugai nuo vėjo.
nuotrauka
2024-04-04 10:33
Nekilnojamojo turto rinkoje – vis daugiau augimo ženklų. Tvarios miestų plėtros ir statybų bendrovė „YIT Lietuva“ 2024-uosius pradėjo parduodama daugiau nei pusę šimto butų – ketvirtadaliu daugiau nei per pirmąjį praėjusių metų ketvirtį ir beveik dvigubai daugiau nei per tris paskutinius 2023-ųjų mė...
nuotrauka
2024-04-03 07:43
Statant ar remontuojant klijai yra svarbus elementas, nes jie gali labai paveikti darbo kokybę ir patvarumą. Tinkamai parinkti klijai gali padėti užtikrinti, kad konstrukcija bus tvirta, patvari, estetiška ir atitiks visus reikalavimus. Klijų pasirinkimas yra svarbus ir gali turėti didelę įtaką meis...
nuotrauka
2024-04-02 13:52
Didžiausias Lietuvos šilumos ir karšto vandens tiekėjas AB Vilniaus šilumos tinklai (VŠT) užbaigė 100 proc. Klaipėdoje veikiančių bendrovių UAB „Miesto energija“ ir UAB „Pramonės energija“ bei 4,34 proc. uostamiesčio šilumos ūkį valdančios AB „Klaipėdos energija“ akcijų įsigijimo procesą. Sandoris, ...

Statybunaujienos.lt » Objektai. Technologijos. Verslas