2024 balandžio 29 d. pirmadienis, 3:01
Reklama  |  facebook

Europos Sąjunga siekia pažaboti žaliąjį smegenų plovimą: kokie pokyčiai laukia?

2023-08-29 10:26
Tikriausiai kiekvienas esame matę produktų pakuočių, ant kurių puikuojasi specialūs ekologiškumą ir tvarumą patvirtinantys ženklai. Visgi, Europos komisija skelbia, kad net 53 proc. ant Europos sąjungos šalyse parduodamų produktų pakuočių ir jų reklamose skelbiamų ekologiškumo teiginių yra susiję su neaiškia, klaidinančia ar nepagrįsta informacija. Tai vadinama žaliuoju smegenų plovimu (angl. greenwashing) ir jam užkirsti kelią siekiama ES Žaliųjų teiginių direktyva (angl. Green Claims Directive). Jai įsigaliojus prekybininkai turės užtikrinti ant prekių pakuočių esančių ekologiškumo teiginių pagrįstumą. To nepadarius grės didžiulės baudos.
nuotrauka
Vitalija IMPOLEVIČIENĖ, teisės firmos „Sorainen“ advokatė, ESG paslaugų grupės vadovė


Minimos įmonės
Sorainen, advokatų kontora,
Numatomi pokyčiai verslui ir vartotojams

Tikimasi, kad Direktyva įsigalios 2024 m., o per 18 mėnesių nuo priėmimo jos reikalavimai turės būti perkelti į Lietuvos teisės aktus. Tad kokiems pokyčiams turėtų ruoštis verslai ir vartotojai?

Visų pirma, Direktyvos pasiūlymuose aiškiai apibrėžiamos dažnai reklamose ir įmonių socialinės atsakomybės deklaracijose aptinkamos sąvokos – tokios kaip „poveikis aplinkai“, „socialinis poveikis“, „patvarumas“, „galimybė remontuoti“ – ir kiti su ekologiškumu bei tvarumu susiję teiginiai, kurių reikšmės iki šiol buvo gana miglotos ir prekybininkai galėjo jomis laisvai manipuliuoti. Dar svarbiau tai, kad remdamiesi šiais apibrėžimais ir nustatytais standartais prekybininkai privalės atlikti vertinimą ir patikrinti ant prekių pakuočių esančių ekologiškumo teiginių pagrįstumą. Tai darant turės būti atsižvelgiama į visą gaminio gyvavimo ciklą. Negalėdamos pagrįsti „žaliųjų teiginių“, įmonės privalės jų atsisakyti.

Kitaip tariant, numatoma pirkėjo teisė gauti išsamią ir patikimą informaciją. Pagrindimo ir patvirtinimo procedūras vykdys ES valstybių narių akredituotos nepriklausomos institucijos.

Reikalavimai lyginamajai reklamai ir aplinkosauginių ženklų naudojimui


Taip pat įtvirtinama nuostata, kad jei produktai ar paslaugos reklamoje aplinkosauginiu požiūriu yra lyginami su kitais produktais ar paslaugomis, šie palyginimai turi būti sąžiningi ir pagrįsti lygiaverte informacija bei duomenimis. Kitaip tariant, jei vienas produktas vertinamas pagal, pavyzdžiui, gamybos cikle išskiriamą CO2 emisiją, tai pagal šį kriterijų turi būti vertinami ir kiti lyginami produktai.

Siekiant sumažinti manipuliavimo „žaliaisiais“ teiginiais galimybes griežčiau bus kontroliuojama ir aplinkosauginių ženklų rinka. Tikslas – užtikrinti, kad būtų naudojami tik visos ES lygmeniu pripažįstami ženklai. Jie turės būti skaidrūs, patikrinti trečiosios šalies ir reguliariai peržiūrimi.

Pažeidėjams gresia baudos

Direktyvos pasiūlymuose valstybėms narėms suteikiama teisė už reikalavimų nesilaikymą skirti baudas. Taip pat nustatomos konkrečios taisyklės, kaip turėtų būti vykdoma kontrolė. Jei atitinkama institucija nustatytų, kad pažeisti numatyti reikalavimai, ji iš pradžių susisiektų su pažeidimą padariusia įmone ir paprašytų paaiškinimų. Įmonei taip pat gali būti nurodyta pažeidimą ištaisyti. Neištaisius pažeidimo, gali būti skiriama bauda. Siūloma, kad jos dydis siektų ne mažiau kaip 4 proc. prekybininko metinės apyvartos atitinkamoje valstybėje narėje ar valstybėse narėse.

Direktyvos reikalavimai dėl ekologiškumo teiginių pagrindimo nebus taikomi labai mažoms įmonėms, kuriose dirba mažiau nei 10 darbuotojų ir kurių metinė apyvarta neviršija 2 mln. eur, išskyrus atvejus, kai jos nori gauti ekologiškumo teiginio atitikties sertifikatą – tokiu atveju jos turės laikytis direktyvoje nustatytų reikalavimų.

Konkretūs reikalavimai žaliesiems teiginiams geriau užtikrins sąžiningą konkurenciją. Naujoji direktyva bus naudinga toms įmonėms, kurios nuoširdžiai siekia didinti savo bei savo gaminių tvarumą ir gerai apgalvoja, kaip apie tai informuoja savo klientus. Nauji reikalavimai apribos bendrovių, kurios iki šiol klientus viliojo perdėtais ar klaidinančiais teiginiais apie savo produktų ekologiškumą, galimybes tai daryti toliau.

Kaip atpažinti žaliąjį smegenų plovimą?

Vartotojams naujasis reglamentavimas leis priimti geresnius sprendimus ir savo pasirinkimais išties prisidėti prie aplinkosauginių tikslų. Iki tol, kol Žaliųjų teiginių direktyva įsigalios, vartotojams belieka ugdyti savo gebėjimą žaliąjį smegenų plovimą atpažinti. Ekomanipuliavimą gali išduoti 3 pagrindiniai požymiai.

Visų pirma, tai ant pakuočių pateikiami bendro pobūdžio teiginiai be išsamesnių paaiškinimų. Jei teigiama, kad gaminys ar paslauga yra „draugiški aplinkai‘‘, „mažiau taršūs‘‘, „tvarūs‘‘, tačiau ant pakuotės nėra jokių papildomų paaiškinimų, QR kodo, nuorodos į interneto svetainę, kurioje galima rasti poveikio aplinkai apskaičiavimo metodiką, tai gana aiškus ženklas, kad teiginys nepagrįstas.

Dar vienas aiškus ekomanipuliavimo požymis yra lyginamieji teiginiai be objektyvių įrodymų. Neretai palyginimuose teigiama, kad gaminys yra draugiškesnis aplinkai nei kiti panašūs gaminiai – pavyzdžiui, „į aplinką išmeta 40 proc. mažiau CO2“ arba „sunaudoja mažiau energijos“. Tačiau dažnai nepaaiškinama, kokie konkrečiai parametrai buvo lyginami ir kur galima rasti detalius skaičiavimus. Tokiu atveju teiginys greičiausiai yra laužtas iš piršto.

Ekomanipuliavimą taip pat išduoda naudojami simboliai ir logotipai, apie kuriuos nėra informacijos. Dažnai ant gaminių pakuočių galima aptikti įvairius ženklus ir logotipus, kurie tariamai patvirtina gaminio ekologiškumą ar draugiškumą aplinkai. Egzistuoja daugybė skirtingų sertifikavimo schemų, kuriomis patvirtinamas gaminių atitikimas tam tikriems standartams. Tokių sertifikatų pripažinimas ir statusas skiriasi, vienus gauti yra sunkiau, kitus – lengviau. Kai kurie – kaip, pavyzdžiui, Europos Sąjungos ekologinis ženklas – yra teisiškai reglamentuoti, todėl yra išties patikimi. Tačiau netrūksta ir tokių, kurių funkcija iš esmės yra rinkodarinė. Jei jokios papildomos informacijos apie sertifikatą ekologinį ženklą ant pakuotės nėra, o internete taip pat sudėtinga sužinoti kažką daugiau, tikėtina, kad sertifikatas neturi jokios reikšmės ir greičiausiai yra paties gamintojo išradimas. 
Statybunaujienos.lt
Žymės  Žalia kryptis



Aplinka

nuotrauka
2024-04-26 13:11
Bendrosios gaisrinės saugos taisyklės papildytos nauju skyriumi „Pavojingųjų ir nepavojingųjų atliekų laikymas“, kuriuo reglamentuojamas atliekų tvarkymas. Šias taisykles patvirtino Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento prie Vidaus reikalų ministerijos direktorius Saulius Greičius.
nuotrauka
2024-04-26 09:59
Nuo gegužės 1 d. dešimtyje populiariausių „Ignitis ON" elektromobilių įkrovimo vietų Vilniuje bus galima tikėtis įsikrauti elektromobilį dar greičiau ir patogiau. Tokia galimybė atsiras, nes bendrovės „Ignitis" valdomo didžiausio elektromobilių greitojo įkrovimo tinklas Lietuvoje „Ignitis ON" pradės...
nuotrauka
2024-04-26 09:33
Startuoliai ir inovatyvūs verslai gali reikšmingai prisidėti sprendžiant aktualius viešojo sektoriaus iššūkius Europoje. Balandžio 24 d. Vilniuje vykusiame projekto „GovTech4All“ „DemoDay“ renginyje 6 Europos miestų savivaldybių atstovai pristatė savo specifinius su energiniu efektyvumu ir klimato k...
nuotrauka
2024-04-25 07:17
Prognozuojama, kad iki šio šimtmečio pabaigos daugės karščio bangų ir tropinių naktų, o šaltų dienų sumažės. Numatoma, kad toliau didės ir bendras metinis kritulių kiekis nuo dabartinių 684 mm – 42-98 mm, ypač žiemos sezonu. Baltijos jūros lygio pakilimas svyruos nuo 22 cm iki 35 cm.
nuotrauka
2024-04-23 08:21
Vilniuje prie pat Vakarinio aplinkkelio, Girulių g. 23 sutvarkyta nauja viešoji erdvė. Joje įrengtas apšviestas pasivaikščiojimo takas su galimybe prisėsti ir pasigrožėti atsiveriančiais vaizdais, obelų sodas, sporto aikštelė.
nuotrauka
2024-04-23 08:03
Minint tarptautinę Motinos Žemės dieną, Turto bankas pristatė kasmetinę tvarumo ataskaitą. Kompleksiškai taikytos priemonės 2023 metais Turto bankui leido sumažinti suvartojamos energijos kiekį net 13 proc., o valdomo nekilnojamojo turto portfeliui CO2 emisiją – 12 proc. (t. y. 7,5 kg CO2 / m2), ly...
nuotrauka
2024-04-22 08:04
INSTITA įgyvendino dar vieną lietaus nuotekų kolektoriaus rekonstravimo ir lietaus nuotekų valymo įrenginių statybos projektą – vykdė II etapo darbus. Tai itin reikšminga veikla, kuri, užsakovo GRINDOS duomenimis, viršnorminę lietaus nuotekų taršą, lyginant su 2021-aisiais, sumažino net 60 proc. ir ...
nuotrauka
2024-04-18 09:52
Ryškiomis spalvomis pleškančios gėlės – vienas iš gražiausių ir pigiausių namų akcentų. Tai, kad šiemet daug namų balkonų, terasų ir sodų pražys įvairiais žiedais, rodo ir gėlių, sėklų pardavimo skaičiai, sako Gintarė Kitovė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė. Tiesa, planuojant jomis dekoru...
nuotrauka
2024-04-17 14:26
Vilniaus paukštyno akcininkai patvirtino investicijų į poveikio aplinkai mažinimą planą. Šiam planui įgyvendinti įmonė skirs 852 tūkst. eurų. Skaičiuojama, kad įgyvendinus numatytas priemones Vilniaus rajone, Rudaminoje, veikiančiuose bendrovės objektuose kvapų sklaida gali mažėti 40 proc.
nuotrauka
2024-04-16 18:33
Balandžio 22d. startuoja kvietimas savivaldybių administracijoms teikti paraiškas suprojektuoti, suformuoti ir užregistruoti miestų miškų sklypus Nekilnojamojo turto registre. 2024 m. šiai priemonei įgyvendinti bus skiriama apie 47 tūkst. eur.
nuotrauka
2024-04-16 18:27
Žemės gelmėse slypi neišnaudotas potencialas, kurį galima paversti energijos šaltiniu. Bendradarbiaujant su tarptautinėmis įmonėmis, KTU „M-Lab“ įsikūręs „Geoenergy Lab“ paramos būdu gavo beveik 3 mln. eurų vertės programinę įrangą, leidžiančią efektyviai modeliuoti žemės gelmių reiškinius. Tai svar...
nuotrauka
2024-04-15 15:30
Lietuvos apeliacinis teismas konstatavo, kad nekokybiškus konteinerius įrengusios bendrovės VšĮ Šiaulių regiono atliekų tvarkymo centrui (ŠRATC) turės atlyginti daugiau nei 445 tūkst. eurų žalą.
nuotrauka
2024-04-12 13:47
Tarptautinė žaliosios energetikos bendrovė „Ignitis renewables" veikla rodo ryžtą tausoti aplinką. Prisijungusi prie ekspedicijos „Išsaugokime Baltiją", įmonė savo aplinkosauginių iniciatyvų sąrašą papildė dar viena svarbia priemone. Pasak įmonės atstovų, šis žingsnis taps dar vienu būdu užtikrinti,...
nuotrauka
2024-04-12 13:21
Sakoma, kad svarbiausias kriterijus renkantis būstą yra vieta. Tačiau šiemet Lietuvoje atliktas tyrimas atskleidė, kad kone pusė (48 proc.) šalies gyventojų kaip prioritetą nurodo būsto energinį efektyvumą. Tiesa, trečdalis apklaustųjų pripažino, kad nėra svarstę apie investicijas, kurios padėtų pag...
nuotrauka
2024-04-11 10:29
„Orientuokimės į tai, kad mūsų vaikai neprisimintų tokio reiškinio kaip sąvartynas. Į Europos Sąjungą prieš 20 metų Lietuva įstojo prižiūrėdama šalyje 850 sąvartynų, šiuo metu yra tik 11 jų, o ateityje jų turėtų iš viso nebelikti“, – teigė pranešime cituojamas aplinkos ministras Simonas Gentvilas tr...
nuotrauka
2024-04-10 14:51
Augant statybų apimtims, auga ir atliekų kalnai – statybų aikštelėse, kaip pastebi atliekų tvarkytojai, ypač daugėja plastiko pakuočių. Nors daliai statytojų atliekų rūšiavimas vis dar – papildomas rūpestis, iš tiesų tai – ne tik tvarus, bet ir ekonomiškai naudingas sprendimas. Tiesa, planuojantys s...
nuotrauka
2024-04-09 10:43
Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT), Seimo Aplinkos apsaugos komiteto prašymu, atliko Aplinkos apsaugos įstatymo pakeitimo ir Aplinkos oro apsaugos įstatymo pakeitimo ir papildymo įstatymo projektų antikorupcinį vertinimą. STT dėl šių projektų Seimo Aplinkos apsaugos komitetui pateikė 7 antikorupcines ...
nuotrauka
2024-04-05 09:39
Turto bankas atidarė saulės parkus, kurie elektra aprūpina įmonės valdomus visuomeninės paskirties pastatus. Skaičiuojama, kad 2,21 MW suminės galios saulės parkai per 25 metų eksploatacijos laikotarpį CO2 emisiją sumažins kone 7 tūkst. tonų ir padengs didžiąją dalį elektros energijos poreikio pasta...
nuotrauka
2024-04-04 17:36
Alytaus miesto savivaldybės administracija ir Suvalkų miesto savivaldybė kartu įgyvendins Žaliosios infrastruktūros gerinimo pasienio regiono miestų teritorijose projektą „The Gardens“, iš dalies finansuojamą Europos Sąjungos.
nuotrauka
2024-04-04 11:09
Žadama keisti potvynių rizikos valdymo tvarkos aprašą ir peržiūrėti, kiek tikslingos jame numatytos finansuoti priemonės.

Statybunaujienos.lt » Aplinka

nuotrauka

INSTITA dalyvavo infrastruktūros projekte, kuris keičia sostinės nekilnojamojo turto vystymo kryptis ir mažina taršą

INSTITA įgyvendino dar vieną lietaus nuotekų kolektoriaus rekonstravimo ir lietaus nuotekų valymo įrenginių statybos projektą – vykdė II etapo darbus. Tai itin reikšminga veikla, kuri, užsak...