2024 balandžio 25 d. ketvirtadienis, 12:02
Reklama  |  facebook

Lietuvos statybininkų asociacijos narė – Polistireninio putplasčio asociacija

2018-10-09 07:30,      LSA 25 2018-10-09 08:30
Šiemet Polistireninio putplasčio asociacijai (PPA) sukanka 20 metų. Jos įkūrimą 1998 m. inicijavo dr. Jonas Žukas, profesionalus statybininkas ir mokslininkas, UAB „Kauno šilas“ įkūrėjas, pagrindinis akcininkas bei tuometinis vadovas. Pirmuoju Asociacijos prezidentu buvo išrinktas Lietuvoje gerai žinomas statybų vadovas ir žinovas Algirdas Vapšys. Jis vadovavo Asociacijai iki 2001 m., kai buvo pakviestas patarėju į Vyriausybę. 2002–2014 m. Asociacijai vadovavo Vytautas Čaplikas. 2014 m. prezidentu išrinktas dr. Česlovas Ignatavičius ir vadovavo iki 2018 m., kuomet tapo asociacijos garbės prezidentu. Nuo to laiko Asociacijai vadovauja Saulius Vytautas Skrodenis.
nuotrauka
PPA nuotraukoje iš kairės: AB „Ukmergės gelžbetonis“ direktorius Vaclovas Pakulis; Polistireninio putplasčio asociacijos prezidentas Saulius Vytautas Skrodenis; Lietuvos statybininkų asociacijos prezidentas Dalius Gedvilas; UAB „Kauno šilas“ direktorius Vytautas Adomavičius; Polistireninio putplasčio asociacijos Garbės prezidentas Česlovas Ignatavičius; UAB „Baltijos polistirenas“ komercijos direktorius Mindaugas Velička; UAB „Šilputa“, direktorius Ježy Makovski


Minimos įmonės
PPA (Polistireninio putplasčio asociacija),
Baltijos polistirenas, UAB
Kauno šilas, UAB
Šilputa, UAB
Ukmergės gelžbetonis, AB
Dauniškis ir Ko, UAB
Dzūkijos statyba, UAB
PST (Panevėžio statybos trestas), AB
PPA – Europos polistireninio putplasčio gamintojų asociacijos narė

Polistireninio putplasčio asociacija jungia keturias polistireninį putplastį gaminančias įmones: UAB „Kauno šilas“, vadovas – Vytautas Adomavičius; UAB „Baltijos polistirenas“, vadovas – Kęstutis Dagilis; UAB „Šilputa“, vadovas – Ježy Makovski, ir AB „Ukmergės gelžbetonis“, vadovas – Vaclovas Pakulis.

Asociacija 2006 m. tapo Europos polistireninio putplasčio gamintojų asociacijos (European Manufacturers of Expanded Polystyrene, EUMEPS) nare. 2007 m. Vilniuje įvyko EUMEPS prezidiumo posėdis ir reikšminga tarptautinė polistireninio putplasčio gamintojų konferencija, kurioje buvo aptartos polistireninio putplasčio gamybos ir naudojimo tendencijos Europoje. Joje pranešimą apie polistireninio putplasčio gamybos ir panaudojimo svarbą statinių šiltinimui Lietuvoje perskaitė dr. Č. Ignatavičius.

Plėtodama tarptautinius ryšius, PPA bendradarbiauja su Vokietijos polistireninio putplasčio asociacija Der Industrieverband Hartschaum e.V., bendrovėmis „BASF“, „BEWI“, „Synthos S.A.“ ir kitomis institucijomis. Lietuvoje PPA aktyviai bendradarbiauja su Vilniaus Gedimino technikos bei Kauno technologijos universitetų mokslininkais, palaiko glaudžius ryšius su Vilniaus technologijų ir dizaino kolegija, Lietuvos statybininkų asociacija, Lietuvos statybos inžinierių sąjunga, savivaldybėmis.

Europoje polistireniniu putplasčiu šiltinama 81–83 proc. išorinių sienų

Asociacijos nariai – polistireninio putplasčio gamintojai – puikiai supranta statinių šiltinimo svarbą, šilumos energijos taupymo reikšmę, todėl visada stengiasi gaminti kokybišką ir patikimą polistireninį putplastį, atitinkantį visus Lietuvos ir Europos Sąjungos reglamentų reikalavimus bei kokybės standartus. Dėl šios medžiagos patikimumo neturėtų būti jokių abejonių. Statistika rodo, kad polistireniniu putplasčiu Europoje šiltinama 81–83 proc. išorinių sienų, Belgijoje – daugiau nei 90 proc., Lenkijoje – 85 procentai. Ši medžiaga nesudaro jokio pavojaus gamtai ar žmonių sveikatai. Daugelio mokslininkų teigimu, polistireninis putplastis praktiškai gali būti naudojamas visiems atitvarams šiltinti bei garsui slopinti.

Šiandien Lietuvoje gaminamo polistireninio putplasčio asortimentas yra labai platus. Lietuviškas polistireninis putplastis gali būti laisvai panaudotas ir visiems atitvarams šiltinti, ir garsui izoliuoti. Be anksčiau šalyje pradėto gaminti baltojo polistireninio putplasčio dabar Lietuvoje vis daugiau gaminamas naujas, efektyvesnis „NEOPOR“ – pilkasis polistireninis putplastis. 

Dirbant kolegialiai, rezultatai kur kas paveikesni

Siekiant visuomenei ir statybos rinkos dalyviams suteikti patikimos informacijos apie polistireninio putplasčio savybes bei tinkamą jo naudojimą, asociacija nuolat analizuoja gaminamo produkto pritaikymo sferas ir ruošia taisykles, kaip tinkamai šiltinti statinius. Todėl Asociacija nuolat stebi šios srities pasaulines naujoves, vertina mokslininkų bei praktikų rekomendacijas, kartu su LSA, projektuotojais ir kitais specialistais nagrinėja Lietuvos statinių šiltinimo patirtį. Aplinkos ministerijoje įregistruotos PPA parengtos statybos taisyklės ST 124555837.01:2005 „Atitvarų šiltinimas polistireniniu putplasčiu“ tapo normatyvinių statybos techninių dokumentų sudėtine dalimi. Vėliau jos atnaujintos (ST 2124555837.01:2013). Atnaujinimas liudija, kad Asociacijai svarbu stebėti visas naujoves, neatsilikti, atsakingai pateikti savo produktą klientams. PPA ir toliau numato vystyti statinių šiltinimo stebėseną, organizuoti reikiamus šiltinimo tyrimus, atlikti kitus reikiamus veiksmus, gerinant Lietuvos statinių šiltinimo efektyvumą ir kokybę.

Kai gėrio siekia viena institucija, gaunamas vienoks rezultatas, o kai jo siekiama drauge su kitomis institucijomis, su bendraminčiais, tada rezultatas būna žymiai geresnis. Polistireninio putplasčio asociacija 2014 m. įstojo į Lietuvos statybininkų asociaciją. Bendravimas su LSA vystosi puikiai – PPA kartu su LSA, su mokslininkais, kitomis institucijomis bei užsienio partneriais organizavo ne vieną konferenciją, analizavo šiltinimo polistireniniu putplasčiu ypatumus, diegiamus techninius sprendinius, finansavimo ir kitus klausimus, kurie aktualūs ir dabarčiai, ir ateičiai. Konferencijose dalyvavo Lietuvos statybininkai, projektuotojai, projektų vadovai, techniniai prižiūrėtojai bei statybos specialybes studijuojantis jaunimas.

Inicijavo profesinio meistriškumo nominaciją „STATINIŲ ŠILTINIMO LYDERIS“

Polistireninio putplasčio asociacija labai vertina projektavimo, statybos ir techninės priežiūros bendroves, kurios itin sėkmingai atlieka statinių šiltinimą bei modernizavimą, naudoja pažangias technologijas, efektyviai mažinančias šilumos energijos suvartojimą ir gamtos taršą. Tokioms pastangoms įvertinti Asociacija įsteigė profesinio meistriškumo nominaciją „Statinių šiltinimo lyderis“. Jo laureatus skelbia komisija, į kurią atstovus deleguoja Aplinkos ministerija, LSA, Lietuvos architektų rūmai, Lietuvos statybos inžinierių sąjunga ir PPA.

„Statinių šiltinimo lyderio“ apdovanojimai kasmet įteikiami per profesinę Statybininkų dienos šventę, kurią rengia Aplinkos ministerija ir LSA. Laureatai skelbiami LSA ir PPA tinklalapiuose. Tokius garbingus apdovanojimus jau turi UAB „Dauniškis ir ko“, AB „Panevėžio statybos trestas“, UAB „Dzūkijos statyba“ ir kt. Apdovanoti ir pavyzdingai dirbantys techniniai prižiūrėtojai: Vytautas Rimkus, Saulius Vytautas Skrodenis, Vytas Staugaitis ir kt.

„Statinių šiltinimo lyderis 2017“ nominaciją pelnė UAB Druskininkų butų ūkį už kompleksinį daugiabučių namų atnaujinimą (modernizavimą) – direktorė Vladzė Prunskienė. Apdovanojimą įteikė Polistireninio putplasčio asociacijos prezidentas Saulius Vytautas Skrodenis.

Nuotraukos – PPA ir LSA

Statybunaujienos.lt



Objektai. Technologijos. Verslas

nuotrauka
2024-04-25 07:08
Statybos įmonei ARCHIS šie metai prasidėjo svarbaus projekto įgyvendinimu – startavo Giraitės (Kauno rajonas) Šventosios Šeimos parapijos bažnyčios statyba. Šio svarbaus pastato paskirtis iš statybininkų reikalauja skirti ypatingą dėmesį detalėms ir tradicijoms.
nuotrauka
2024-04-24 06:18
Lietuvių įmonė „Acrylicon Baltic“, kuri specializuojasi įrengdama pramoninių grindų dangas, užsienio rinkose vykdo daugiau negu pusę visų užsakymų. 20 metų veiklą vykdanti įmonė pastaruosius 17 metų projektus įgyvendina ne tik Europoje, bet ir Amerikoje, Azijoje, Afrikoje.
nuotrauka
2024-04-23 14:19
„Primostar“ specializuojasi požeminių gelžbetoninių konstrukcijų hidroizoliacijos srityje ir yra didžiausias savo srities žaidėjas Estijoje. Įmonės tikslas – sumaniai naudoti hidroizoliacines medžiagas, siekiant ne tik optimalaus rezultato, bet ir sumažinti medžiagų sąnaudas bei tausoti aplinką.
nuotrauka
2024-04-23 07:34
„Nemokamas sūris tik pelėkautuose" – posakis, aktualus ne tik taupantiems vartotojams, bet ir augti (tačiau – tik už kiek įmanoma palankesnį biudžetą) siekiantiems verslams. Vienu dažniausių žingsnių verslo procesų optimizavime tampa ISO vadybos sistemos diegimas. Visgi net ir augti pasiryžusi organ...
nuotrauka
2024-04-22 13:47
Praėję metai atsinaujinančios energetikos bendrovei „Smartecon“ buvo ryškūs ir pilni svarbių įvykių. Įmonė tapo platesnio masto rangovu ir pradėjusi dirbti su didelių saulės energetikos parkų vystytojais ėmė augti dar sparčiau, taip pat plėtėsi Skandinavijoje, pasiūlė inovatyvius sprendimus namų ūki...
nuotrauka
2024-04-19 12:36
Viena didžiausių dolomito ir granito skaldos gamintojų Lietuvoje „Milsa“ grupė įsigijo Estijos bendrovės „Voglers Eesti“ kontrolinį akcijų paketą. Toks žingsnis leidžia įmonei ne tik sustiprinti paslaugų plėtrą už Lietuvos ribų, bet ir suteikia galimybę perimti svarbius procesus „Milsa“ įmonių grupė...
nuotrauka
2024-04-18 15:01
KTU mokslininkai ir verslo atstovai sako, kad ieškant konkurencinio pranašumo ekonominėje erdvėje, padėti gali verslo skaitmenizavimas – vienas prioritetinių Pramonės 4.0 tikslų. Tuo tarpu skaitmenizacijai diegti ir palaikyti jau reikalingi naujos kartos specialistai.
nuotrauka
2024-04-18 14:49
Lietuvos nekilnojamojo turto rinkos situacija – bene daugiausiai diskusijų pastaruoju metu viešojoje erdvėje kelianti tema. Laukiama jos atsigavimo požymių, netyla kalbos apie būstų kainas, aptariami nauji reikalavimai statytojams. Tačiau kaip mūsų šalį ir jos sąlygas statybų vystymui mato čia jau n...
nuotrauka
2024-04-17 16:32
Didelę infrastruktūros pastatų statybos ir kultūros paveldo objektų atnaujinimo patirtį Baltijos šalyse turinti Lietuvos statybos bendrovė „HSC Baltic" pasirašė ilgalaikės nuomos sutartį su „Baltic Horizon" valdomais „Meraki" verslo namais.
nuotrauka
2024-04-17 10:11
Šiandien aukščiausiame Lietuvos statinyje – Vilniaus televizijos bokšte – surengtos bokšto viršutinės taurės naujų erdvių rekonstrukcijos pabaigtuvės. Pabaigus šį darbų etapą, lankytojams atveriamos naujos erdvės, kuriose jų laukia naujos paslaugos bei pramogos.
nuotrauka
2024-04-17 08:53
Tai, apie ką kažkada svajojo vien rašytojai fantastai, tampa realybe. Dirbtinis intelektas milžinišku greičiu keičia mūsų gyvenimus – ne vien laisvalaikį ir pramogas, bet ir darbinę veiklą. Bendrovės „Emplonet" IT atrankų padalinio vadovė, dirbtinio intelekto personalo sprendimuose ekspertė Ieva Kil...
nuotrauka
2024-04-17 07:28
Užsienio kapitalo įmonė LAYHER BALTIC, kuri tiekia į rinką pastolių sistemas, Ukrainoje įkūrė antrinę įmonę. Karo sąlygomis gyvenančioje šalyje jau antrus metus veikianti įmonė planuoja plėtrą: iki metų pabaigos atidarys dar 2 pastolių sandėlius ir planuoja 10 mln. eurų apyvartą.
nuotrauka
2024-04-15 13:46
Balandžio 26 d. „Litexpo“ parodų rūmuose vyks tarptautinė konferencija „Skaitmeninė statyba 2024. Vilnius“, subursianti nekilnojamo turto (NT) vystytojus, valdytojus, projektuotojus bei statytojus kalbėti apie Lietuvos statybų sektoriaus pažangą skatinančias temas.
nuotrauka
2024-04-11 15:29
Nekilnojamojo turto plėtros bendrovė „Eika" pirmąjį 2024 m. ketvirtį naujų butų pardavimo rinkoje augo labiausiai ir užėmė rekordišką rinkos dalį – 12 proc. Sėkmingiausi visoje Vilniaus rinkoje pagal pardavimus buvo šios bendrovės vystomi projektai „Mėlyni vilkai" ir „Metų laikai".
nuotrauka
2024-04-10 08:42
Telekomunikacijų ir IT bendrovė „Telia“ šiemet nusprendė pakeisti įprastą komandų formavimo ir stiprinimo programą, į ją įtraukdama dronų gamybos mokymus. Bendrovės darbuotojų surinktas skraidykles ketina padovanoti Šaulių sąjungai. „Telia“ pirmame mokymų etape planuoja įsigyti apie 20 dronų komplek...
nuotrauka
2024-04-10 08:34
Ekonomikos ir inovacijų ministerija investuoja, kurdama naujas tvarias darbo vietas ir pritraukdama investuotojų į Akmenės, Jonavos ir Mažeikių rajonus. Tam bus paskirstytas 52,82 mln. eurų finansavimas 9 projektams. Taip pat planuojama skirti papildomą sumą kitiems teigiamai įvertintiems projektams...
nuotrauka
2024-04-10 08:27
2023 m. balandį bendro gyvenimo būsto („co-living“) projektą „WeLoft“ Vilniaus Viršuliškėse atidariusi NT vystytoja UAB „Business Plius“ per metus pasiekė 90-100 proc. užimtumą ir sostinėje planuoja naują šios koncepcijos objektą.
nuotrauka
2024-04-10 07:26
Ar galima pastatyti objektą be projekto valdytojo? Taip, galima. Tam reikia pakankamai kompetentingų, profesionalių užsakovų arba idealaus projekto bei rangovų, statančių be nuokrypių. Jeigu užsakovai neturi pakankamai statybinių kompetencijų, projekto valdytojų komanda yra būtina, nes nėra projektų...
nuotrauka
2024-04-09 11:16
Vilniaus neparduotų butų sandėlis pastaraisiais mėnesiais grįžo į priešpandeminę 5 tūkst. reikšmę, tad vystytojai lėtina naujų projektų plėtros tempus. Savo ruožtu investuotojus į NT sunkiau prognozuojama rinka glumina, tačiau pinigų masė rinkoje išlieka didelė, o patrauklūs objektai su ryškesne nuo...
nuotrauka
2024-04-09 07:44
Artėjant šiltajam metų sezonui, daugelis privačių ir daugiabučių namų įgauna naują išvaizdą. Dažnai būna keičiamos namų ar butų, lauko arba vidaus durys. Tačiau vienas iš pirmųjų žingsnių, renkantis duris, – apgalvoti ir nuspręsti, koks durų rakinimo sprendimas Jums bus tinkamiausias ir pateisins Jū...

Statybunaujienos.lt » Objektai. Technologijos. Verslas

nuotrauka

INSTITA dalyvavo infrastruktūros projekte, kuris keičia sostinės nekilnojamojo turto vystymo kryptis ir mažina taršą

INSTITA įgyvendino dar vieną lietaus nuotekų kolektoriaus rekonstravimo ir lietaus nuotekų valymo įrenginių statybos projektą – vykdė II etapo darbus. Tai itin reikšminga veikla, kuri, užsak...