2024 balandžio 26 d. penktadienis, 2:44
Reklama  |  facebook

Pastatą Alytaus rajone „prikėlę“ KTU studentai tvirtina, kad BIM technologija yra statybų ateitis

2019-05-13 11:42
Pirmą kartą dėl geriausių Lietuvos BIM projektų apdovanojimo varžėsi ir studentų projektai. Geriausiu pripažintas Kauno technologijos universiteto Statybos ir architektūros fakulteto (KTU SAF) komandos darbas.
nuotrauka
Studentų projekto vizualizacija. KTU iliustr.


Minimos įmonės
KTU Statybos ir architektūros fakultetas,
IMIC (KTU Statybos ir architektūros fakulteto Išmaniųjų miestų ir infrastruktūros centras),

„Smagu, kad studentai turi galimybę savo atliekamus projektus nominuoti apdovanojimams ir palyginti savo darbus su kitų kolegų projektais. Tokiu būdu skatinama sveika konkurencija ir skatinama siekti aukštesnės kokybės darbų“, – išplatintame pranešime cituojama KTU SAF studijų prodekanė dr. Laura Stasiulienė.

BIM arba statinio informacinio modeliavimo kompetencijos į studijų programas palaipsniui integruojamos nuo 2013 metų. „BIM technologija bus neatsiejama architektų, statybos ir pastatų inžinerinių sistemų inžinierių darbo dalimi ir tam ruošiame savo studentus“, – teigia L. Stasiulienė.

Šiais metais KTU Statybos ir architektūros fakultete buvo atidarytas Išmaniųjų miestų ir infrastruktūros centras, kurio tikslas – skatinti skaitmenizavimo diegimą statybų sektoriuje.

Projektą kūrė mišrioje komandoje

Studentų laimėtas projektas buvo kuriamas studijų metu jungtinio projekto modulyje, kuriame šiemet dalyvavo 121 studentas iš 7 valstybių, atstovavęs 6 skirtingoms disciplinoms: architektūros, statybinių konstrukcijų, statybinių technologijų, statybinių medžiagų, pastatų inžinerinių sistemų ir atsinaujinančios energetikos. „Lietuvos BIM projektai 2019“ nugalėjusioje komandoje projektą kūrė 7 studentai. Pasak studentų, darbas tokioje skirtingoje grupėje iš pradžių buvo iššūkis.

Iliustracijoje – Šildymo projektas

„Vienas didžiausių iššūkių buvo laiko planavimas, nes kiekvienas darbo etapas – architektūrinė dalis, konstrukcijos ir taip toliau – turėjo būti atlikti laiku ir tam tikru eiliškumu, nes be vienos dalies negalėjo būti pabaigiama ar atliekama kita. Bet komunikaciją labai palengvino daugumos komandos narių gebėjimas naudotis BIM programomis ir galimybė visus pakeitimus ar pasiūlymus pateikti realiu laiku visiems suprantamu ir vizualiu būdu“, – KTU išplatintame pranešime cituojamas architektūrą studijuojantis Lukas Mikulskas.


Šiuo metu praktiką atliekantis studentas tikina, kad tokia studijų forma tikrai yra itin naudinga ruošiantis karjerai, nes skirtingų specialybių studentams vienu ar kitu atveju realiame gyvenime teks dirbti komandoje, o tokie projektai suteikia geresnius komunikacijos ir laiko planavimo, bendrų sprendimų priėmimo ir atsakomybių pasiskirstymo gebėjimus.

Nuo lauko tyrimo iki BIM projektavimo

Susiformavus komandai studentų darbas prasidėjo nuo temos pasirinkimo. Jie nusprendė imtis apleisto pastato Dauguose, Alytaus rajone. Studentai prieš pradėdami projektuoti susitarė su statinio šeimininke ir apžiūrėjo šiuo metu stovintį pastatą. Norint toliau plėtoti projektą studentai turėjo apsispręsti – griauti apleistą pastato dalį ir statyti naują ar renovuoti esamą. Komanda nutarė rinktis pirmąjį būdą.

Iliustracijoje – elementai

„Apsisprendę pradėjome dėlioti architektūrines idėjas, iškart tariantis su konstruktoriais, kad vėliau reiktų kuo mažiau daryti kardinalių pakeitimų. Turint aiškų planą pradėjome statyti pastatą 3D aplinkoje su BIM programomis ir taip pirmas etapas buvo atliktas per pirmą mėnesį. Vėliau turint aiškią architektūrą buvo atliekami visi kiti projekto etapai ir kur reikėdavo vis keisdavosi architektūra pagal specifiškus kiekvieno etapo poreikius. Dauguma projektavimo etapų buvo atlikti su BIM programomis, todėl viso proceso metu buvo paprasta keistis informacija, buvo nesudėtinga atskiras sistemas sujungti į vieną ir greitai rasti ir pataisyti klaidas“, – sakė KTU SAF studentas.

L. Mikulsko teigimu, pats projektas buvo įdomus dėl savo vietos ir ekonominio aspekto. Suprojektuotas pastatas yra arti pagrindinių kelių, šalia Alytaus miesto, įspūdingos gamtos apsuptyje, dėl to šis projektas ne tik teoriškai bet ir praktiškai turėtų puikias perspektyvas kaip poilsio centras, kas taip pat lėmė ir keletą techninių sprendimų bei pastato funkcijų.

„Norėjome, jog pastatas kiek įmanoma harmoningiau atrodytų erdvėje, priešingai nei dabar ten esantis su aplinka nederantis statinys. Projektavom į žemę įkastą pastatą, kuris nuo gatvės lygio būtų maksimaliai žemas ir neužstotų įspūdingo kraštovaizdžio. Tokiems sprendimams įgyvendinti ir iš karto įvertinti, kokį efektą tai duos, labai padeda naujosios technologijos. Sumodeliavus tikslų esamos situacijos modelį galima daug geriau suprasti, kaip būsimas statinys derės prie esamų pastatų, kuriuos galima išsikelti šalia projektuojamo pastato. Keisti aplinką keičiant projektą ir iškarto matyti rezultatą, šešėlius bei poveikį visam aplinkos kontekstui. O ateityje visa tai turėtų veikti dar geriau ir paprasčiau“, – aiškino būsimasis architektas.

Pasak L. Mikulsko, jau dabar kuriami tikslūs miestų 3D modeliai ateityje suteiks naujų galimybių. „Bus galima pamatyti, kokį šešėlį jūsų projektuojamam pastatui mes kaimynystėje projektuojami kiti statiniai, kaip jie atrodys. Tai bus ypač naudinga projektuojant statinius sparčiai augančiuose miestų rajonuose, kur aktualu ne tik esamas kontekstas, bet ir būsimas. Be abejonės BIM yra statybų ateitis, tačiau visos technologijos turi būti naudojamos atsakingai ir tam, jog palengvintų darbą, padarytų jį kokybiškesniu, o ne tam, kad kas nors tiesiog gražiai atrodytų ar sukurtų modernumo iliuziją. Tada tai taps kasdienybe, o ne prabanga“.
Statybunaujienos.lt



Aktualijos

nuotrauka
2024-04-25 10:09
Trečiadienį pilna apimtimi pradėjo veikti naujoji Statybos sektoriaus vystymo agentūros (SSVA) informacinė sistema SSVIS. Naujoje sistemoje kol kas vyksta statybos specialistų ir įmonių atestavimo procedūros.
nuotrauka
2024-04-25 10:03
Bendros Lietuvos-Lenkijos dujotiekio jungties GIPL Lietuvoje, užbaigtos 2021 m. statybų generalinė rangovė UAB „Alvora" sulaukė pirmojo palankaus teismo sprendimo dėl projekto užsakovo „Amber Grid" mestų kaltinimų neva „Alvorai" netinkamai įvykdžius dujotiekio tiesimo darbus. Vilniaus apygardos teis...
nuotrauka
2024-04-25 08:04
Akcinė bendrovė „Via Lietuva“ tęsia strategiškai svarbių projektų įgyvendinimą. Jau birželio pradžioje, bus pradėti įgyvendinti Jonavos aplinkkelio statybų I etapo ir kelio Jonava-Žasliai-Kalniniai Mijaugonys rekonstravimo rangos darbai. Jonavos aplinkkelis papildys magistralinį kelią Kaunas-Zarasai...
nuotrauka
2024-04-25 07:53
Kultūros ministerija paskelbė konkursą eiti naujai įsteigto Nacionalinio architektūros instituto direktoriaus pareigas.
nuotrauka
2024-04-25 07:17
Prognozuojama, kad iki šio šimtmečio pabaigos daugės karščio bangų ir tropinių naktų, o šaltų dienų sumažės. Numatoma, kad toliau didės ir bendras metinis kritulių kiekis nuo dabartinių 684 mm – 42-98 mm, ypač žiemos sezonu. Baltijos jūros lygio pakilimas svyruos nuo 22 cm iki 35 cm.
nuotrauka
2024-04-25 07:10
Balandžio 25 d. „LITEXPO“ vyksiančioje parodoje „RESTA 2024“ Aplinkos projektų valdymo agentūra (APVA) organizuoja konferenciją „Pastatų renovacija skydais Lietuvoje: iššūkiai ir perspektyvos“. Konferencijoje išskirtinis dėmesys bus skiriamas efektyviems senų daugiabučių modernizavimo sprendimams. L...
nuotrauka
2024-04-24 14:15
Šalia Klaipėdos miesto savivaldybei priklausančios „Gilijos“ pradinės mokyklos (Taikos pr. 68) atliekami paskutiniai naujo stadiono įrengimo darbai – tvarkoma aplinka. Daugiau nei pusantro hektaro užimančioje mokyklos teritorijoje, seno stadiono vietoje, įrengtas naujas sporto aikštynas.
nuotrauka
2024-04-24 14:05
Du trečdaliai Europos gyventojų veikiami didėjančio nuolatinio triukšmo dėl transporto, o Pasaulinė sveikatos organizacija skelbia, kad tai viena iš didžiausių problemų, po oro užterštumo. Gyventojų skaičiumi augančiame Vilniuje ši problema – taip pat tampa vis aktualesnė, todėl numatyta apie šimtas...
nuotrauka
2024-04-24 13:24
Panevėžyje kultūros ir turiningo laisvalaikio mėgėjams veriasi vis daugiau kokybiško laisvalaikio galimybių. Jau šį šeštadienį, balandžio 27 d., oficialiu atidarymo renginiu bus vainikuotas vienijančio kūrybiškumo centro – Pragiedrulių sodybos projekto II etapo užbaigimas.
nuotrauka
2024-04-24 08:09
Seniausia alaus darykla Lietuvoje aktyviai atsinaujina. Prieš porą metų „Gubernijos" darykloje modernizuota pagrindinė gamybos linija, kurioje gėrimai pilstomi į skardines. Dabar atėjo laikas modernizuoti kitas dvi linijas, kuriose produkcija pilstoma į PET plastiko butelius ir KEG statines. Kartu s...
nuotrauka
2024-04-24 07:59
Valstybinio kelių tinklo plėtrai svarstoma pasitelkti viešojo ir privataus sektorių partnerystės (VPSP) modelį. AB „Via Lietuva“ pradeda parengiamuosius darbus ir konsultacijas su rinkos dalyviais dėl galimybės įgyvendinti kelių infrastruktūros projektus pasitelkiant šią finansinę priemonę.
nuotrauka
2024-04-24 07:43
„Wolf Group“ yra pirmaujanti Europos statybinės chemijos produktų ir sprendimų gamintoja bei platintoja. Įmonė šiemet mini 30 metų veiklos sukaktį. 1994 m. dviejų draugų – Jaan Puusaag ir Jaanus Paeväli – įkurta įmonė išaugo į rinkos lyderę, veikiančią didelėje pasaulio dalyje ir eksportuojančią sav...
nuotrauka
2024-04-24 06:18
Lietuvių įmonė „Acrylicon Baltic“, kuri specializuojasi įrengdama pramoninių grindų dangas, užsienio rinkose vykdo daugiau negu pusę visų užsakymų. 20 metų veiklą vykdanti įmonė pastaruosius 17 metų projektus įgyvendina ne tik Europoje, bet ir Amerikoje, Azijoje, Afrikoje.
nuotrauka
2024-04-23 10:56
Žalia šviesa laivų šliuzo per Nemuną projektui: pasirašyta sutartis dėl projektinių pasiūlymų ir poveikio aplinkai vertinimo.
nuotrauka
2024-04-23 10:25
Į Kultūros paveldą įrašytas Vilniaus pakraštyje esantis Kazbėjų tiltas, kurio rekonstrukcijos ilgai laukė vietos bendruomenė bei sostinės vairuotojai, pagaliau bus sutvarkytas. Jo kapitalinio remonto darbų imasi tvarios miestų ir infrastruktūros plėtros bendrovė „YIT Lietuva", laimėjusi Vilniaus mie...
nuotrauka
2024-04-23 08:21
Vilniuje prie pat Vakarinio aplinkkelio, Girulių g. 23 sutvarkyta nauja viešoji erdvė. Joje įrengtas apšviestas pasivaikščiojimo takas su galimybe prisėsti ir pasigrožėti atsiveriančiais vaizdais, obelų sodas, sporto aikštelė.
nuotrauka
2024-04-23 08:03
Minint tarptautinę Motinos Žemės dieną, Turto bankas pristatė kasmetinę tvarumo ataskaitą. Kompleksiškai taikytos priemonės 2023 metais Turto bankui leido sumažinti suvartojamos energijos kiekį net 13 proc., o valdomo nekilnojamojo turto portfeliui CO2 emisiją – 12 proc. (t. y. 7,5 kg CO2 / m2), ly...
nuotrauka
2024-04-23 07:34
„Nemokamas sūris tik pelėkautuose" – posakis, aktualus ne tik taupantiems vartotojams, bet ir augti (tačiau – tik už kiek įmanoma palankesnį biudžetą) siekiantiems verslams. Vienu dažniausių žingsnių verslo procesų optimizavime tampa ISO vadybos sistemos diegimas. Visgi net ir augti pasiryžusi organ...
nuotrauka
2024-04-23 07:26
Iki balandžio 30 d. vilniečiai kviečiami teikti paraiškas istorinių pastatų išorės tvarkymui. Savivaldybė remia nuo 60 iki 80 proc. istorinių pastatų tvarkybos darbų išlaidų. Vilniaus miesto savivaldybės Kultūros paveldo apsaugos skyriaus vedėja Donata Kabelkė pasakoja svarbiausius dalykus, kuriuos ...
nuotrauka
2024-04-23 07:15
Aplinkos ministerijoje pirmadienį atidaryta Statybos sektoriaus vystymo agentūros (SSVA) organizuojama paroda „Lietuvos sienų istorinė raida“. Joje eksponuojami išskirtiniai kartografiniai leidiniai.

Statybunaujienos.lt » Aktualijos

nuotrauka

INSTITA dalyvavo infrastruktūros projekte, kuris keičia sostinės nekilnojamojo turto vystymo kryptis ir mažina taršą

INSTITA įgyvendino dar vieną lietaus nuotekų kolektoriaus rekonstravimo ir lietaus nuotekų valymo įrenginių statybos projektą – vykdė II etapo darbus. Tai itin reikšminga veikla, kuri, užsak...