2024 kovo 19 d. antradienis, 9:17
Reklama  |  facebook

Šešiolikmetis tapo jauniausiu diplomuotu išmanaus namo sistemos specialistu: „Be tokių sprendimų jau sunkiai išgyventume“

2021-07-22 10:24
Ankstyvoje paauglystėje pradėjęs domėtis šiuolaikinės elektrotechnikos ir išmanių technologijų galimybėmis, šiandien šešiolikmetis Skirmantas Skurdenis – jauniausias tarptautinį KNX sertifikatą turintis išmaniojo namo sistemos diegėjas Lietuvoje. Vaikino planuose – savarankiškai nuo A iki Z suprojektuoti ir realiai įgyvendinti visą išmaniojo namo sistemą, o ilgalaikėje ateities perspektyvoje – tolimesnės studijos bei darbas pastatų automatikos, robototechnikos arba bioinžinerijos srityse.
nuotrauka
Skirmantas Skurdenis. Asmeninio arch. nuotr.


Minimos įmonės
JUNG Vilnius, UAB
Pasak S. Skurdenio, susidomėjimą ne kiekvienam bendraamžiui įprasta sritimi pažadino suvokimas, kaip sparčiai technologijos vystosi ir kaip smarkiai jos gali palengvinti šiuolaikinio žmogaus kasdienybę. Tuo jaunuolis kasdien įsitikina jau daugiau nei dešimtmetį gyvendamas išmaniame būste. Įdomu, kad tai buvo vienas pirmųjų privačių objektų Lietuvoje, kuriame kasdieniai procesai – nuo vėdinimo iki šildymo ar apsaugos sistemos – buvo patikėti technologijoms.

„Žaviuosi technologijų pažanga ir tuo, kokius privalumus jos gali suteikti. Manau, kad šiandien be išmanių sprendimų jau sunkiai išgyventume. Nuo mažų dienų gyvendamas jų apsuptyje ir ėmęs geriau suprasti, kaip veikia mūsų namai, kokį komfortą jie suteikia, panorau gilintis į su tuo susijusias sritis: elektroniką, automatiką ir programavimą“, – prisimena S. Skurdenis, su šiomis sritimis susipažinęs būdamas vos dvylikos ir jau spėjęs pats praktiškai prie jų prisiliesti.

Norėdamas geriau suvokti ir įsisavinti mokykloje dėstomos fizikos teoriją, jaunuolis netgi pradėjo namuose eksperimentuoti, tad atrastas pomėgis būsimam abiturientui palengvina mokymosi procesą. Vienas paskutinių S. Skurdenio eksperimentų rezultatų – elektromagnetinės spynelės mokyklinei daiktų saugojimo spintelei prototipas.

Hobį sieja su ateities profesija

Nors iki studijų pradžios ir galutinio apsisprendimo, kuria linkme rinktis studijas, dar yra šiek tiek laiko, S. Skurdenis įsitikinęs – suks technologinių mokslų kryptimi. Tai viena priežasčių, kodėl jis nusprendė baigti jungiklių ir išmaniųjų namų sistemų centro „JUNG Vilnius“ organizuojamus vieno populiariausių išmaniųjų namų sistemų standartų KNX mokymus ir įgyti diplomą, kuris yra pripažįstamas daugiau nei 120 šalių.

Skurdenis
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
„Jei nuoširdžiai kažko sieki, turbūt viskas įmanoma ir mokantis savarankiškai, tačiau trunka ilgiau ir negali būti 100 proc. tikras dėl įgytų žinių lygio, kokybės. Dėl to visiškai netikėtai atsiradus laisvai vietai mokymų grupėje, nedvejodamas pasinaudojau galimybe pirmiausia todėl, kad mane išties domina technologinės naujovės ir jų praktinis pritaikomumas. Be to, tikiuosi, jog kompetenciją šioje srityje žymintis tarptautinis sertifikatas bus vertinga investicija į mano profesinę ateitį“, – aiškina S. Skurdenis.

Paklaustas apie iššūkius bei džiaugsmus, kuriuos teko patirti kursų metu, vaikinas atviras – teorinė dalis buvo sunkiausia.

„Tai šiek tiek priminė mokyklą, tačiau suprantu, kad teorija yra svarbus praktinių įgūdžių pamatas ir to neišvengsi. Užtat likęs laikas, įskaitant pusdienį trukusį egzaminą, prabėgo be galo įdomiai – išmokę, kaip KNX sprendimai veikia ir kaip juos programuoti, gaudavome skirtingas praktines užduotis. Toks intuityvus ir paprastas praktikavimosi būdas visiškai neprailgo ir labai įtraukė, o įgytas žinias iškart buvo galima pritaikyti realybėje“, – apie kursų specifikos niuansus pasakoja jauniausias KNX specialistas.

Įgijo reikiamus bazinius įgūdžius

Gauti teorinių žinių ir sujungti jas su praktine patirtimi išmaniųjų namų srityje – esminis tikslas, kurio „JUNG Vilnius“ rengiamuose KNX kursuose pavyksta pasiekti net anksčiau neįsivaizdavus, kaip realizuojamas vienas ar kitas išmaniojo namo sprendimas.

S. Skurdenio manymu, norint sėkmingai baigti specialų mokymo kursą, nebūtina turėti jokių papildomų kompetencijų – viskas profesionaliai išdėstoma vos per 40 akademinių valandų. Tačiau tokios asmeninės savybės kaip smalsumas ir noras sužinoti daugiau, pasak jaunuolio, tikrai nepamaišys.

Mokantis vaikinui teko prisiliesti prie visų išmanaus namo sistemos diegimo etapų. Išmaniųjų jungiklių, jutiklių, valdiklių ir kitų sistemos valdymo elementų sujungimo, kaip tai daro profesionalūs elektrikai, virtualaus projektavimo kompiuteryje ir galiausiai programavimo – tai yra sukurto projekto „perdavimo“ išmaniesiems įrenginiams, vykdantiems numatytas funkcijas pagal tam tikrą algoritmą.

„Baigęs kursą įsitikinau, kad labiausiai mane stebina ne kokia nors viena konkreti išmanaus namo funkcija, o visos sistemos moduliarumas – daugybės atskirų savarankiškų elementų veikimas išvien. Pagal KNX standartą išmanių namų sprendimus gamina daugiau nei 500 skirtingų partnerių – visi jų kuriami įrenginiai gali „kalbėtis“ tarpusavyje. O aš visus juos, beje, jau galiu suprogramuoti viena programa, kurios subtilumus perpratau mokydamasis“ – džiaugiasi S. Skurdenis.

Lengvai geba patobulinti savo „išmanų“ kambarį

Nors išmanių sprendimų programavime šešiolikmetis KNX specialistas kol kas jaučiasi stipriausiai, jis ryžtingai užsibrėžęs tobulinti ir kitus įgūdžius, kad jau netrukus galėtų pats įdiegti, suprojektuoti ir užprogramuoti visas namų funkcijas į vieną visumą sujungiančią sistemą. Vos pramokęs, kaip ją valdyti, S. Skurdenis ėmėsi pirmojo projekto – savo išmanaus kambario modifikavimo pagal asmeninius poreikius.

„Mūsų namuose išmanūs sprendimai buvo įdiegti prieš trylika metų, tad pats laikas viską atnaujinti. Tiesa, taip entuziastingai į šią idėją žvelgiu tik aš – nors jau turiu visas reikiamas žinias, kaip tą padaryti, tėvai kartais baiminasi, kad kas nors nepavyks. Tačiau labai greitai prisimena, jog turbūt ne veltui kursus baigiau ir egzaminą išlaikiau aukščiausiais balais visoje grupėje“, – šypsosi S. Skurdenis.

Iš profesionalių KNX ekspertų žinių sėmęsis S. Skurdenis pirmuoju mokytoju visgi vadina savo tėtį Raimundą Skurdenį, daugybę metų dirbantį išmaniųjų namų sistemų srityje ir prisidėjusį prie vienų pirmųjų išmanių namų Lietuvoje atsiradimo: „Kai pradėjau domėtis elektros sistemomis ir apskritai technologine pažanga išmanių pastatų srityje, jis buvo žmogus, pateikdavęs atsakymus į vis dažniau kildavusius klausimus apie tai, kas, kodėl ir kaip vyksta mūsų išmaniuose namuose.“

Paprašytas patarti bendraamžiams, norintiems sieti savo gyvenimą su technologijomis, tačiau nežinantiems, nuo ko pradėti, jauniausias KNX specialistas Lietuvoje S. Skurdenis siūlo startuoti nuo to, kas atrodo įdomiausia – net jei tema sunkesnė, palengva ateisiančios žinios padės suprasti vis daugiau: „Ir jokiu būdu nenuleiskite rankų, jei pirmą sykį pabandžius kažkas nepavyko arba nesužadino smalsumo – reikia duoti technologijoms antrą šansą ir jas prisijaukinti.“ 
Statybunaujienos.lt



Asmenybės. Sėkmės istorijos

nuotrauka
2024-02-29 06:43,      papildyta 2024-03-06 10:15, papildyta nuotraukomis
Vasario 29 d. Julius Laiconas, Lietuvos statybininkų asociacijos vadovų klubo prezidentas, šventė 80-ties metų jubiliejų.
nuotrauka
2024-02-26 16:10
Netrukus visuomenei bus pristatyta knyga apie Lietuvos statybininkų asociacijos (LSA) Garbės prezidentą Adakrą Vincentą Šeštakauską. Tai yra knyga ne apie karjerą baigusį žmogų. Ir ne apie veikimą planinėje ekonomikoje ir laisvojoje rinkoje. Ji apie kur kas svarbesnius dalykus – nesenstančius princi...
nuotrauka
2023-11-22 09:48
Mirė Lietuvos statybininkų asociacijos Tarybos narys, buvęs AB „Panevėžio statybos trestas“ generalinis direktorius Egidijus Urbonas.
nuotrauka
2023-10-24 11:00
Sekmadienį, spalio 22-ąją, eidamas 78-uosius metus, mirė statybos inžinierius Algimantas Nekrašius.
nuotrauka
2023-10-06 07:27
Būsimiesiems specialistams, kai jie ima rinktis profesiją ar konkrečią mokymo įstaigą, svarbiausia, kad įgytų reikalingų žinių ir praktinių įgūdžių palankiausioje aplinkoje, kad dar mokydamiesi užsitikrintų galimybę sėkmingai įsidarbinti ir siekti karjeros pasirinktoje srityje.
nuotrauka
2023-09-29 07:51
Karjerą pradėjęs kaip darbininkas, Valerijus Iziumovas jau 14 metų yra įmonės YIT LIETUVA statybos direktorius. Bendrovėje jis dirba keturiasdešimt antrus metus: tai jo pirmoji ir, kaip pats sako, tikriausiai ir paskutinė darbovietė.
nuotrauka
2023-09-22 07:39
Įveikęs pirmąjį rimtą karjeros iššūkį, konstruktorius Andrius Gudelis jautėsi geriausiu. Po 10 metų geriausiu jį pripažino ir statybos inžinierių bendruomenė: Lietuvos statybos inžinierių sąjungos (LSIS) apdovanojimuose Andrius Gudelis šiemet buvo išrinktas Metų statybos inžinieriumi-projektuotoju.
nuotrauka
2022-08-02 16:25
Eidamas 90-uosius metus mirė Vilniaus Gedimino technikos universiteto (VILNIUS TECH) emeritas, habilituotas daktaras, profesorius Jonas Gediminas Marčiukaitis.
nuotrauka
2022-04-25 07:43
Penktadienį, balandžio 22 d., Viktoras Voroncovas, LAYHER BALTIC vadovas, buvo apdovanotas Valstybinės darbo inspekcijos (VDI) auksiniu pasižymėjimo ženklu.
nuotrauka
2022-04-12 07:29
Pirmadienį, balandžio 11–ąją, mirė žymus Lietuvos architektas, redaktorius, aktyvus visuomenės veikėjas Leonardas Vaitys, pranešė Lietuvos architektų sąjunga (LAS).
nuotrauka
2022-01-03 15:00
Apie nekilnojamo turto agentūros „Centro kubas“ įkūrėjo ir ilgamečio vadovo Arūno Strolio mirtį šiandien, sausio 3 d., pranešta socialiniame tinkle „Facebook“.
nuotrauka
2021-12-20 06:55
Pasitinkant didžiąsias metų šventes, Lietuvos pramonininkų konfederacija (LPK) sukvietė verslo bendruomenę, visuomenės, politikos ir mokslo lyderius į kalėdinį LPK vakarą.
nuotrauka
2021-11-15 11:33
Eidamas 60-uosiu metus, mirė verslininkas, kelių ir infrastruktūros AB „Panevėžio keliai“ akcininkas, Remigijus Juodviršis. Lapkričio 15 d. R. Juodviršis atgulė Kairėnų kapinėse.
nuotrauka
2021-10-21 06:39
2021 m. spalio 16 d., eidamas 46-uosius metus, mirė Vilniaus Gedimino technikos universiteto (VILNIUS TECH) Aplinkos inžinerijos fakulteto (AIF) Pastatų energetikos katedros docentas, mokslų daktaras Giedrius Šiupšinskas (1976 liepos 24 d.–2021 spalio 16 d.).
nuotrauka
2021-09-19 07:15
Eidamas 88 metus mirė iškilus Lietuvos ir savo gimtojo Salako krašto patriotas, buvęs Lietuvos statybos ir urbanistikos ministras Algirdas Vapšys.
nuotrauka
2021-06-09 09:35
Aplinkos ministerijos šių metų Viktoro Bergo premiją pelnė Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos direktoriaus pavaduotoja Rūta Baškytė. Šia proga Aplinkos ministerija kviečia artimiau susipažinti su žinoma gamtosaugininke, kurios iniciatyva sutvarkyta ir pritaikyta lankymui daugelis vertingų gamti...
nuotrauka
2021-06-01 22:02
Gegužės 31 d. eidamas 80-uosius metus mirė Lietuvos inžinierius statybininkas, aktyvus visuomenės veikėjas Juozas Zykus.
nuotrauka
2021-06-01 16:28
Eidamas 96-uosius metus, mirė Statybos veteranų klubo patriarchas profesorius Bronius Sidauga. Gegužės 31 d. jis buvo palaidotas Vilniaus Karveliškių kapinėse.
nuotrauka
2021-01-26 15:24
Studijos „DO Architects“ bendraįkūrėja Andrė Baldišiūtė – pirmoji lietuvių architektė, jau šį trečiadienį debiutuosianti vokiečių bendrovės JUNG remiamos tarptautinės nemokamų renginių serijos „Architects, not Architecture | Virtual World Tour“ virtualioje scenoje.
nuotrauka
2020-12-23 09:39
Kokios naujovės laukia statybos sektoriaus artimiausiu metu? Kokiomis savybėmis turės pasižymėti šiame sektoriuje dirbantys žmonės? Apie tai pasakoja ne vieną dešimtmetį statybos sektoriuje dirbantis Vilniaus Gedimino technikos universiteto (VILNIUS TECH) alumnas, „Prorentus“ direktorius Linas Adoma...

Statybunaujienos.lt » Asmenybės. Sėkmės istorijos