2024 kovo 29 d. penktadienis, 9:04
Reklama  |  facebook

Šimtukininkai atsisuko į koleginį sektorių

2018-09-04 09:40
Tikėtina, kad pakelta studijų kartelė į aukštąsias mokyklas privertė pasitempti abiturientus, tarp kurių šiemet net 164-iais šimtukininkais daugiau nei praėjusiais metais. Vieni iš jų renkasi studijas Vakarų Europoje, o kiti lieka Lietuvoje ir vis dažniau studijuoja kolegijose, skelbiama Lietuvos kolegijų direktorių konferencijos (LKDK) pranešime.
nuotrauka
Lietuvos kolegijų direktorių konferencijos (LKDK) nuotr.


Minimos įmonės
Kauno kolegija,
Vilniaus kolegija,

Populiarumu nenusileidžia universitetams

Vilniaus kolegijos direktorės Žymantės Jankauskienės teigimu, šimtukininkų skaičius augo visame koleginiame sektoriuje, o į Vilniaus kolegiją jų priimta 56.

„Tendencija, kad geriausi Lietuvos abiturientai, kurie iš egzaminų gauna maksimalų įvertinimą, renkasi studijas kolegijose, kasmet vis stiprėja. Pavyzdžiui, Vilniaus kolegijoje per trejus metus jų skaičius padidėjo beveik dvigubai. 

Bendrame aukštųjų mokyklų reitinge pagal pakviestų šimtukininkų skaičių esame 6-oje pozicijoje po didžiųjų universitetų. Tarp kolegijų – pirmi. Tarp populiariausių studijų krypčių galima išskirti sveikatos mokslus: net 6 šimtukininkai priimti į Bendrosios praktikos slaugos, po 3 – į Biomedicininės diagnostikos ir Higieninės ir dekoratyvinės kosmetologijos studijų programas. 4 šimtukininkai priimti į Programų sistemų, 3 – Informacijos sistemų studijų programas. Taip pat buvo populiarios verslo ir viešosios vadybos krypties studijos: Tarptautinio verslo ir Turizmo vadybos studijas pradės po 3 šimtukininkus“, – šimtukininkų pasirinktas studijų programas vardija direktorė.

„Jei pažvelgtume į sąrašą daugiausiai dėmesio sulaukiančių studijų programų, kurias moksleiviai renkasi pagal pirmąjį pageidavimą, tai pamatytume, kad iš 10-ies aukštųjų mokyklų 5-ios pozicijos tenka universitetams ir lygiai tiek pat kolegijoms. Koleginės studijos lygiai tokios pat populiarios kaip ir universitetinės. Tai labai svarbus veiksnys, atspindintis motyvuotą stojančiojo sprendimą rinktis atitinkamo tipo aukštąją mokyklą. Pagal šį rodiklį Vilniaus kolegija jau daugybę metų yra įsitvirtinusi antroje pozicijoje, nusileidžia tik Vilniaus universitetui“, - teigia ji.

Ž. Jankauskienės teigimu, augantį koleginių studijų populiarumą lemia puikus šias aukštąsias mokyklas baigusių absolventų įsidarbinamumas.

„Pavyzdžiui, Vilniaus kolegijoje šis rodiklis siekia net 97%. Tai itin aukštas rodiklis. Kokybiškas studijas teikiančios aukštosios mokyklos įvaizdį lemia daugybės metų kolegijos akademinės bendruomenės įdirbis, lyderės pozicija kasmet skelbiamuose reitinguose, puikūs darbdavių ir pačių absolventų atsiliepimai.

Studentams svarbu, kad kolegijose didžioji dalis studijų nukreiptos į praktinių įgūdžių formavimą. Jauni žmonės nori greitai įsilieti į darbo rinką ir pradėti karjerą. Būtent tai kolegijos siūlo ir suteikia“, – koleginio sektoriaus privalumus išskiria Vilniaus kolegijos direktorė Ž. Jankauskienė.

Lyderės – sveikatos mokslų ir technologinės studijos

Kauno kolegija šiemet rikiuojasi antroje pozicijoje tarp daugiausiai šimtukininkų priėmusių kolegijų. Jų kolegiją pasirinko net 28. 

„Šįmet studijuoti priėmėme 28 šimtukininkus. Geriausius abiturientus galima suskirstyti į kelias didesnes grupes. Vienuolika studentų pasirinko technologines studijų programas: Informatikos inžineriją, Multimedijų technologijas ir Kompiuterinių tinklų administravimą. Taip pat tradiciškai labai daug pirmūnų sulaukia medicinos studijos. Tai vis dar auganti kryptis. Trečioji grupė, kurią galime išskirti – Vadybos studijų programos.
Augindami šimtukininkų skaičių turime kelti ir studijų kokybę. Pateisinti studentų lūkesčius. Jų siekis yra sėkminga karjera. Pavyzdžiui, formuojasi naujas poreikis Logistikos studijose, mūsų kolegija siekia optimizuoti veiklą ir pasiūlyti sprendimus darbo rinkai.

Šimtukininkai būna labiau motyvuoti, geriau pasirengę, labai dažnai jie tampa kolegijos ir viso sektoriaus ambasadoriais. Įsidarbina greičiau, užima aukštesnes pozicijas, visa tai komunikuoja. Galiausiai grįžta į kolegijas jau kaip dėstytojai, kad perduotų savo žinias ir gerąją patirtį“, - teigia Kauno kolegijos direktorius Paulius Baltrušaitis.

Vilniaus technologijų ir dizaino kolegija šiemet sulaukė 13-os šimtukininkų, kurie, kolegijos atstovų teigimu, sėkmingai pasirinko studijas. 

„Praėjusiais metais turėjome 11 šimtukininkų, o šiemet - 13. Toks augimas pastebimas kasmet. Džiaugiamės, kad geriausi abiturientai renkasi įvairias mūsų siūlomas studijų programas, o ne vieną kryptį. Turime kelis šimtukininkus Automobilių elektronikos sistemų studijose, taip pat Elektros ir automatikos inžinerijoje, Grafinio dizaino, Informacinių sistemų, Mechanikos bei Statybos inžinerijoje. Vienas šimtukininkas pasirinko Interjero dizaino studijas. Manau, kad pasirinkimą pirmiausia lemia labai gerai ekspertų įvertintos studijų programos ir darbdavių, LR Švietimo ir mokslo ministerijos, žiniasklaidos nuolat akcentuojamas inžinerines studijas baigusių specialistų poreikis. Daug investuojame į infrastruktūrą, žmogiškuosius išteklius, dėstytojai nuolat kelia savo kvalifikaciją. Šimtukininkų pasirinkimas yra ne tik mūsų studijų programų įvertinimas, bet ir įpareigojimas pateisinti jų lūkesčius, toliau tobulinti studijų kokybę“, - teigia Vilniaus technologijų ir dizaino kolegijos direktorė Nijolė Kikutienė.  

Statybunaujienos.lt



Aktualijos

nuotrauka
2024-03-29 06:26
Seimas priėmė Statybos, Teritorijų planavimo, Teritorijų planavimo, statybos ir žemės naudojimo valstybinės priežiūros bei Architektūros įstatymų pataisas, leisiančias užtikrinti statybos procesų efektyvumą, teisėtumą ir skaidrumą.
nuotrauka
2024-03-28 14:52
Trečiadienio vakarą dalis Vilniaus gyventojų gavo bendruosius pranešimus, raginančius užsidaryti langus ir nebūti lauke, nes Panerių g. užsiliepsnojo automobilių sąvartynas ir pasklido toksiški dūmai. Ugniagesiai pranešimą apie gaisrą gavo apie pusę 7 vakare ir dirbo 11 valandų, kol jį likvidavo. Ka...
nuotrauka
2024-03-28 11:08
Vyriausybė patvirtino Aplinkos ministerijos parengtas atnaujintas Kitos paskirties valstybinės žemės sklypų pardavimo ir nuomos taisykles, kurios nustato aiškesnę tvarką ir sąlygas, kaip gyventojai ir įmonės be aukciono ir aukciono būdu gali išsinuomoti ar įsigyti kitos paskirties valstybinės žemės ...
nuotrauka
2024-03-28 09:55
Kovo 27 dienos vakarą Vilniuje Panerių gatvėje AB „Ruvis“ teritorijoje užsiliepsnojo automobilių atliekų apdorojimo aikštelė. Aplinkos apsaugos agentūros laboratorija išvyko paimti aplinkos oro mėginių bei atlikti kietųjų dalelių ir kitų teršalų matavimų. Taip pat buvo parengta artimiausių valandų t...
nuotrauka
2024-03-27 17:02
Penkios Armėnijoje įsikūrusios įstaigos, įskaitant vaikų darželius, kultūrinį centrą ir nacionalinį politechnikos universitetą, netrukus naudosis lietuvių įrengtos saulės jėgainės elektros energija. Elektrinę įrengs Lietuvos saulės energetikos bendrovė „Solet".
nuotrauka
2024-03-27 16:57
Nepatvirtinta Seimo nario abejonė, kad leistinos generuoti galios rezervavimo ribojimai hibridinėms elektrinėms, kurias sudaro saulės ir vėjo elektrinės, yra neteisėti.
nuotrauka
2024-03-27 16:45
Nuo balandžio mėn. vilniečiai ir sostinės svečiai galės nemokamai naudotis Vilniaus miesto savivaldybei priklausančiais viešaisiais tualetais. Vilniaus miesto Taryba šiandien pritarė sprendimui panaikinti anksčiau galiojusį 30 eurocentų vienkartinį mokestį. Taip pat per artimiausius dvejus metus pla...
nuotrauka
2024-03-27 10:56
Besirūpinantiems savo individualaus gyvenamojo namo energiniu efektyvumu verta suskubti. Iki balandžio 2d. 17h. gyventojai, norintys atnaujinti savo individualų gyvenamąjį namą, padidinti energinio naudingumo klasę ir tuo pačiu pagerinti savo gyvenimo sąlygas, gali kreiptis į Aplinkos projektų valdy...
nuotrauka
2024-03-27 10:50
NT plėtros bendrovės „Darnu Group“ inicijuotas sostinės gyventojų tyrimas atskleidė, kad pastaruosius kelerius metus skiriami ir planuojami biudžetai būsto įsigijimui reikšmingai augo. Bendrai sudėjus 42 proc. apklaustų vilniečių įsigijo ar planuoja įsigyti būstą, kurio vertė siekia 151 tūkst. ir da...
nuotrauka
2024-03-27 09:55
Turto bankas paskelbė rangos darbų viešąjį pirkimą vienam didžiausių valstybės valdomų pastatų – Mindaugo g. 12, Vilniuje. Į buvusią Lietuvos geležinkelių būstinę ketinama investuoti apie 15 milijonų eurų, čia įskurs 8 valstybės įstaigos.
nuotrauka
2024-03-26 15:09
Mančesteryje vykusioje „Civic Trust Awards“ apdovanojimų ceremonijoje verslo ir laisvalaikio kompleksas „Bokšto skveras“ pripažintas nugalėtoju ir specialaus prizo laimėtoju, kuris įteikiamas išskirtiniams rekonstrukcijos projektams, įgyvendintiems saugomose teritorijose.
nuotrauka
2024-03-26 14:22
Dar viena rekordinio susidomėjimo sulaukusios senamiesčio pastatų fasadų tvarkymo programos galimybė Klaipėdos senamiesčio pastatų valdytojams: siekiant pilnai išnaudoti lėšų likutį – 70 tūkst. eurų, skelbiamas pakartotinis kvietimas teikti paraiškas. Jų laukiama iki š. m. balandžio 10 dienos.
nuotrauka
2024-03-26 10:18
Architektai pastebi, kad dėmesys aplinkosaugai jau skiriamas ir įsirenginėjant būstą: gyventojai ieško sprendimų, kurie galėtų sumažinti poveikį aplinkai, todėl populiarėja produktai, pagaminti iš biologinės kilmės atliekų. Biocikliniai elektros instaliacijos gaminiai – naujovė tvariems namams, kuri...
nuotrauka
2024-03-26 10:09
Stiklo paketų gamintoja „Glass LT”, įsikūrusi Alytuje, į naują gamybos liniją investuoja 3 mln. Eur – tai leis išplėsti gaminių asortimentą ir apdoroti iki 2,6 mln. kv. m stiklo. Nepaisant sumažėjusios paklausos statybų rinkoje, pernai gamybos apimtys siekė 2,08 mln. kv. m apdoroto stiklo – tai šiek...
nuotrauka
2024-03-25 16:03
„Via Lietuva“ (anksčiau – Lietuvos automobilių kelių direkcija), Susisiekimo ministerijos siūlymu, parengė atnaujintus reikalavimus asfalto sluoksnių įrengimo darbams valstybinės reikšmės keliuose. Nurodoma, kad atnaujintas taisyklių projektas padidins naujų asfalto dangų tarnavimo laiką, sumažins k...
nuotrauka
2024-03-25 15:47
Tarptautinė žaliosios energetikos bendrovė „Ignitis renewables" pasirašė 82 mln. eurų finansavimo sutartį su Europos investicijų banku (EIB) ir Šiaurės investicijų banku (NIB) dėl 94 megavatų (MW) Pomeranijos vėjo parko Lenkijoje.
nuotrauka
2024-03-25 13:46
Aplinkos ministerijos Vystomojo bendradarbiavimo ir humanitarinės pagalbos teikimo komisija patvirtino reikalavimus projektams, kuriais siekiama besivystančiose šalyse švelninti klimato kaitą ir diegti atsinaujinančius energijos išteklius perduodant Lietuvos patirtį.
nuotrauka
2024-03-25 13:37
Žemės informacinėje sistemoje nuo šiol veikia interaktyvus skaitmeninis žemėlapis „Valstybinė žemė”. Čia vienoje vietoje galima matyti visus Nekilnojamojo turto registre įregistruotus valstybinės žemės sklypus bei žemės sklypais nesuformuotus valstybinės žemės plotus.
nuotrauka
2024-03-25 09:32
Susisiekimo infrastruktūros UAB „Fegda grupė" priklausanti Pietų Lietuvos kelių infrastruktūros įmonė „Alkesta" turi naują vadovą – įmonės generalinio direktoriaus pareigas nuo pirmadienio eina Titas Lukšas.
nuotrauka
2024-03-25 09:26
Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija prie Aplinkos ministerijos (Statybos inspekcija), gavusi pranešimą dėl galimai neteisėtai atliktų statybos darbų, žemės sklype Sereikių k., Meškuičių sen., Šiaulių r. sav, atliko faktinių duomenų patikrinimą. Lentpjūvėje pertvarkyta stogo konstr...

Statybunaujienos.lt » Aktualijos