Skirtingi kavos aparatai – skirtingiems poreikiams

Pagrindiniai veiksniai, kuriantys kavos skonį
Norint suprasti, kaip kiekvienas kavos aparatas gali paveikti gaminamos kavos skonį, pirmiausia reikia žinoti, iš kur atsiranda kavos skonis. Ne paslaptis, kad kavos pupelės auginamos įvairiose pasaulio vietose, o skirtingos auginimo sąlygos bei kavos pupelių rūšys sukuria unikalius skonius. Prie įvairiaspalvės skonių paletės prisideda ir pupelių apdorojimo būdai, skrudinimo lygis. Galiausiai paskutinį skonio akcentą uždeda namuose naudojamas kavos ruošimo prietaisas. Nors iš pirmo žvilgsnio gali taip nepasirodyti, tačiau kavos aparatų veikimas yra gana sudėtingas procesas, o vieni svarbiausių veiksnių, turintys įtakos galutiniams kavos skoniams, yra vandens temperatūra, virimo laikas, malimo rupumas, slėgio stiprumas.• Vandens temperatūra. Vandens temperatūra yra labai svarbi kavos ruošimo procese. Jei vanduo yra per karštas, kava gali tapti per karti. Ir atvirkščiai, per šaltas vanduo gali įtakoti silpną, rūgštų skonį. Skirtingi kavos aparatai turi skirtingas galimybes palaikyti idealią temperatūrą viso virimo proceso metu. Pavyzdžiui, patys išmaniausi automatiniai kavos aparatai suteikia galimybę vos kelių mygtukų paspaudimu reguliuoti vandens temperatūrą pagal ruošiamos kavos rūšį, tad kavos puodelis gali nudžiuginti geriausiais skoniais.
• Virimo laikas. Skirtingas kavos virimo laikas gali išryškinti arba nuslopinti specifines kavos skonio natas. Dažniausiai ilgesnis virimo laikas įtakoja stipresnius ir tvirtesnius skonius, tačiau verdant kavą per ilgai, išlieka didelė tikimybė, jog ji taps per karti. Tad naudojantis bet kokiu kavos ruošimo prietaisu, idealaus virimo laiko atradimas gali padėti pasiekti tobulą skonių balansą.
• Malimo rupumas. Kavos entuziastai žino, jog skaniausia kava gaminama iš šviežių pupelių. Todėl kavos pupeles rekomenduojama sumalti kaskart prieš įjungiant kavos aparatą. Vis tik skirtingi kavos aparatai reikalauja skirtingai sumaltų pupelių. Pavyzdžiui, smulkesnis malimas tinka espresso kavai, o stambesnis – filtrinei kavai. Naudojant netinkamą malimo rupumą konkrečiam kavos aparatui, gali atsirasti nepageidaujamų skonių.
• Slėgio stiprumas. Ne ką mažiau svarbu vaidmenį atlieka kavos aparato slėgis, nuo kurio priklauso, kokią kavą bus galima paruošti. Akcentuotina, jog kuo didesnis slėgis, tuo stipresnė ir aromatingesnė kava.
Pexels nuotr.
Kokio skonio kavą ruošia espresso kavos aparatai?
Mėgstantiems stipraus, intensyvaus skonio kavą yra sukurti espresso technologiją turintys kavos aparatai, dar žinomi kaip automatiniai ir pusiau automatiniai kavos aparatai. Šie kavos aparatai suprojektuoti taip, kad naudojant aukštą slėgį, karštas vanduo pereitų per smulkiai sumaltą kavą, o to rezultatas – sodraus skonio ir kreminės tekstūros espresso kava. Dėka specialios technologijos tiek automatiniai, tiek pusiau automatiniai kavos aparatai leidžia sukurti sudėtingą skonio profilį, dažnai pabrėžiantį natūralų kavos saldumą ir rūgštingumą. Svarbu tai, jog funkcionalūs, espresso technologiją turintys kavos aparatai suteikia galimybę reguliuoti tokius veiksnius kaip malimo rupumas, vandens temperatūra, ekstrakcijos laikas, tad gaminant kavą galima pasiekti tobulų rezultatų. Be to, espresso yra daugelio populiarių pieniškų kavos gėrimų pagrindas – latte, cappuccino ir kt., tad pasigaminus geriausio skonio espresso galima mėgautis ir puikiais skoniais pasižyminčiomis pieniškomis kavomis.
Kokių skonių tikėtis iš filtrinių kavos aparatų?
Filtriniai arba lašeliniai kavos aparatai suteikia švelnesnius, saldesnius kavos skonius. Net ir naudojant tas pačias kavos pupeles, kava paruošta filtriniu ir espresso technologiją turinčiu kavos aparatu gan stipriai skirsis savo skoniu. Espresso kavos aparatai ruošia tirštesnę, stipresnę kavą, o filtrinio kavos aparato dėka išgaunama kur kas lengvesnes konsistencijos, švelnesnių skonių juoda kava. Filtrinės kavos skonį stipriai įtakoja malimo rupumas. Siekiant labiausiai savo skoniais pamaloninančio kavos puodelio, pupelės turi būti malamos vidutiniu arba stambesniu lygiu – geriausia iki konsistencijos, panašios į rupų smėlį arba jūros druską. Kadangi filtrinis ruošimo būdas yra gan jautrus skoninėms savybėms, svarbi ir tinkama temperatūros kontrolė. Gera žinia, jog daugelis filtrinių kavos aparatų leidžia nesunkiai kontroliuoti virimo temperatūrą ir išgauti nei per daug kartų, nei per daug rūgštų, puikiai subalansuotą filtrinės kavos puodelį.
Pexels nuotr.
Kokius kavos skonius atskleidžia kavinukai?
Gardžią kavą ruošia ne tik funkcionalūs kavos aparatai, bet ir įvairūs kavinukai, kurių dėka galima mėgautis tiek kokybiška espresso, tiek klasikine juoda kava. Vis tik kiekvienas kavinukas palaiko skirtingą santykį su kava, tad suteikia skirtingus skonius.• French Press kavinukas. Populiarusis French Press kavinukas, dar žinomas kaip Prancūziškas kavinukas, garsėja tuo, jog leidžia mėgautis itin sodrių ir ryškių skonių kava, įtinkančia net išrankiausiems gurmanams. Ypatingai malonūs kavos skoniai atsiskleidžia tuomet, kai vidutiniškai arba stambiai maltos kavos pupelės suberiamos į kavinuką, įpilama vandens, palaukiama kelias minutes ir tuomet nuspaudžiamas specialus stūmoklis. Kadangi kavos tirščiai yra visiškai panardinami, į kavą prasiskverbia daugiau aliejų ir smulkių dalelių, todėl kava yra tirštesnė, tvirtesnio „kūno“.
• Moka kavinukas. Itališko tipo kavos gerbėjams sukurtas funkcionalusis Moka kavinukas. Ruošiant kavą Moka kavinuku, kavos ir vandens santykis yra artimas espresso proporcijoms, o paruošta kava – intensyvaus skonio ir koncentruota. Siekiant geriausių skonių, verta kavos pupeles sumalti vidutiniu rupumu, ko dėka kava bus sodri, kremiška ir intensyviai aromatinga.
• AeroPress kavinukas. Šiek tiek švelnesnius, lengvai espresso kavai būdingus skonius suteikia AeroPress kavinukas. Šis kavinukas veikia derindamas filtrinį ir espresso metodą. Dėl šio dvigubo veikimo principo, paruošiama švelni, mažiau rūgštingumo turinti kava arba gan stipri, nepageidaujamo kartumo neturinti, savo konsistencija espresso primenanti kava.
• Chemex kavinukas. Dar kitokią skonių patirtį dovanoja Chemex kavinukas. Šis kavinukas išsiskiria tuo, jog ruošiant kavą, kavos ir vandens kontakto trukmė yra labai trumpa, o specialūs popieriniai filtrai sulaiko visas nuosėdas, tirščius bei aliejus. Tad paruošta kava yra itin švelni, lengva ir nekarti.
Kavos kokybės svarba
Išsirinkus tinkamą kavos ruošimo prietaisą – mėgausitės rytiniais ritualais be rūpesčių. Nors skirtingų kavos ruošimo prietaisų dėka galima paruošti savo skoniams labiausiai įtinkantį kavos puodelį, jokiu būdu negalima pamiršti kavos kokybės svarbos. Nepaisant to, koks prietaisas gamins kavą, geriausi skoniai atsiskleis tik tuomet, kai kava bus išties kokybiška ir šviežia. Todėl jei tik įmanoma, visuomet rekomenduojama pirmenybę teikti šviežioms kavos pupelėms, kurias reikia sumalti prieš ruošiant kiekvieną kavos puodelį. Na, o konkretus kavos ruošimo prietaisas ir žinios, kaip jo dėka paruošti gardžią kavą gali tik dar labiau pagerinti jūsų mėgstamos kavos skonį.