2024 kovo 28 d. ketvirtadienis, 15:57
Reklama  |  facebook

Pasiektas susitarimas dėl Sapiegų parko rekonstravimo

2019-11-12 10:05
Konferencijos „Architektūros kokybė: integruotas požiūris į kultūros paveldą“ metu vykusiame tarpinstituciniame seminare „Sapiegų parkas, interesų susidūrimas kaip galimybė“ pagaliau pasiekta ilgai laukto susitarimo dėl Sapiegų parko rekonstravimo.
nuotrauka
Sapiegų parkas. Sauliaus Žiūros (Vilniaus savivaldybės) nuotr.


Minimos įmonės
Vilniaus m. savivaldybė,

Kaip rašoma Lietuvos architektų rūmų (LAR) pranešime, nutarta, kad Vilniaus miesto savivaldybė organizuos kraštovaizdžio architektūros konkursą. Konkurso sąlygoms nustatyti savivaldybė suburs platesnį ekspertų ratą, į kurį įtrauks visas suinteresuotas šalis. Konkurso esmė: istorinio barokinio parko respektav imas esamo parko audinyje.

Šis sutarimas unikalus tuo, primena LAR, kad Savivaldybė jau buvo parengusi parko rekonstravimo projektą ir buvo pasiruošusi pradėti darbus, tačiau įsiklausė į viešąją nuomonę, kad toks projektas – netinkamas. 

Todėl ir imtasi organizuoti viešą diskusiją, kurios tikslas - prieiti prie visus tenkinančio kompromiso. Seminarą moderavę Lietuvos architektų rūmų pirmininkas Lukas Rekevičius bei parkotyrininkas Dainius Labeckis džiaugiasi, kad tai padaryti pavyko labai sėkmingai.

Seminare dalyvavo ir diskutavo specialistai iš įvairių institucijų – architektai, gamtininkai, menotyrininkai ir paveldosaugininkai. Jie išsakė ir pagrindė savo nuomones apie valstybės saugomo nacionalinio reikšmingumo lygmens kultūros paveldo - Sapiegų rezidencijos, trinitorių vienuolyno ir ligoninės statinių komplekse esančio istorinio želdyno, vadinamo Sapiegų parku - atgaivinimo projektą. 

Dauguma dalyvių sutarė, kad parengtas projektas, kuriuo norėta atkurti barokinę XVII ar XVIII a. Sapiegų parko išvaizdą, nėra tinkamas, nes: nėra pakankamai aptartas su visuomene ir specialistais; nėra pakankamai pagrįstas tyrimais; neapima viso Sapiegų komplekso; nėra deramai įvertintas dabartinis urbanistinis kontekstas; nėra iki galo įvertintas poveikis gamtai, ypač - parke perintiems paukščiams; nėra pasirengta užtikrinti projekto sprendinių ilgalaikį tvarumą.

Seminaro moderatoriai teigė, kad giluminę kilusio konflikto priežastį slepia ne projekto kokybė, bet netinkama prieiga, kuri lėmė iš esmės netinkamą projektavimo proceso organizavimą, todėl jo rezultatas galiausiai tapo nepriimtinas nemažai daliai suinteresuotos visuomenės. Visi sutarė, kad projektavimo proceso metu stokota neformalių diskusijų su visuomene, ypač su netoliese gyvenančiais kasdieniais parko naudotojais bei akademinėmis bendruomenėmis. Įvardyta, kad trūko ne formalaus viešinimo (kurio procedūros buvo išlaikytos), bet realios komunikacijos.

Kultūros paveldo departamento prie Kultūros ministerijos atstovai teigė, kad paveldosauginiai reikalavimai būtų išlaikyti, vertingosios komplekso savybės būtų nepažeistos, o specialiajam planui nebūtų nusižengta, jei barokinio parko atkūrimas nebūtų tiesmukas, pažodinis, o labiau įterptas į esamą želdyno situaciją.

Šią nuomonę palaikė ir kiti diskusijos dalyviai, teigę, kad iki galo nežinomi istorinio parko elementai neturėtų būti atkuriami hipotetiškai, remiantis vien istoriniais analogais. Verčiau rinktis, drauge su pagrįstai restauruotomis ar atkurtomis dalimis, šiuolaikines menines priemones, nunykusius elementus subtiliai „pacituoti“ konceptualiomis landšafto architektūros priemonėmis. 

Dalyviai sutarė, kad toks kelias būtų prasmingas dar ir todėl, kad per laiką parko situacija iš esmės pakito. Parko reguliarioji dalis, atsiradusi gamtiniame kraštovaizdyje, ilgainiui buvo apsupta pastatais, senosios vizualinės ir funkcinės parko jungtys su jo aplinkos elementais yra prarastos, per ilgą laiką susiformavo kitokios jungtys ir kitokios vertės.

Seminaro metu buvo pristatyta ir kitų europinių istorinių rūmų parkų tvarkymo pavyzdžių, architektai pasidalijo mintimis apie galimus kompromisinius Sapiegų parko projekto sprendinius, pateikė pasiūlymo eskizą. Dalis dalyvių atkreipė dėmesį į tai, kad Sapiegų parko tvarkyba turėtų būti susieta su Sapiegų rūmų konservavimu-restauravimu ir pritaikymu. 

Kadangi geriausias būdas parinkti meninei projekto idėjai yra konkursas, rašoma pranešime, dalyviai sutarė, kad geriausias būdas tęsti Sapiegų parko kaip Sapiegų rezidencijos, trinitorių vienuolyno ir ligoninės statinių komplekso sudėtinės dalies tvarkymą – skelbti atvirą kraštovaizdžio architektūros konkursą.
Statybunaujienos.lt



Aktualijos

nuotrauka
2024-03-28 14:52
Trečiadienio vakarą dalis Vilniaus gyventojų gavo bendruosius pranešimus, raginančius užsidaryti langus ir nebūti lauke, nes Panerių g. užsiliepsnojo automobilių sąvartynas ir pasklido toksiški dūmai. Ugniagesiai pranešimą apie gaisrą gavo apie pusę 7 vakare ir dirbo 11 valandų, kol jį likvidavo. Ka...
nuotrauka
2024-03-28 14:43
Šiauliuose po žiemos sezono startavo darbai tranzitinėse miesto gatvėse – kapitalinio remonto darbai prasidėjo intensyvioje Pramonės gatvėje, toliau rekonstruojama ir modernizuojama Aukštabalio gatvė. Abu šie valstybei svarbūs vietinės reikšmės kelių projektai iš dalies finansuojami Kelių priežiūro...
nuotrauka
2024-03-28 14:34
UAB „Toksika“ visuotinis akcininkų susirinkimas į laisvą nepriklausomo valdybos nario poziciją išrinko Giedrių Dusevičių – UAB „Digital Audio“ direktorių, iki 2023 m. kovo mėn. ėjusį UAB „Valstybės investicijų valdymo agentūra“ stebėtojų tarybos pirmininko, iki 2022 metų – AB „KN Energies“ valdybos ...
nuotrauka
2024-03-28 11:33
Po daugiau nei 3 metus trukusios rekonstrukcijos atidaryta Švenčionių nuotekų valykla. Aplinkos projektų valdymo agentūra (APVA) administravo daugiau nei 3 mln. eurų vertės projektą, modernizuojant Švenčionių miesto nuotekų valymo įrenginius ir užtikrinant nepertraukiamas, patikimas ir kokybiškas pa...
nuotrauka
2024-03-28 11:08
Vyriausybė patvirtino Aplinkos ministerijos parengtas atnaujintas Kitos paskirties valstybinės žemės sklypų pardavimo ir nuomos taisykles, kurios nustato aiškesnę tvarką ir sąlygas, kaip gyventojai ir įmonės be aukciono ir aukciono būdu gali išsinuomoti ar įsigyti kitos paskirties valstybinės žemės ...
nuotrauka
2024-03-28 09:55
Kovo 27 dienos vakarą Vilniuje Panerių gatvėje AB „Ruvis“ teritorijoje užsiliepsnojo automobilių atliekų apdorojimo aikštelė. Aplinkos apsaugos agentūros laboratorija išvyko paimti aplinkos oro mėginių bei atlikti kietųjų dalelių ir kitų teršalų matavimų. Taip pat buvo parengta artimiausių valandų t...
nuotrauka
2024-03-27 17:02
Penkios Armėnijoje įsikūrusios įstaigos, įskaitant vaikų darželius, kultūrinį centrą ir nacionalinį politechnikos universitetą, netrukus naudosis lietuvių įrengtos saulės jėgainės elektros energija. Elektrinę įrengs Lietuvos saulės energetikos bendrovė „Solet".
nuotrauka
2024-03-27 16:57
Nepatvirtinta Seimo nario abejonė, kad leistinos generuoti galios rezervavimo ribojimai hibridinėms elektrinėms, kurias sudaro saulės ir vėjo elektrinės, yra neteisėti.
nuotrauka
2024-03-27 16:45
Nuo balandžio mėn. vilniečiai ir sostinės svečiai galės nemokamai naudotis Vilniaus miesto savivaldybei priklausančiais viešaisiais tualetais. Vilniaus miesto Taryba šiandien pritarė sprendimui panaikinti anksčiau galiojusį 30 eurocentų vienkartinį mokestį. Taip pat per artimiausius dvejus metus pla...
nuotrauka
2024-03-27 13:32
2024 m. Vilniaus miesto savivaldybės planuose – net 120 kilometrų ištisiniu būdu išasfaltuotų gatvių, apie 40 km sutvarkytų šaligatvių ir 12,5 km įrengtų dviračių takų. Šiemet sostinės susisiekimo infrastruktūros tvarkymui bus skiriama 74 mln. Eur.
nuotrauka
2024-03-27 10:56
Besirūpinantiems savo individualaus gyvenamojo namo energiniu efektyvumu verta suskubti. Iki balandžio 2d. 17h. gyventojai, norintys atnaujinti savo individualų gyvenamąjį namą, padidinti energinio naudingumo klasę ir tuo pačiu pagerinti savo gyvenimo sąlygas, gali kreiptis į Aplinkos projektų valdy...
nuotrauka
2024-03-27 10:50
NT plėtros bendrovės „Darnu Group“ inicijuotas sostinės gyventojų tyrimas atskleidė, kad pastaruosius kelerius metus skiriami ir planuojami biudžetai būsto įsigijimui reikšmingai augo. Bendrai sudėjus 42 proc. apklaustų vilniečių įsigijo ar planuoja įsigyti būstą, kurio vertė siekia 151 tūkst. ir da...
nuotrauka
2024-03-27 09:55
Turto bankas paskelbė rangos darbų viešąjį pirkimą vienam didžiausių valstybės valdomų pastatų – Mindaugo g. 12, Vilniuje. Į buvusią Lietuvos geležinkelių būstinę ketinama investuoti apie 15 milijonų eurų, čia įskurs 8 valstybės įstaigos.
nuotrauka
2024-03-26 15:09
Mančesteryje vykusioje „Civic Trust Awards“ apdovanojimų ceremonijoje verslo ir laisvalaikio kompleksas „Bokšto skveras“ pripažintas nugalėtoju ir specialaus prizo laimėtoju, kuris įteikiamas išskirtiniams rekonstrukcijos projektams, įgyvendintiems saugomose teritorijose.
nuotrauka
2024-03-26 14:22
Dar viena rekordinio susidomėjimo sulaukusios senamiesčio pastatų fasadų tvarkymo programos galimybė Klaipėdos senamiesčio pastatų valdytojams: siekiant pilnai išnaudoti lėšų likutį – 70 tūkst. eurų, skelbiamas pakartotinis kvietimas teikti paraiškas. Jų laukiama iki š. m. balandžio 10 dienos.
nuotrauka
2024-03-26 10:18
Architektai pastebi, kad dėmesys aplinkosaugai jau skiriamas ir įsirenginėjant būstą: gyventojai ieško sprendimų, kurie galėtų sumažinti poveikį aplinkai, todėl populiarėja produktai, pagaminti iš biologinės kilmės atliekų. Biocikliniai elektros instaliacijos gaminiai – naujovė tvariems namams, kuri...
nuotrauka
2024-03-26 10:09
Stiklo paketų gamintoja „Glass LT”, įsikūrusi Alytuje, į naują gamybos liniją investuoja 3 mln. Eur – tai leis išplėsti gaminių asortimentą ir apdoroti iki 2,6 mln. kv. m stiklo. Nepaisant sumažėjusios paklausos statybų rinkoje, pernai gamybos apimtys siekė 2,08 mln. kv. m apdoroto stiklo – tai šiek...
nuotrauka
2024-03-25 16:03
„Via Lietuva“ (anksčiau – Lietuvos automobilių kelių direkcija), Susisiekimo ministerijos siūlymu, parengė atnaujintus reikalavimus asfalto sluoksnių įrengimo darbams valstybinės reikšmės keliuose. Nurodoma, kad atnaujintas taisyklių projektas padidins naujų asfalto dangų tarnavimo laiką, sumažins k...
nuotrauka
2024-03-25 15:47
Tarptautinė žaliosios energetikos bendrovė „Ignitis renewables" pasirašė 82 mln. eurų finansavimo sutartį su Europos investicijų banku (EIB) ir Šiaurės investicijų banku (NIB) dėl 94 megavatų (MW) Pomeranijos vėjo parko Lenkijoje.
nuotrauka
2024-03-25 13:46
Aplinkos ministerijos Vystomojo bendradarbiavimo ir humanitarinės pagalbos teikimo komisija patvirtino reikalavimus projektams, kuriais siekiama besivystančiose šalyse švelninti klimato kaitą ir diegti atsinaujinančius energijos išteklius perduodant Lietuvos patirtį.

Statybunaujienos.lt » Aktualijos