2024 kovo 28 d. ketvirtadienis, 19:10
Reklama  |  facebook

Kodėl tvarumą verta laikyti veiklos rizika?

2021-10-11 11:35
Yra trys pagrindinės varomosios jėgos, kurios skatina verslą peržiūrėti savo veiklą ir rūpintis jos tvarumu. Pirmoji – tai teisinė verslo aplinka. Daugiausia – Europos Sąjungos siekis iki 2050 metų tapti klimatui neutraliu žemynu ir su tuo susiję tarptautinių bei valstybių narių teisės aktų pakeitimai, lemiantys įmonėms vis griežtesnius reikalavimus.
nuotrauka
Vilius JUZIKIS, SEB banko valdybos narys


Minimos įmonės
SEB bankas, AB
Antroji paskata keistis – tai investuotojai ir finansų institucijos, kurios priimdamos sprendimus, kur nukreipti investicijas ir kapitalą, vis labiau atsižvelgia į įmonių tvarumą. Trečia varomoji jėga – tai visuomenė, prekių ir paslaugų vartotojai, kurie tvarumui ir verslo poveikiui aplinkai skiria vis didesnį dėmesį. Įvairių tyrimų duomenimis, itin reikli yra auganti jaunoji karta: beveik du trečdaliai (62 proc.) vadinamosios Z kartos atstovų JAV teikia pirmenybę tvariems prekių ženklams. Kiekviena nauja vartotojų karta vis dėmesingesnė prekių ir paslaugų poveikiui aplinkai.

Nerūpestingumas gali brangiai kainuoti

Taigi tai ne mada ar tendencija, kuria reikėtų sekti. Ir net ne nuolat augančios vartotojų dalies poreikis, į kurį svarbu atsižvelgti, siekiant likti konkurencingiems. Tai, visų pirma, – veiklos rizika, kurią būtina aktyviai valdyti. Taip šalies įmonėms ir verslininkams reikėtų vertinti tvarumą ir jo reikšmę ilgalaikėje verslo strategijoje.

Mąstyti čia derėtų paprastai. Įsivaizduokime įmonę, kuri, gamindama savo produkciją, į atmosferą išmeta daug šiltnamio efektą sukeliančių dujų. Dėl griežtėjančių reikalavimų ir Europos siekio iki šio amžiaus vidurio tapti klimatui neutraliu žemynu tokia bendrovė privalės investuoti į savo veiklos pertvarkymą, t. y. priimti aplinką tausojančius sprendimus ir mažinti CO2 pėdsaką.

Kitaip gresia ne tik su aplinkosauga susijusios išlaidos ar galimi veiklos ribojimai, bet ir gaminių paklausos kritimas dėl visuomenės nuostatų, augančio spaudimo įmonės verslo partneriams mažinti taršą visose tiekimo grandyse. Tad vienaip ar kitaip įmonės laukia pokyčiai, turėsiantys įtakos jos veiklos rezultatams. Į tai atsižvelgia kreditoriai ir investuotojai, planuodami galimą grąžą ir spręsdami, kur nukreipti savo kapitalą.

Pirmenybė tvariam verslui

Priimdami sprendimus dėl galimo finansavimo, bankai jau šiuo metu vertina bendrovių aplinkos apsaugos, socialinės atsakomybės ir valdysenos (ESG) principų taikymo reitingą ir su tvarumu susijusias rizikas. SEB banke, atsižvelgdami į įmonių planus mažinti emisijas, klientų tvarumą skirstome į kelias kategorijas. Aukščiausioje – tvariosios įmonės, ryžtingai siekiančios iki 2050 m. pasiekti nulinę emisiją ar prie jos priartėti ir atitikti Paryžiaus susitarimo reikalavimus, ir pereinamosios bendrovės, kurios iki 2030 metų emisijas ketina sumažinti 45 proc., lyginant su 2010 metais.

Visose šalyse, kuriose veikia SEB bankas, siekiame palaipsniui transformuoti verslo paskolų portfelį taip, kad jame didėtų tvaraus ir pereinamojo verslo dalis. Taigi itin didelį neigiamą poveikį aplinkai darantys sektoriai ir pokyčių nesiimančios įmonės ilgainiui taps vis mažiau patrauklios finansuotojams. Ir priešingai: bendrovės, turinčios aiškius planus emisijoms mažinti ir verslui pertvarkyti, aktyviai mažinančios neigiamą poveikį aplinkai, sulauks kur kas didesnio investuotojų dėmesio.

Tai akivaizdžiai liudija ir tai, jog vien per pastaruosius penkerius metus pasaulinė žaliųjų ir tvariųjų skolos priemonių kapitalo rinka išaugo daugiau nei septyniskart. Palyginkime: vien žaliųjų obligacijų rinka didėjo nuo 100 mlrd. JAV dolerių 2016 metais iki 305 mlrd. JAV dolerių pernai. Socialinės obligacijos, kurių rinka dar 2019 metais siekė apie 18 mlrd. JAV dolerių, per metus tapo 8 kartus paklausesnės – šių vertybinių popierių rinka pernai siekė 148 mlrd. JAV dolerių.

Verta atkreipti dėmesį, kad didėjantis finansų įstaigų dėmesys įmonių tvarumui jokiu būdu nereiškia, kad bendrovės, kol kas dar nepasukusios tvarumo keliu, liks be bankų finansavimo. Keliame sau kitą tikslą – kalbėti su klientais ir padėti jų verslui keistis. Nors būti lyderiu savo srityje dažnai yra siekiamybė, vertinant ESG rizikų reitingus – dabar įmonėms svarbiausia bent jau neatsilikti nuo bendro verslo sektoriaus vidurkio.

Finansinės paslaugos – pokyčių katalizatorius

Gerųjų pavyzdžių, liudijančių, kad bankai gali atlikti reikšmingą vaidmenį padėdami verslui tapti tvaresniam, netrūksta. Šių metų pradžioje 21 bankas, tarp jų – ir SEB grupė, suteikė 1,3 mlrd. eurų paskolą automobilių gamintojai „Volvo Cars“. Šio finansavimo sąlygos ir įkainiai susieti su konkrečiais ilgalaikiais bendrovės ESG tikslais ir rodikliais: „Volvo“ įsipareigoja iki 2025 metų tiesioginės veiklos ir tiekimo grandinės emisijas sumažinti ketvirtadaliu, o pagaminamų automobilių išmetamųjų dujų emisijos turėtų sumažėti perpus. Įmonė iki 2040 metų siekia tapti klimatui neutralia bendrove.

Panašiomis sąlygomis 2 mlrd. eurų kreditas pernai lapkritį suteiktas energetikos bendrovei „Vattenfall“. Čia SEB grupė veikė kaip kredito agentas ir tvarumo konsultantas. Sutarta, kad paskolos gavėja iki 2030 metų 38 proc., palyginti su 2017 metais, sumažins CO2 emisijos intensyvumą.

Numatyta nuolat tikrinti, kaip įmonei sekasi siekti šio ir tarpinių tikslų. Jeigu jie vykdomi, bendrovei taikoma bazinė kredito marža. Jeigu bendrovė atsiliks nuo sutarto plano, bus taikoma maržos premija. Jeigu neigiamas poveikis aplinkai bus mažinamas intensyviau, negu sutarta, bendrovei bus taikoma kredito maržos nuolaida.

Atsižvelgiant į bendrovės veiklos sritį, su tvarumu susijusios paskolos gali būti siejamos su pačiais įvairiausiais veiklos rodikliais: energijos ir kitų išteklių sunaudojimu, šiltnamio efektą sukeliančių dujų emisija, energijos iš atsinaujinančių šaltinių naudojimu, tiekimo tvarumu ir kitais. Svarbu, kad šie rodikliai būtų pamatuojami, ir įmonės keltų ambicingus su tvarumu susijusius tikslus.

Ne mažiau svarbu atsiminti, kad verslo transformacijai tvarumo link reikia ilgalaikių pastangų. Šis pokytis labiau primena maratono bėgimą, o ne sprintą, ir tam būtina tinkamai pasirengti bei skirti nuolatinį dėmesį. Pavyzdžiui, SEB bankas, keliantis sau tikslą iki 2045 metų tapti klimatui visiškai neutralia organizacija, yra sukūręs visą struktūrą – nuo bendrą tvarios raidos strategiją nustatančios direktorių valdybos iki atskirų komitetų, atsakingų už tvarių paslaugų plėtrą, tvarios veiklos verslo rizikos valdymą. Atskiroms banko tarnyboms ir padaliniams nustatomi konkretūs tvarumo reikalavimai ir siektini rodikliai.

Siekiame būti pirmi ir padėti klientams skirti kapitalą tvariai veiklai. Be to, panašiu keliu kviečiame eiti ir kitas įmones, paskiriant už tvarią plėtrą atsakingus pareigūnus, planuojant ir nustatant aiškius rodiklius visiems padaliniams. Tvarumo tema ir toliau sulauks nuolat augančio visuomenės, įstatymų leidėjų, verslo partnerių, investuotojų ir finansų institucijų susidomėjimo, tad tos įmonės, kurios nedelsdamos pradės ruoštis laukiančiam maratonui, gerokai padidins savo galimybes jį sėkmingai įveikti.
Statybunaujienos.lt



Komentaras

nuotrauka
2024-03-27 13:19
Lietuvoje nėra įrengta pakankamai slėptuvių, priedangų ir kolektyvinės apsaugos statinių, kurie karinių veiksmų atveju, vykstant apšaudymams iš oro raketomis, dronais, aviacinėmis bombomis ar įsiplieskus mūšiams miesto teritorijoje, padėtų išvengti civilių gyventojų aukų.
nuotrauka
2024-03-25 15:59
Parduotų būstų skaičius žiemą toliau mažėjo, naujos statybos būstų pardavimai, palyginti su praėjusiais metais, susitraukė labiau nei senos statybos būstų. Kitaip nei pardavimų skaičius, baigtų statyti būstų skaičius 2023 m. buvo arti istorinių aukštumų. Tačiau, žvelgiant į ateitį, nusimato gerokai ...
nuotrauka
2024-03-22 14:40
Nors nustebino ekonomikos augimas, ypač Jungtinėse Amerikos Valstijose, tačiau tai nebūtinai gera žinia nekilnojamojo turto (NT) rinkoms, nes spartesnis augimas paankstino palūkanų normų mažinimo lūkesčius, teigia „Swedbank" grupės vyriausiasis ekonomistas Nerijus Mačiulis. NT rinkos tendencijos, ga...
nuotrauka
2024-03-20 11:15
Energetikos transformacija nebesiblaško tik planavime – ji akivaizdžiai vyksta. Jos sėkmę lemia gebėjimas stiprinti energetinės sistemos saugumą, tvarumą ir atsparumą įvairiems iššūkiams, nuo klimato kaitos iki geopolitinių įtampų. Tačiau, nepaisant aiškių tikslų, kelios pagrindinės problemos trukdo...
nuotrauka
2024-03-19 12:05
Kokie 2024 metais bus mūsų (namų ūkių) akimis: ko tikimės ir dėl ko nerimaujame? Ko viliasi darbdaviai ir su kokiais iššūkiais tikisi susidurti 2024 metais? Kokie 2024 metais yra prognozuojami Lietuvos mastu? Reikėtų sunerimti ar galime šiek tiek atsipūsti? 2024 metų Lietuvos paveikslą apžvelkime iš...
nuotrauka
2024-03-18 13:44
Darbo teisės nuostatos numato skirtingas atostogų rūšis – tam tikriems darbuotojams atostogų trukmė nustatoma ilgesnė, palyginti su įprastos trukmės kasmetinėmis atostogomis. Atsižvelgiant į aplinkybes, darbuotojams gali būti suteikiamos ilgesnės trukmės kasmetinės atostogos, pailgintos atostogos ar...
nuotrauka
2024-03-18 13:28
Nors dauguma yra girdėję apie paramą būstui įsigyti Lietuvoje, tačiau ne visi galintys ja pasinaudoti žino, kam ji taikoma ir kaip ja pasinaudoti, nors parama gali sudaryti net beveik trečdalį būsto įsigijimo sumos. Apie dažniausiai naudojamas finansinės paskatos programas būstui įsigyti pasakoja „L...
nuotrauka
2024-03-14 14:15
Pastaraisiais metais Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) kėlė sąmyšį tarp verslo atstovų. Mokesčių inspektoriai nepagrįstai neleisdavo kai kuriais atvejais įmonių grupėms perduoti mokestinių nuostolių tarp savo grupės bendrovių. 2023 m. pabaiga atnešė džiugių pokyčių – Lietuvos vyriausiasis adminis...
nuotrauka
2024-03-07 20:20
Lietuvos architektų rūmų (LAR) Taryba, aptarusi profesinėje bendruomenėje kilusias diskusijas dėl š. m. vasario 12 dieną vienasmeniškai Vilniaus miesto savivaldybės mero pasirašyto potvarkio, kuriuo patvirtintos Papildomų medžių apsaugos priemonių taikymo rekomendacijos, nutarė kreiptis į Seimo kont...
nuotrauka
2024-03-06 16:52
Pastatai prisideda prie 39 % viso pasaulio CO2 emisijų ir yra įvardinami kaip didžiausi išteklių vartotojai ir teršėjai. Pasaulio Ekonomikos forumo ataskaitoje (PEFA) minima, kad šiuo metu, kiekvieną savaitę, pastatoma tiek pastatų, kad prilygtų Paryžiaus miestui ir mažiau nei 1% iš jų atliekamas CO...
nuotrauka
2024-03-05 09:38
Būsto paskolos pasiėmimas ir nuosavų namų įsigijimas – reikšmingas žingsnis žmogaus gyvenime, tačiau žengiant jį pirmą kartą rizikuojama padaryti nemalonių klaidų. Ko reikėtų vengti kreipiantis dėl būsto paskolos, pasakoja Edvinas Jurevičius, „Luminor" banko mažmeninės bankininkystės vadovas.
nuotrauka
2024-03-01 15:51
Vasario mėnuo buvo stabiliai aktyvus Vilniuje ir Kaune: šiuose miestuose rezultatas, nors ir kiek mažesnis nei sausį, buvo geresnis nei vasarį prieš metus. Klaipėdoje susiklostė lygiai priešinga situacija. Euribor 6 mėn. trukmės palūkanų normai šiais metais užsispyrusiai balansuojant ties 3,8–3,95 p...
nuotrauka
2024-02-26 09:27
Darbo kodekso 56 str. numato baigtinį sąrašą svarbių priežasčių, kada darbo sutartis gali būti nutraukta darbuotojo rašytiniu pareiškimu, o įspėti darbdavį tokiu atveju darbuotojui privalu ne vėliau kaip prieš 5 darbo dienas. Nurodomos keturios pagrindinės priežastys.
nuotrauka
2024-02-21 15:12
Apyvartiniai taršos leidimai (ATL) didžiajai daliai visuomenės yra terra incognita – kažkur girdėta, bet niekad nečiupinėta. Ir nekeista – iki šiol jie didžiąja dalimi buvo taikomi daliai didžiųjų įmonių kaip kovos su klimato kaita priemonė. Tačiau žaidimo taisyklės keičiasi – vos po poros metų net ...
nuotrauka
2024-02-21 08:50
Valstybinė darbo inspekcija primena, kad darbdaviai privalo įgyvendinti lyčių lygybės ir nediskriminavimo kitais pagrindais principus. Tai reiškia, kad bet kokių darbdavio santykių su darbuotojais atvejais yra draudžiama tiesioginė ir netiesioginė diskriminacija, priekabiavimas, seksualinis priekabi...
nuotrauka
2024-02-20 12:03
Pirmojo būsto įsigijimas – dažnai labai maloni, bet ir varginanti patirtis. Jei būstas perkamas su paskola, tai tampa kur kas ilgesniu ir sudėtingesniu procesu. Kadangi namai – nepigus pirkinys, labai svarbu žinoti keletą taisyklių, kurių laikantis mažėja tikimybė nusipirkti ne tai, ko iš tikrųjų no...
nuotrauka
2024-02-15 12:44
Kiekvienas žmogus nuosavybės teise gali įgyti norimus daiktus: perkame butą, automobilio stovėjimo vietą ar kitą nekilnojamąjį turtą, o nuosavybės teisės forma būna nurodyta sudarant pirkimo–pardavimo sutartį. Tačiau nuosavybės teisė, priklausomai nuo situacijos, gali turėti tam tikrų išimčių, kuria...
nuotrauka
2024-02-09 09:43
Vilniaus miesto savivaldybės tarybos narys Almantas Stankūnas kreipėsi į Vilniaus merą Valdą Benkunską ir administracijos direktorių Adomą Bužinską, reikalaudamas informacijos apie sustabdytų statybos darbų, sutarties kainos indeksavimo ir statybos darbų pabaigimo termino nukėlimo teisėtumą.
nuotrauka
2024-02-08 19:53
Vadovaujantis Darbo kodekso 112–113 str., darbuotojas turi dirbti pagal darbo sutartyje sulygtą darbo laiko normą ir režimą. VDI atkreipia dėmesį, kad darbo laiko norma nustato, kiek valandų darbuotojas privalo dirbti per apskaitinį laikotarpį, pvz., savaitę, o darbo laiko režimas lemia, kaip šios v...
nuotrauka
2024-02-01 09:37
Darbo kodekse numatoma, kad kiekvienam darbuotojui turi būti suteiktos ne mažiau kaip 20 darbo dienų (jeigu dirbama penkias darbo dienas per savaitę) arba ne mažiau kaip 24 darbo dienų (jeigu dirbama šešias darbo dienas per savaitę) kasmetinės atostogos. Jeigu darbo dienų per savaitę skaičius yra ma...

Statybunaujienos.lt » Komentaras