2024 kovo 28 d. ketvirtadienis, 13:18
Reklama  |  facebook

Konkurencijos taryba akylai vertina rinkas: šiemet fiksuotas jau ne vienas koncentracijos draudimas

2022-09-19 07:08
Pastarojo meto Lietuvos Konkurencijos tarybos veiksmai rodo gerokai padidėjusį institucijos įsitraukimą prižiūrint susijungimų ir įsigijimų rinką. Šiemet taryba jau sustabdė bent du sandorius, poros sandorių atveju įpareigojo pateikti pranešimus apie koncentraciją sandoriui jau įvykus (ex post (lot. po fakto)).
nuotrauka
Rasa ZAŠČIURINSKAITĖ, advokatų kontoros COBALT partnerė ir Konkurencijos teisės grupės vadovė


Minimos įmonės
Konkurencijos taryba,
COBALT, advokatų profesinė bendrija,
Kauno liftai, UAB
Baltijos liftai, UAB
Štai rugpjūčio pabaigoje taryba neleido Latvijos įmonei „Dobele dzirnavnieks“ įgyti AB „Baltic Mill“ kontrolę. Institucija konstatavo, kad įgyvendinus koncentraciją būtų sukurta dominuojanti padėtis ir itin apribota konkurencija prekybos kvietiniais ir ruginiais miltais, miltų mišiniais bei žemos kainos segmento makaronais Lietuvoje. „Dobele“ siūlomi patvirtinti įsipareigojimai, anot Konkurencijos tarybos, nepašalino minėtų problemų.

Naujausi pavyzdžiai Lietuvoje

2022 m. birželį Konkurencijos taryba taip pat neleido vykdyti „Piletilevi Group“ ir „Tiketa“ sandorio, nes, institucijos vertinimu, jis būtų neigiamai paveikęs bilietų į renginius platinimo rinką. Įdomu tai, kad šiai koncentracijai nebuvo reikalingas išankstinis Konkurencijos tarybos leidimas. Besijungiančios įmonės neperžengė pajamų „slenksčio“ (2 ir 20 mln. EUR), kurį pasiekus privaloma būtų iš anksto pranešti institucijai. Taryba šį sandorį ėmėsi nagrinėti savo iniciatyva.

Konkurencijos taryba turi teisę per 12 mėnesių nuo koncentracijos įgyvendinimo įpareigoti pirkėją pateikti pranešimą apie jau sudarytą ir užbaigtą sandorį (t.y. įvykusią koncentraciją). Tačiau iki šiol ji tokia ex post teise naudojosi gana retai.

Kaip paskelbė Konkurencijos taryba viešai, šiemet gegužę institucija įpareigojo pranešti apie įvykusią koncentraciją dar vieno sandorio atveju - „Kauno liftus“ apie 100 proc. „Baltijos liftų“ akcijų įsigijimą. Kol kas pranešimas apie koncentraciją nėra priimtas, o pati koncentracija dar nepradėta nagrinėti. Visgi akivaizdu, kad Konkurencijos taryba tiek pati, tiek kitų rinkos dalyvių pagalba akylai stebi įsigijimus ir tais atvejais, kai nebūtina pranešti apie koncentraciją.

Tokiais atvejais taryba ypač atsižvelgia į tai, ar sandoris gali sukurti dominuojančią padėtį (tokia padėtis preziumuojama pasiekus 40 procentų rinkos ribą), ją sustiprinti ar kitaip reikšmingai riboti konkurenciją atitinkamoje rinkoje.

Tad verslui visais atvejais prieš įsigyjant, pvz., savo konkurentą, ypač koncentruotoje rinkoje, nors ir nepasiekiamas pajamų „slenkstis“, vertėtų atlikti „namų darbus“ ir įsivertinti riziką. Jei yra rizika, kad Konkurencijos taryba nuspręstų išnagrinėti jau įvykdytą koncentraciją, verta iš anksto numatyti galimus scenarijus.

Šie ir kiti pavyzdžiai dar kartą patvirtina, kad itin svarbu tinkamai ir laiku įsivertinti, ar Konkurencijos tarybos leidimas koncentracijai reikalingas. Ši užduotis bus lengvesnė, jei sąžiningai atsakysite sau į klausimą: „ar dėl sandorio gali kilti reikšmingo konkurencijos ribojimo rizikų“. Jei atsakymas yra „taip“, prieš kreipiantis į Konkurencijos tarybą svarbu būti tinkamai pasiruošus ir atlikus „namų darbus“.

EK nustatė precedentą

Rugsėjo 6 d. Europos Komisijos (EK) sprendimas neleisti DNR sekos nustatymo kompanijai „Illumina“ įsigyti ankstyvos vėžio diagnostikos įmonę „Grail“ taip pat verčia atidžiau vertinti koncentracijų kontrolės rizikas, ypač inovatyviuose sektoriuose.

EK rugsėjo pradžioje paskelbė, kad uždraudė JAV bendrovei „Illumina“ įsigyti kitą JAV kompaniją „Grail“, kuri vysto kraujo tyrimus, skirtus itin ankstyvai vėžio stadijai nustatyti.

Įdomu tai, kad „Grail“ negauna pajamų Europos Sąjungoje (ES) ir apie sandorį nebuvo privaloma pranešti nei Europos Komisijai, nei bet kuriai ES nacionalinei konkurencijos institucijai. „Illumina“ ir „Grail“ koncentracija buvo pirmasis atvejis, kai EK pasinaudojo teise peržiūrėti konkurencijai svarbius sandorius, kurie neatitinka Reglamento dėl koncentracijų (EUMR) apyvartos „slenksčių“. Šis Komisijos sprendimas, o ypač būdas, kaip EK įpareigojo „Illumina“ pateikti pranešimą apie „Grail“ įsigijimą, sukėlė didelį atgarsį. Tai dabar plačiai aptarinėja ne tik teisininkai, bet ir tarptautinė verslo bendruomenė.

Ši istorija prasidėjo prieš porą metų, kai EK, gavusi rinkos dalyvio skundą dėl „Illumina“ ir „Grail“ sandorio, įvertino, kad jis gali turėti neigiamą įtaką konkurencijai Europos Sąjungoje. Komisija, pasinaudojusi vadinamuoju EUMR 22 straipsniu, pakvietė valstybių narių nacionalines konkurencijos institucijas kreiptis į ją ir prašyti išnagrinėti koncentraciją, nors, kaip minėta, „Illumina“ neturėjo pareigos pranešti apie koncentraciją Europoje.

Keturių ES valstybių (Prancūzijos, Belgijos, Nyderlandų ir Graikijos) konkurencijos institucijos kartu su Islandijos ir Norvegijos institucijomis kreipėsi į EK su tokiu prašymu. Šis procesas šiemet rugsėjo 6 d. pasibaigė Komisijos sprendimu neleisti vykdyti koncentraciją.

Kaip nurodoma EK pranešime spaudai, koncentracija uždrausta, nes nustatyta, kad „Grail“ konkurentams gali būti uždaryta vertikaliai susijusi rinka. Pvz., atsisakant suteikti prieigą „Grail“ konkurentams prie NGS sistemos, padidinant kainas, sumažinant kokybę ar vėluojant tiekti. „Illumina“ pasiūlyti įsipareigojimai, kaip ištaisyti konkurencijos problemas, taip pat neįtikino EK.

Neįprasta koncentracijos istorija

Šį procesą verta panagrinėti atidžiau, kadangi buvo dar keletas itin įdomių ir svarbių epizodų.

Pirma, „Illumina“ apskundė tokį inovatyvų Komisijos būdą įpareigoti pateikti pranešimą. Tačiau 2022 m. liepą ES Bendrasis Teismas patvirtino, kad EK tokią teisę turi. Nors šiuo metu Bendrojo Teismo sprendimas apskųstas ES Teisingumo Teismui, jis neabejotinai uždegė Europos Komisijai „žalią šviesą“ saugoti Bendrijos rinką nuo vadinamųjų „žudiškiškų įsigijimų“ (angl. „killer acquisitions“) su inovacijomis susijusiose rinkose.

Antra, nelaukdama galutinio EK sprendimo, 2021 m. rugsėjį „Illumina“ užbaigė 7,1 mlrd. USD vertės „Grail“ įgijimo sandorį. Dėl to EK pradėjo atskirą pažeidimo tyrimą.

Tokia praktika, kai sandoris užbaigiamas nesulaukus konkurencijos instutucijos sprendimo, leidžiančio koncentraciją, vadinamas „gun-jumping“. Nustačius pažeidimą „Illumina“ gali sulaukti iki 10 procentų metinių pasaulinių pajamų baudos. Bendrovė jau atsidėjo per 450 mln. EUR galimai rekordinei baudai sumokėti.

Trečia, Europos Komisija nustatė laikinus įpareigojimus koncentracijos nagrinėjimo metu. Jie numatė, kaip „Illumina“ turėtų valdyti „Grail“, kad būtų padaryta kuo mažiau žalos, jei Komisijai priėmus neigiamą sprendimą (taip ir įvyko) reikėtų atkurti iki koncentracijos įgyvendinimo buvusią padėtį.

Gali įkvėpti nacionalines konkurencijos institucijas

Ši istorija aktuali ir Lietuvos verslui, kadangi jos baigtis gali padrąsinti ir mūsų konkurencijos instituciją.

Praėjusią savaitę EK viceprezidentė Margrethe Vestager minėjo, kad EK neplanuoja dažnai taikyti EUMR 22 straipsniu paremtą koncentracijų nagrinėjimo praktiką. Tačiau Bendrojo Teismo sprendimas, įgalinęs Komisiją tokią praktiką taikyti, gali padrąsinti valstybių narių konkurencijos institucijas kreiptis į EK su prašymu nagrinėti įsigijimo sandorius siekiant apsaugoti nacionalines rinkas nuo „žudikiškų įsigijimų“ farmacijos ir kituose inovatyviuose sektoriuose.

Tai ypač aktualu, kai įsigyjama įmonė yra startuolis, naujas rinkos žaidėjas su reikšmingu konkurenciniu potencialu, svarbus inovatorius, įmonė, vykdanti potencialiai reikšmingus tyrimus arba turinti prieigą prie konkurencijai reikšmingų išteklių (žaliavų, infrastruktūros, duomenų, patentų). Taip pat įmonės, kurios teikia paslaugas ar produktus, tampančius svarbiais komponentai kitoms industrijoms.

Taigi verslui, planuojančiam įsigyti tokias įmones, reikės įsivertinti galimą nacionalinių konkurencijos institucijų ir EK įsikišimo riziką. Taip pat reikėtų atitinkamai konstruoti sandorius, numatant įvairius galimus scenarijus konkurencijos institucijų įsikišimo atveju.

Be to, Lietuvos Konkurencijos taryba gali mėginti pasinaudoti „Illumina“ ir „Grail“ byloje pirmą kartą pritaikytų laikinųjų apsaugos priemonių (ribojimų valdyti įsigytą verslą koncentracijos nagrinėjimo metu) praktiką ir Lietuvoje taikomo ex post (lot. po fakto) koncentracijų kontekste.

Kita vertus, tokių verslų konkurentams ar vertikaliai susijusių rinkų dalyviams, kuriems dėl planuojamo įsigijimo gali reikšmingai pablogėti konkurencijos sąlygos, tokia nauja praktika gali suteikti galimybę užkirsti kelią neigiamoms pasekmėms. 
Statybunaujienos.lt



Komentaras

nuotrauka
2024-03-27 13:19
Lietuvoje nėra įrengta pakankamai slėptuvių, priedangų ir kolektyvinės apsaugos statinių, kurie karinių veiksmų atveju, vykstant apšaudymams iš oro raketomis, dronais, aviacinėmis bombomis ar įsiplieskus mūšiams miesto teritorijoje, padėtų išvengti civilių gyventojų aukų.
nuotrauka
2024-03-25 15:59
Parduotų būstų skaičius žiemą toliau mažėjo, naujos statybos būstų pardavimai, palyginti su praėjusiais metais, susitraukė labiau nei senos statybos būstų. Kitaip nei pardavimų skaičius, baigtų statyti būstų skaičius 2023 m. buvo arti istorinių aukštumų. Tačiau, žvelgiant į ateitį, nusimato gerokai ...
nuotrauka
2024-03-22 14:40
Nors nustebino ekonomikos augimas, ypač Jungtinėse Amerikos Valstijose, tačiau tai nebūtinai gera žinia nekilnojamojo turto (NT) rinkoms, nes spartesnis augimas paankstino palūkanų normų mažinimo lūkesčius, teigia „Swedbank" grupės vyriausiasis ekonomistas Nerijus Mačiulis. NT rinkos tendencijos, ga...
nuotrauka
2024-03-20 11:15
Energetikos transformacija nebesiblaško tik planavime – ji akivaizdžiai vyksta. Jos sėkmę lemia gebėjimas stiprinti energetinės sistemos saugumą, tvarumą ir atsparumą įvairiems iššūkiams, nuo klimato kaitos iki geopolitinių įtampų. Tačiau, nepaisant aiškių tikslų, kelios pagrindinės problemos trukdo...
nuotrauka
2024-03-19 12:05
Kokie 2024 metais bus mūsų (namų ūkių) akimis: ko tikimės ir dėl ko nerimaujame? Ko viliasi darbdaviai ir su kokiais iššūkiais tikisi susidurti 2024 metais? Kokie 2024 metais yra prognozuojami Lietuvos mastu? Reikėtų sunerimti ar galime šiek tiek atsipūsti? 2024 metų Lietuvos paveikslą apžvelkime iš...
nuotrauka
2024-03-18 13:44
Darbo teisės nuostatos numato skirtingas atostogų rūšis – tam tikriems darbuotojams atostogų trukmė nustatoma ilgesnė, palyginti su įprastos trukmės kasmetinėmis atostogomis. Atsižvelgiant į aplinkybes, darbuotojams gali būti suteikiamos ilgesnės trukmės kasmetinės atostogos, pailgintos atostogos ar...
nuotrauka
2024-03-18 13:28
Nors dauguma yra girdėję apie paramą būstui įsigyti Lietuvoje, tačiau ne visi galintys ja pasinaudoti žino, kam ji taikoma ir kaip ja pasinaudoti, nors parama gali sudaryti net beveik trečdalį būsto įsigijimo sumos. Apie dažniausiai naudojamas finansinės paskatos programas būstui įsigyti pasakoja „L...
nuotrauka
2024-03-14 14:15
Pastaraisiais metais Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) kėlė sąmyšį tarp verslo atstovų. Mokesčių inspektoriai nepagrįstai neleisdavo kai kuriais atvejais įmonių grupėms perduoti mokestinių nuostolių tarp savo grupės bendrovių. 2023 m. pabaiga atnešė džiugių pokyčių – Lietuvos vyriausiasis adminis...
nuotrauka
2024-03-07 20:20
Lietuvos architektų rūmų (LAR) Taryba, aptarusi profesinėje bendruomenėje kilusias diskusijas dėl š. m. vasario 12 dieną vienasmeniškai Vilniaus miesto savivaldybės mero pasirašyto potvarkio, kuriuo patvirtintos Papildomų medžių apsaugos priemonių taikymo rekomendacijos, nutarė kreiptis į Seimo kont...
nuotrauka
2024-03-06 16:52
Pastatai prisideda prie 39 % viso pasaulio CO2 emisijų ir yra įvardinami kaip didžiausi išteklių vartotojai ir teršėjai. Pasaulio Ekonomikos forumo ataskaitoje (PEFA) minima, kad šiuo metu, kiekvieną savaitę, pastatoma tiek pastatų, kad prilygtų Paryžiaus miestui ir mažiau nei 1% iš jų atliekamas CO...
nuotrauka
2024-03-05 09:38
Būsto paskolos pasiėmimas ir nuosavų namų įsigijimas – reikšmingas žingsnis žmogaus gyvenime, tačiau žengiant jį pirmą kartą rizikuojama padaryti nemalonių klaidų. Ko reikėtų vengti kreipiantis dėl būsto paskolos, pasakoja Edvinas Jurevičius, „Luminor" banko mažmeninės bankininkystės vadovas.
nuotrauka
2024-03-01 15:51
Vasario mėnuo buvo stabiliai aktyvus Vilniuje ir Kaune: šiuose miestuose rezultatas, nors ir kiek mažesnis nei sausį, buvo geresnis nei vasarį prieš metus. Klaipėdoje susiklostė lygiai priešinga situacija. Euribor 6 mėn. trukmės palūkanų normai šiais metais užsispyrusiai balansuojant ties 3,8–3,95 p...
nuotrauka
2024-02-26 09:27
Darbo kodekso 56 str. numato baigtinį sąrašą svarbių priežasčių, kada darbo sutartis gali būti nutraukta darbuotojo rašytiniu pareiškimu, o įspėti darbdavį tokiu atveju darbuotojui privalu ne vėliau kaip prieš 5 darbo dienas. Nurodomos keturios pagrindinės priežastys.
nuotrauka
2024-02-21 15:12
Apyvartiniai taršos leidimai (ATL) didžiajai daliai visuomenės yra terra incognita – kažkur girdėta, bet niekad nečiupinėta. Ir nekeista – iki šiol jie didžiąja dalimi buvo taikomi daliai didžiųjų įmonių kaip kovos su klimato kaita priemonė. Tačiau žaidimo taisyklės keičiasi – vos po poros metų net ...
nuotrauka
2024-02-21 08:50
Valstybinė darbo inspekcija primena, kad darbdaviai privalo įgyvendinti lyčių lygybės ir nediskriminavimo kitais pagrindais principus. Tai reiškia, kad bet kokių darbdavio santykių su darbuotojais atvejais yra draudžiama tiesioginė ir netiesioginė diskriminacija, priekabiavimas, seksualinis priekabi...
nuotrauka
2024-02-20 12:03
Pirmojo būsto įsigijimas – dažnai labai maloni, bet ir varginanti patirtis. Jei būstas perkamas su paskola, tai tampa kur kas ilgesniu ir sudėtingesniu procesu. Kadangi namai – nepigus pirkinys, labai svarbu žinoti keletą taisyklių, kurių laikantis mažėja tikimybė nusipirkti ne tai, ko iš tikrųjų no...
nuotrauka
2024-02-15 12:44
Kiekvienas žmogus nuosavybės teise gali įgyti norimus daiktus: perkame butą, automobilio stovėjimo vietą ar kitą nekilnojamąjį turtą, o nuosavybės teisės forma būna nurodyta sudarant pirkimo–pardavimo sutartį. Tačiau nuosavybės teisė, priklausomai nuo situacijos, gali turėti tam tikrų išimčių, kuria...
nuotrauka
2024-02-09 09:43
Vilniaus miesto savivaldybės tarybos narys Almantas Stankūnas kreipėsi į Vilniaus merą Valdą Benkunską ir administracijos direktorių Adomą Bužinską, reikalaudamas informacijos apie sustabdytų statybos darbų, sutarties kainos indeksavimo ir statybos darbų pabaigimo termino nukėlimo teisėtumą.
nuotrauka
2024-02-08 19:53
Vadovaujantis Darbo kodekso 112–113 str., darbuotojas turi dirbti pagal darbo sutartyje sulygtą darbo laiko normą ir režimą. VDI atkreipia dėmesį, kad darbo laiko norma nustato, kiek valandų darbuotojas privalo dirbti per apskaitinį laikotarpį, pvz., savaitę, o darbo laiko režimas lemia, kaip šios v...
nuotrauka
2024-02-01 09:37
Darbo kodekse numatoma, kad kiekvienam darbuotojui turi būti suteiktos ne mažiau kaip 20 darbo dienų (jeigu dirbama penkias darbo dienas per savaitę) arba ne mažiau kaip 24 darbo dienų (jeigu dirbama šešias darbo dienas per savaitę) kasmetinės atostogos. Jeigu darbo dienų per savaitę skaičius yra ma...

Statybunaujienos.lt » Komentaras