2024 kovo 28 d. ketvirtadienis, 11:54
Reklama  |  facebook

Unikaliam „Svencelės salų“ projektui – „Betono mozaikos“ kartu su „Do architects“ kurti išskirtiniai aplinkos elementai Fotogalerija

2022-03-04 07:14
„Svencelės salos“ – tai naujos kanalų gyvenvietės ant vandens prie Kuršių marių projektas. Unikalus Lietuvoje ir išskirtinis Baltijos šalyse projektas gimė įgyvendinat sovietmečio ančių fermos su tvenkiniais konversiją į gyvenvietę, kur žmogus gali turėti būstą ir vandens transporto priemonę vos 2,5 m atstumu nuo savo svetainės.
nuotrauka
Martyno Ambrazo nuotr.


Minimos įmonės
Betono mozaika, UAB
DO architects, UAB
21 ha teritorijoje prie Kuršių marių suprojektuota kanalų sistema, vienbučių ir dvibučių gyvenamųjų namų salos, daugiabučių teritorija, mažo gylio laivų uostas, prieplauka, jachtklubas bei kiti visuomeniniai pastatai. Teritorijos išskirtinumą kuria vanduo: prie kiekvieno pastato įrengtas kanalas, valties ar laivelio švartavimo vieta.

Vandens kelią atveda iki kiekvieno namo

Konversijos projekto autoriai iš „DO architects“ sako, kad jiems reikėjo ne kurti ką nors naujo, o leistis vedamiems vandens ir aplinkos. „Kai pradėjome darbus, teritorijoje prie Kuršių marių kranto dar stovėjo ančių fermos su tvenkiniais. Aplinka natūraliai pati sudėliojo jungtis tarp buvusių ančių tvenkinių ir Kuršių marių, – pasakoja architektė Andrė Baldišiūtė. – Reikėjo tik įsileisti vandenį į teritoriją ir natūraliai atsirado salos, pusiasaliai bei visa vandens kanalų sistema.“

BETONO MOZAIKASenuosiuose vietovės žemėlapiuose matyti, kaip ilgalaikė pakrantės erozija natūraliai nuo seno formavo vidines salas, tad architektų sukurtos vidinės salos, A.Baldišiūtės žodžiais, yra tarsi literatūrinė transformacija į tai, kas ilgą laiką unikalioje marių pakrantėje vyko natūraliai.

„Gyvenamųjų teritorijų salas, kaip miestui būdingą kvartalą, padiktavo koncepcija sukurti gyvenvietę, turinčią artimą santykį su vandeniu“, – pasakoja architektas Algimantas Neniškis ir atkreipia dėmesį, kad panaši koncepcija įgyvendinta Olandijoje.

Kad kiekvienas namas atsidurtų šalia vandens, reikėjo vandenį priartinti prie žmogaus: taip prie kiekvieno namo atvedant vandenį, susiformuoja kelių sistema, kuri formuoja kvartalus, įrėmintus ne gatvėmis, o vandeniu.

„Eco“ linijos gaminiai – daugiau ir arčiau gamtos

Išskirtinis projektas reikalauja ir specialių aplinkos elementų. Kaip pasakoja UAB „Betono mozaika“ marketingo projektų vadovė Raimonda Mikalajūnienė, 2019 m. įmonė kartu su „DO architects“ komanda dalyvavo kūrybinėse dirbtuvėse, kurių metu paaiškėjo, kad architektų sumanymui įgyvendinti trūksta aplinkos elementų, kurie atlieptų koncepciją ir organiškai įsilietų į nestandartinę erdvę.

BETONO MOZAIKA„Betono mozaikos“ nuotr.

Kūrybinėse dirbtuvėse buvo suformuluota užduotis sukurti ažūrinius gaminius, kurie funkcionaliai dengtų žalias zonas, būtų pritaikyti apkrovoms bei tinkami įrengti tiek apsėjant žole, tiek ir naudojant smulkių akmenukų užpildus.

„Bendradarbiaujant architektams ir mums, kaip aplinkos elementų kūrėjams, išsikristalizavo šių elementų savybės, tapo aiškios charakteristikos – specialiai šiam projektui buvo sukurti ir pagaminti du gaminiai: „Eco Line“ ir „Eco Domino“, – pasakoja UAB „Betono mozaika“ gamybos vadovas Mantas Malinauskas.

„Eco Line“ trinkelės jau tapo projekto dalimi – jos suprojektuotos ir paklotos. Šios trinkelės yra ažūrinės – atveriama 40 proc. ertmių, tinka automobilių aikštelių zonai, sodui, parkui, pėsčiųjų takams. Panašios trinkelės („Eco 8“) rinkoje buvo naudojamos ir anksčiau, tačiau, priešingai negu „Eco Line“, jos skirtos šlaitams tvirtinti, bet ne automobilių apkrovoms atlaikyti. „Eco Line“ trinkelės nesulaiko kritulių, visas vanduo yra drenuojamas, o paviršius lieka sausas ir tinkamas eksploatuoti.

„Eco Line“ trinkelės puikiai dera su žole. „Betono mozaika“ testuotos su nereikliais priežiūros, mažai drėgmės reikalaujančiais žolių mišiniais – gaminys tinka žolei užveisti ir augti. Tad „Eco Line“ gaminiai padeda įgyvendinti projekto idėją: kurti žmogui skirtą aplinką – netaršią, draugišką gamtai. „Eco Domino“ trinkelės atveria dar daugiau erdvių – net 73 proc. arba dvigubai daugiau negu įprastai.

Įrengiant viešąsias erdves projekte prioritetas buvo skirtas žmonėms – vaikščioti, ilsėtis, grožėtis, o ne automobiliams važinėti. Tai tapo ir savotišku aplinkos kodu – sukurti netaršias, žmogui pritaikytas erdves. Mąstant apie tai, buvo pasirinkti „Betono mozaikos“ gaminiai, kurie gali būti pagamintos įvairių spalvų ir faktūrų. Projekte labiausiai tiko juodos spalvos gaminiai.

Viešosios erdvės – gatvės, pėsčiųjų takai, kanalai bei pakrantės, – kaip pastebi architektė Sabina Daugėlienė, sudaro net 73 proc. teritorijos, po ją galima vaikščioti kaip po parką. Tad „Betono mozaikos“ trinkelių variantai – panaudojimo galimybėmis, ertmėmis ir spalvomis, nuo tradicinių gaminių iki inspiruotų šio projekto – architektams suteikia plačių galimybių kiekviename etape kurti vis naujus sprendimus.

Spendimai atspindi tvarų požiūrį į aplinką

„Betono mozaikos“ gaminiai natūraliai įsiliejo į bendrą projekto stilistiką su pamariui būdingomis medžiagomis – medžiu, šiaudais, raudonomis, gražiai senstančiomis plytomis. Taip istorinės savybės, pasak architektės Mildos Grabauskaitės, buvo priderintos prie šiuolaikinių sprendimų: pasinaudota medžiagomis, erdvių proporcijomis, bet koreguotos pastatų formos.

BETONO MOZAIKA„DO architects“ komandai šis projektas buvo nauja patirtis, todėl, kaip patys sako, iš pradžių procesas atrodė labai sudėtingas. Į pagalbą buvo pakviesti olandų vandens inžinierių įmonė „Witteveen + Bos“, su kuriais projektuota sudėtinga vandens valdymo sistema, nes baimintasi vandens lygių svyravimų. Tačiau duomenys parodė, kad vandens lygio svyravimai, didesni nei 70 cm, Kuršių nerijoje itin reti, todėl projektas buvo supaprastintas.

„Svarbiausia buvo užtikrinti, kad performuojamas gruntas pasiektų saugų, potvynių neužpilamą lygį. Iškasta iš kanalų žemė buvo sukelta į reikiamą aukštį, suformuojant salas. Visas šis procesas atspindėjo tvarų požiūrį į aplinką, nes teritorijoje liko tas pats gruntas: nereikėjo nei išvežti, nei atvežti“, – akcentuoja architektas A. Neniškis.

Ne suplanuoti iki smulkmenų, o suteikti „stuburą“

Jeigu iki šiol laivas ar kitos vandens transporto priemonės buvo suvokiamos kaip laisvalaikio detalė, tai „Svencelės salų“ projekte jos tampa kasdieninio gyvento elementai. Šis projektas – kaip neatrastas marių pakrančių gyvenimo potencialas, A. Neniškio nuomone, taps nauju standartu vystant ir gretimas teritorijas. Tačiau architektai nelinkę iki detalių suplanuoti tolimesnės projekto eigos.

BETONO MOZAIKA

„Sunku įsivaizduoti ateitį, nes vis tiek ji įvyks kitaip, nei suplanuoji. Jei prieš 15 metų mums atrodė, jog galima suplanuoti gyvenvietę ir ji tokia išliks, tai dabar atrodo, jog svarbiausia yra sudėlioti teisingą „stuburą“, gaires ir stebėti, kaip viskas vyksta savo eiga, – sako architektė A. Baldišiūtė. – Visa ši teritorija, jei nebūtų buvusi sukurta vizija, šiandien galėjo atrodyti visiškai kitaip. Tad manau, kad svarbiausia yra nukreipti projekto viziją teisinga linkme ir stebėti, kaip teritorija, bėgant metams, natūraliai auga ir keičiasi.“

Unikalaus projekto autoriai yra „DO architects“ komanda. Projekto partneriai, įgyvendinant aplinkos koncepciją, tapo aplinkos elementų gamintojai UAB „Betono mozaika“.

Martyno Ambrazo nuotr.

Statybunaujienos.lt
nuotrauka
nuotrauka
nuotrauka
nuotrauka
nuotrauka
nuotrauka
nuotrauka
nuotrauka




Architektūra. Interjeras

nuotrauka
2024-03-26 15:09
Mančesteryje vykusioje „Civic Trust Awards“ apdovanojimų ceremonijoje verslo ir laisvalaikio kompleksas „Bokšto skveras“ pripažintas nugalėtoju ir specialaus prizo laimėtoju, kuris įteikiamas išskirtiniams rekonstrukcijos projektams, įgyvendintiems saugomose teritorijose.
nuotrauka
2024-03-26 10:18
Architektai pastebi, kad dėmesys aplinkosaugai jau skiriamas ir įsirenginėjant būstą: gyventojai ieško sprendimų, kurie galėtų sumažinti poveikį aplinkai, todėl populiarėja produktai, pagaminti iš biologinės kilmės atliekų. Biocikliniai elektros instaliacijos gaminiai – naujovė tvariems namams, kuri...
nuotrauka
2024-03-15 15:55
Dabartinėje nekilnojamojo turto rinkoje itin didelis mažesnių būstų pasirinkimas. Jų kainos labiau prieinamos, tad perkant galima gerokai sutaupyti, o pasitelkus keletą gudrybių įrengti taip, kad atrodytų kur kas erdvesni. Pasak ekspertų, žinant vos kelias taisykles, keliolikos kvadratinių metrų lo...
nuotrauka
2024-03-07 20:15
Pasirašyta projektavimo sutartis dėl Kirdiejų rūmų komplekso (pagrindinio pastato, oficinos, vežiminės, kiemo ir tvoros) sutvarkymo bei įveiklinimo. Būtent čia įsikurs Vilniaus miesto muziejus, kuris šiuo metu laikinai veikia Vokiečių gatvėje.
nuotrauka
2024-03-07 09:32
Interjeras yra derinamas prie aplinkos: vienoks jis, kai gyvenama naujos statybos name užmiestyje, kitoks – kai esate įsikūręs miesto centre. Pagaliau, svarbu ir tai, kas matosi pro jūsų būsto langą. Todėl interjero dizaineriai akcentuoja, kad įsikuriantieji istoriniuose senamiesčių pastatuose turėt...
nuotrauka
2024-03-04 10:49
Turto bankas paskelbė Vilniuje, ties Pamėnkalnio ir V. Kudirkos gatvių sankryža esančio, Valstybės kontrolės pastato atnaujinimo architektūrinį konkursą. Jo dalyvių prašoma pateikti interjero ir pastato modernizavimo pasiūlymus. Tai pirmasis tokios apimties konkursas skelbiamas valstybės pastatui.
nuotrauka
2024-03-04 10:42
Vilniuje esančio A. Goštauto kvartalo konversijos tarptautinio architektūrinio-urbanistinio konkurso nugalėtoju išrinktas projektas „Demokratijos uostas“, kurį sukūrė „Studija Archispektras“. Su projekto autoriais bus pradedamos derybos dėl kainos ir kitų sutarties aspektų, sutartį tikimasi pasirašy...
nuotrauka
2024-02-29 07:45
Būstuose populiarėja plačios ir aukštos stumdomos sistemos į terasą, balkoną ar kiemą. Tačiau kartu kyla problema – kaip apsisaugoti nuo vabzdžių ir valdyti šviesos srautą. Amerikiečių gamintojas CENTOR pasiūlė modernų sprendimą: stilingus ištraukiamus tinklelius ir susukamas vertikalias žaliuzes. Š...
nuotrauka
2024-02-26 12:46
Vasario 23 dieną, antrųjų Rusijos karo prieš Ukrainą metinių išvakarėse, Europos, Ukrainos ir pasaulio architektūros ir urbanistikos profesionalams buvo pristatyta naujai steigiama Naujojo Europos Bauhauso (NEB) laboratorija „Viešoji infrastruktūra Ukrainai“. Tai pirmoji lietuviškos organizacijos in...
nuotrauka
2024-02-22 10:12
Daugeliui neatskiriamas kiekvieno ryto įprotis yra mėgstamos kavos puodelis. Modernūs ir funkcionalūs kavos aparatai tapo patikimais pagalbininkais ruošiant šį nepakeičiamą ryto gėrimą. Visgi rytinis kavos ruošimo ritualas toks svarbus ne tik dėl rezultato, bet ir paties proceso. Kad jis būtų lengve...
nuotrauka
2024-02-15 10:10
Dalimis tvarkomi Astravo dvaro sodybos rūmai pamažu atgauna savo buvusį grožį. Šią savaitę pasirašytas Astravo dvaro sodybos rūmų Belvederio fasadų remonto darbų priėmimo aktas.
nuotrauka
2024-02-14 08:42
Kuriant namų interjerą, vienas iš svarbiausių uždavinių yra grindų ir baldų derinimas. Grindys yra interjero pagrindas, o baldai – akcentai, kurie suteikia asmeninio charakterio. Šiame straipsnyje suteiksime gaires, kaip derinti grindis ir baldus, kad sukurtumėte jaukią ir patrauklią namų aplinką.
nuotrauka
2024-02-09 12:31
Vasario 16-ąją apdovanojimas už metų darbą Klaipėdai bus įteiktas entuziastingiems kultūros paveldo puoselėtojams – verslininkui Augustinui Jankevičiui ir paramos fondo „Augustus“ vadovui Arvydui Urbiui. Jų pastangomis buvusiame Klaipėdos dujų fabriko pastatų komplekse atgimė du išskirtiniai past...
nuotrauka
2024-02-07 07:27
Naujos kartos „hansgrohe iBox universal 2“ – tai patobulintas „hansgrohe iBox universal“, kuris nepraranda populiarumo jau 23-jus metus. Patobulinto įrenginio esmė – novatoriška paslėpta potinkinė technologija „iBox universal 2“, kuri idealiai tinka vonios kambariui įrengti.
nuotrauka
2024-02-06 11:07
Kaip ir ieškant naujų namų, taip ir renkantis biurą – klausimų daugelis turi daugiau nei atsakymų. Kaip išsirinkti biurą, kurio nereikėtų palikti po vienerių metų?
nuotrauka
2024-02-06 10:46
Vilniaus Antakalnio kapinėse baigiami sovietinius karius vaizdavusio paminklo demontavimo darbai – nukeliamas postamentas ir aukuras.
nuotrauka
2024-02-06 08:43
Turto banko, kartu su Lietuvos architektų sąjungos Klaipėdos apskrities organizacija skelbtame naujojo teismų pastato Klaipėdoje architektūriniame konkurse sulaukta 11 projektų pasiūlymų. Geriausią projektą išrinks komisija, sutartį su laimėtoju ketinama pasirašyti antrąjį metų ketvirtį.
nuotrauka
2024-02-05 10:35
Statybos sektoriaus vystymo agentūra (SSVA) savivaldybių vyriausiesiems architektams pristatė nuo vasario 1 d. įsigaliojusius pokyčius, susijusius su Lietuvos bendrojo plano sprendinių įgyvendinimu.
nuotrauka
2024-02-02 12:38
Naujas postūmis siekiant atgaivinti Klaipėdos centrinio pašto kompleksą – Klaipėdos savivaldybės ir Kultūros ministerijai pavaldžios biudžetinės įstaigos Kultūros infrastruktūros centro atstovai aptarė artimiausius galimus žingsnius, kad procesas pajudėtų. Pačiame pašto komplekse vykusio susitikimo ...
nuotrauka
2024-01-31 15:08
Ne paslaptis, kad svajojant apie nuosavus namus, neretai kyla daugybė klausimų. Žvalgomės geriausio varianto – ieškome būsto su potencialu, kuriame galėtume realizuoti savo idėjas ir sukurti saugią, jaukią bei visiems poreikiams lanksčią erdvę. Natūralu, kad šių svajonių išsipildymui koją dažnai pak...

Statybunaujienos.lt » Architektūra. Interjeras