2024 kovo 29 d. penktadienis, 0:44
Reklama  |  facebook

Kaip pasaulyje keisis darbo kultūra? 6 tendencijos ir ekspertų prognozės

2019-10-08 10:21
Klysta tie, kurie mano, kad vien tik geru atlyginimu galima prisivilioti bet kurį darbuotoją. Pinigai lemia daug ką, bet ne viską. JAV atliktas tyrimas parodė, kad darbo kultūra yra antrasis svarbus faktorius lemiantis sprendimą, ar pretendentas ateis į siūlomą darbo vietą.
nuotrauka
Portalo Statybunaujienos.lt (KTU Karjeros dienos) archyvo nuotr.


Minimos įmonės
Kauno technologijos universitetas (KTU),
Ignitis grupė (buvusi Lietuvos energija), AB
KTU Nacionalinis inovacijų ir verslo centras,
Gjensidige, AB

Abstrakčiai skambanti frazė apima daug ką – ir santykius tarp darbuotojų, ir darbo vietos kokybę, ir valdymo sistemą. Užsienio ekspertai prognozuoja, kad per artimiausią dešimtmetį darbo kultūrą transformuos pokyčiai, su kuriais susidurs ir sprendimų turės ieškoti tiek darbuotojai, tiek ir darbdaviai. Ar šie pokyčiai galimi Lietuvoje? Ką apie juos mano profesionalai?

JAV atliktas tyrimas

Lietuvos specialistų teigimu, žemiau išvardintos tendencijos tikrai pasieks Lietuvą, o kai kas šia linkme sparčiai keičiasi jau dabar. Tokią nuomonę išsakė žmonių išteklių padalinių vadovai iš įvairių organizacijų.

1. Formuosis spalvingos komandos

Gwen Morgan iš JAV teigimu, ateityje darbo komandos taps įvairesnės ir visapusiškesnės. Veikdamos globaliai ir siekdamos susirasti darbui reikalingus specialistus, įmonės kuo toliau, tuo dažniau jų dairysis už savo valstybės sienos ribų. Rasė, lytis, amžius, tautybė, religija, kalba ir netgi atstumas nebesudarys kliūčių dirbti vienoje komandoje, kurios nariai gali darbuotis skirtingose šalyse ir netgi laiko juostose. 

Komentuodamas tokią prognozę, bendrovės „Ignitis grupė“ Žmonių ir kultūros departamento vadovas Nerius Juzumas atkreipia dėmesį, kad Lietuvos darbo rinkoje komandų įvairovė bus kiek kitokia, negu multikultūrinėse šalyse. Jis akcentuoja Lietuvai būdingesnes skirtingo amžiaus darbuotojų integravimo problemas.

„Mes jau dabar susiduriame su tarptautinėmis komandomis bei turime integruoti skirtingas kartas į nuolat besikeičiančią darbo rinką“, – teigia jis.

Panašiai svarsto ir personalo departamento direktorė Edita Jakučionytė-Lukšė iš bendrovės „Palink“, valdančios „Iki“ prekybos tinklą. „Vykstant pokyčiams, didžiausiu iššūkiu taps užduotis, kaip suderinti skirtingų kartų poreikius ir sujungti visus bendram darbui, – pastebi ji. – Jau dabar auga nauja darbuotojų karta, kuri susiformavo visai kitokioje terpėje ir mato pasaulį kitaip, negu vyresnės kartos darbuotojai. Įmonėms būtina prie to prisitaikyti ir transformuoti savo organizacinę kultūrą.“

2. Dirbti padės naujos technologijos

Užsienio ekspertų teigimu, siekdamos suartinti komandos narius, įmonės imsis diegti naujus techninius sprendimus, palengvinančius darbo kasdienybę. Skaitmeninės darbo priemonės leis lengviau į darbo rinką integruoti darbuotojus su specialiaisiais poreikiais, organizuoti darbą iš skirtingų šalių, o vadovai, naudodamiesi skaitmeniniais įrankiais, galės lengviau nešališkai įvertinti darbuotojų pasiekimus. 

Kauno technologijos universiteto Nacionalinio inovacijų ir verslo centro (KTU NIVC) vadovas Mindaugas Bulota atkreipia dėmesį, kad skaitmeninių inovacijų poreikis rinkoje didėja, todėl technologijos, palengvinančios kasdienines veiklas, skverbiasi ir toliau skverbsis į darbo aplinką.

„Sparčiai vystosi virtualios ir papildytos realybės sritys, kurios darbuotojams, vykdantiems užduotis, leidžia realiu laiku konsultuotis su kolegomis. Papildoma informacija vizualizuojama naudojant specialius akinius“, – teigia M. Bulota. 

KTU NIVC vadovas konstatuoja – jau dabar tobulinamos dirbtiniu intelektu (DI) paremtos sistemos geba analizuoti situaciją ir pasiūlyti sprendinius, remiantis geriausia praktika: „Tokiu būdu darbuotojai gali pasinaudoti kolektyvine patirtimi, kas mažina klaidų skaičių ir didina darbuotojų efektyvumą“.

3. Komunikuoti nebus lengva

Užsienio ekspertai pastebi, kad ilgainiui taps vis sunkiau surasti vadovą ar darbuotoją, pasižymintį itin puikiais komunikacijos įgūdžiais, o efektyvus komunikavimas taps dar sudėtingesnis. Pasak jų, darbas su ausinėmis žmonių perpildytuose biuruose neskatina tinkamai bendrauti. Atvirkščiai – šiais laikais paprasčiau greta sėdinčiam kolegai brūkštelėti žinutę užuot bendravus akis į akį. Spėjama, kad praėjus dešimtmečiui, komunikacijos įgūdžių atotrūkis greičiausiai dar labiau padidės. 

Anot jų, ateityje bendravimui naudojami balso, teksto ir vaizdo įrašai kartu su VR progresu dar labiau pakeis žmonių susitikimo ar bendravimo įpročius. Efektyviausiai komunikuos tas, kuris gebės naudoti skirtingas medijas. Taps įprasta darbo rutinoje pasitelkti įvairias socialines platformas.

„Jau dabar matome, kad efektyvi tarpusavio komunikacija yra vienas iš pagrindinių šiuolaikinės organizacijos iššūkių, – komentuoja N. Juzumas. – Taip yra todėl, kad informacijos kiekis, su kuriuo susiduria darbuotojai, yra milžiniškas, projektų ir uždavinių yra daug. Šiais laikais ženkliai sumažėjo užduočių, kurias žmogus nuo pradžios iki galo atliktų vienas. O tai reikalauja efektyvaus bendravimo ir komunikacijos. Atrodytų, kad yra milijonas įrankių – tačiau tai vis vien sudėtinga. Manau, kad tai ir toliau bus vienas didžiausių iššūkių“.

4. Klausimų kels kaupiami duomenys

Kadangi dirbtinis intelektas (DI) ir mašininis mokymasis (angl. machine learning, ML) paveiks beveik visas darbo sritis, darbdaviai turės prieigą prie dar daugiau duomenų apie darbuotojus, apie jų produktyvumą ir darbo ypatumus. Nors tokie duomenys padės lengviau įveikti tam tikras darbo problemas, ypač ten, kur darbuotojams sunkiau sekasi, tačiau kartu kils aštresnis klausimas dėl privatumo ribų ir pasitikėjimo. Komandos ir jos vadovo santykiams didelę įtaką darys skaidrumas – pasitikėjimą stiprins abipusiai susitarimai, kaip bus saugojama ir kokioms reikmėms naudojama sukaupta informacija. 

„Lyderiai tampa svarbūs ne dėl savo analitinių gebėjimų, o dėl įtakos ir gebėjimų sukurti socialinius ryšius“, – sako draudimo bendrovės „Gjensidige“ personalo vadovė Baltijos šalims Rasa Rakštelienė, įžvelgdama pokyčių iniciatorių vaidmenį.

Jos manymu, ateityje organizacijų vadovams bus nelengva siekiant ir trumpalaikių neatidėliotinų, ir ilgalaikių pokyčių bei ieškant išeičių, kaip subjektyvią patirtį ir individualų požiūrį priderinti prie verslo tikslų pasiekimo. 

5. Mokymasis niekada nenutrūks

Augančios automatizuotų darbų apimtys kartu augins ir žmonių nerimą, kad jie gali likti darbo rinkos paraštėse. Siekdami žengti kartu su technologiniu progresu, dirbantieji turės nuolatos mokytis ir kelti kvalifikaciją. Ir tai nebus tik darbuotojų problema – mokymosi visą gyvenimą užtikrinimu įmonėje turės rūpintis ir darbdaviai. Stiprybę užsitikrins tos įmonės, kurios gebės įveikti darbuotojų nepasitikėjimą tobulėjančiomis technologijomis. 

„Organizacijos privalo nuolat keistis, o žmogaus savisaugos instinktai ieško ramybės, saugumo ir patikimumo. Kalbant apie pokytį, dominuoja bendrai priimta nuomonė, kad psichologinis saugumas reikalingas žmonių įsitraukimo didinimui, kai susiduriama su tam tikrais naujais darbo būdais ar metodais ar keičiant sąveiką su kolegomis“, – pasakoja R. Rakštelienė.

Anot jos, nors tokia koncepcija skamba pakankamai logiškai, praktikoje šis procesas sudėtingai valdomas. 

„Surasti dermę, prisitaikyti prie besikeičiančių ir įvairių situacijų, rasti komunikavimo būdus, atpažinti savo reakcijas, jas valdyti – tikrai nemažai iššūkių ateičiai“, – teigia „Gjensidige“ personalo vadovė Baltijos šalims.

N. Juzumo iš „Ignitis grupės“ manymu, šis pokytis yra ir bus vienas sudėtingiausių. „Technologijų progresas atrodo eksponentinis –ta rinka, kuri visiškai transformuodavosi per 20,10 metų, dabar jau transformuojasi turbūt per 5. Tad bene svarbiausias įgūdis, kurį turėtų įgauti jaunas žmogus, yra gebėjimas mokytis ir sisteminti informaciją“, – sako jis.

Pasak N. Juzumo, universitetų vaidmuo čia – be galo svarbus. „Viena savybė, kurią aš visada įvardinu kaip be galo svarbią bet kokiam puikiam darbuotojui – smalsumas. Jeigu ji ne įgimta – tai svarbu ją ugdyti“, – tvirtina pašnekovas.

6. Vilios patogesnė darbo aplinka

Besivystančios technologijos pakeis ir fizinę darbo aplinką. Užsienio ekspertų manymu, nors nuotolinis darbas populiarės, tačiau niekur nedings būtinybė susiburti bendram darbo procesui. Sklando spėlionė, kad siekis dirbti efektyviau gali sugrąžinti tipinius biurus, tinkamus susikaupimo reikalaujančiam darbui. Pažangios kompanijos stengsis investuoti į patrauklias darbo sąlygas. Pavyzdžiui, dirbantiesiems įspūdį darys išmanūs darbo aplinkos įrankiai, padedantys kontroliuoti temperatūrą, triukšmą, apšvietimą. 

„Šiandien jau nieko nebestebina komunikacijos sistemos, kurios leidžia darbuotojams efektyviai bendrauti per atstumą, tai įgalina mobilias darbo vietas ir darbą namuose. Tačiau pastebima, kad tokiu būdu sunkoka sukurti ir išlaikyti komandinę dvasią, bei motyvuoti darbuotojus, todėl fizinių biurų poreikis išliks“, – mano KTU NIVC vadovas M. Bulota.

Pašnekovų manymu, šis pokytis Lietuvą turėtų pasiekti vėliausiai. „Mūsų rinkoje biurų transformacija dar nėra įvykusi tokiu mastu, kad jai reikėtų sparčiai apsisukti. Didelė dauguma mūsų darbuotojų mėgsta tradicinį, tačiau modernų biurą, nuolatinę asmeninę darbo vietą. Galbūt šia tendencija pralenksime vakarų pasaulį“, – svarsto N. Juzumas.

„Lietuva yra pasaulio dalis. Vykstanti globalizacija, naujos technologijos, intensyvi konkurencija ir kintanti vartotojų paklausa skatina įmones atsinaujinti ir keistis taip, kad jos išliktų konkurencingos ir inovatyvios“, – diskusiją apibendrina R.Rakštelienė.

Parengta pagal KTU informaciją

Statybunaujienos.lt



Aktualijos

nuotrauka
2024-03-28 14:52
Trečiadienio vakarą dalis Vilniaus gyventojų gavo bendruosius pranešimus, raginančius užsidaryti langus ir nebūti lauke, nes Panerių g. užsiliepsnojo automobilių sąvartynas ir pasklido toksiški dūmai. Ugniagesiai pranešimą apie gaisrą gavo apie pusę 7 vakare ir dirbo 11 valandų, kol jį likvidavo. Ka...
nuotrauka
2024-03-28 14:43
Šiauliuose po žiemos sezono startavo darbai tranzitinėse miesto gatvėse – kapitalinio remonto darbai prasidėjo intensyvioje Pramonės gatvėje, toliau rekonstruojama ir modernizuojama Aukštabalio gatvė. Abu šie valstybei svarbūs vietinės reikšmės kelių projektai iš dalies finansuojami Kelių priežiūro...
nuotrauka
2024-03-28 14:34
UAB „Toksika“ visuotinis akcininkų susirinkimas į laisvą nepriklausomo valdybos nario poziciją išrinko Giedrių Dusevičių – UAB „Digital Audio“ direktorių, iki 2023 m. kovo mėn. ėjusį UAB „Valstybės investicijų valdymo agentūra“ stebėtojų tarybos pirmininko, iki 2022 metų – AB „KN Energies“ valdybos ...
nuotrauka
2024-03-28 11:33
Po daugiau nei 3 metus trukusios rekonstrukcijos atidaryta Švenčionių nuotekų valykla. Aplinkos projektų valdymo agentūra (APVA) administravo daugiau nei 3 mln. eurų vertės projektą, modernizuojant Švenčionių miesto nuotekų valymo įrenginius ir užtikrinant nepertraukiamas, patikimas ir kokybiškas pa...
nuotrauka
2024-03-28 11:08
Vyriausybė patvirtino Aplinkos ministerijos parengtas atnaujintas Kitos paskirties valstybinės žemės sklypų pardavimo ir nuomos taisykles, kurios nustato aiškesnę tvarką ir sąlygas, kaip gyventojai ir įmonės be aukciono ir aukciono būdu gali išsinuomoti ar įsigyti kitos paskirties valstybinės žemės ...
nuotrauka
2024-03-28 09:55
Kovo 27 dienos vakarą Vilniuje Panerių gatvėje AB „Ruvis“ teritorijoje užsiliepsnojo automobilių atliekų apdorojimo aikštelė. Aplinkos apsaugos agentūros laboratorija išvyko paimti aplinkos oro mėginių bei atlikti kietųjų dalelių ir kitų teršalų matavimų. Taip pat buvo parengta artimiausių valandų t...
nuotrauka
2024-03-27 17:02
Penkios Armėnijoje įsikūrusios įstaigos, įskaitant vaikų darželius, kultūrinį centrą ir nacionalinį politechnikos universitetą, netrukus naudosis lietuvių įrengtos saulės jėgainės elektros energija. Elektrinę įrengs Lietuvos saulės energetikos bendrovė „Solet".
nuotrauka
2024-03-27 16:57
Nepatvirtinta Seimo nario abejonė, kad leistinos generuoti galios rezervavimo ribojimai hibridinėms elektrinėms, kurias sudaro saulės ir vėjo elektrinės, yra neteisėti.
nuotrauka
2024-03-27 16:45
Nuo balandžio mėn. vilniečiai ir sostinės svečiai galės nemokamai naudotis Vilniaus miesto savivaldybei priklausančiais viešaisiais tualetais. Vilniaus miesto Taryba šiandien pritarė sprendimui panaikinti anksčiau galiojusį 30 eurocentų vienkartinį mokestį. Taip pat per artimiausius dvejus metus pla...
nuotrauka
2024-03-27 13:32
2024 m. Vilniaus miesto savivaldybės planuose – net 120 kilometrų ištisiniu būdu išasfaltuotų gatvių, apie 40 km sutvarkytų šaligatvių ir 12,5 km įrengtų dviračių takų. Šiemet sostinės susisiekimo infrastruktūros tvarkymui bus skiriama 74 mln. Eur.
nuotrauka
2024-03-27 10:56
Besirūpinantiems savo individualaus gyvenamojo namo energiniu efektyvumu verta suskubti. Iki balandžio 2d. 17h. gyventojai, norintys atnaujinti savo individualų gyvenamąjį namą, padidinti energinio naudingumo klasę ir tuo pačiu pagerinti savo gyvenimo sąlygas, gali kreiptis į Aplinkos projektų valdy...
nuotrauka
2024-03-27 10:50
NT plėtros bendrovės „Darnu Group“ inicijuotas sostinės gyventojų tyrimas atskleidė, kad pastaruosius kelerius metus skiriami ir planuojami biudžetai būsto įsigijimui reikšmingai augo. Bendrai sudėjus 42 proc. apklaustų vilniečių įsigijo ar planuoja įsigyti būstą, kurio vertė siekia 151 tūkst. ir da...
nuotrauka
2024-03-27 09:55
Turto bankas paskelbė rangos darbų viešąjį pirkimą vienam didžiausių valstybės valdomų pastatų – Mindaugo g. 12, Vilniuje. Į buvusią Lietuvos geležinkelių būstinę ketinama investuoti apie 15 milijonų eurų, čia įskurs 8 valstybės įstaigos.
nuotrauka
2024-03-26 15:09
Mančesteryje vykusioje „Civic Trust Awards“ apdovanojimų ceremonijoje verslo ir laisvalaikio kompleksas „Bokšto skveras“ pripažintas nugalėtoju ir specialaus prizo laimėtoju, kuris įteikiamas išskirtiniams rekonstrukcijos projektams, įgyvendintiems saugomose teritorijose.
nuotrauka
2024-03-26 14:22
Dar viena rekordinio susidomėjimo sulaukusios senamiesčio pastatų fasadų tvarkymo programos galimybė Klaipėdos senamiesčio pastatų valdytojams: siekiant pilnai išnaudoti lėšų likutį – 70 tūkst. eurų, skelbiamas pakartotinis kvietimas teikti paraiškas. Jų laukiama iki š. m. balandžio 10 dienos.
nuotrauka
2024-03-26 10:18
Architektai pastebi, kad dėmesys aplinkosaugai jau skiriamas ir įsirenginėjant būstą: gyventojai ieško sprendimų, kurie galėtų sumažinti poveikį aplinkai, todėl populiarėja produktai, pagaminti iš biologinės kilmės atliekų. Biocikliniai elektros instaliacijos gaminiai – naujovė tvariems namams, kuri...
nuotrauka
2024-03-26 10:09
Stiklo paketų gamintoja „Glass LT”, įsikūrusi Alytuje, į naują gamybos liniją investuoja 3 mln. Eur – tai leis išplėsti gaminių asortimentą ir apdoroti iki 2,6 mln. kv. m stiklo. Nepaisant sumažėjusios paklausos statybų rinkoje, pernai gamybos apimtys siekė 2,08 mln. kv. m apdoroto stiklo – tai šiek...
nuotrauka
2024-03-25 16:03
„Via Lietuva“ (anksčiau – Lietuvos automobilių kelių direkcija), Susisiekimo ministerijos siūlymu, parengė atnaujintus reikalavimus asfalto sluoksnių įrengimo darbams valstybinės reikšmės keliuose. Nurodoma, kad atnaujintas taisyklių projektas padidins naujų asfalto dangų tarnavimo laiką, sumažins k...
nuotrauka
2024-03-25 15:47
Tarptautinė žaliosios energetikos bendrovė „Ignitis renewables" pasirašė 82 mln. eurų finansavimo sutartį su Europos investicijų banku (EIB) ir Šiaurės investicijų banku (NIB) dėl 94 megavatų (MW) Pomeranijos vėjo parko Lenkijoje.
nuotrauka
2024-03-25 13:46
Aplinkos ministerijos Vystomojo bendradarbiavimo ir humanitarinės pagalbos teikimo komisija patvirtino reikalavimus projektams, kuriais siekiama besivystančiose šalyse švelninti klimato kaitą ir diegti atsinaujinančius energijos išteklius perduodant Lietuvos patirtį.

Statybunaujienos.lt » Aktualijos