2024 balandžio 20 d. šeštadienis, 3:14
Reklama  |  facebook

Lietuvoje vis labiau populiarėja darbostogos: atsakė, į ką būtina atkreipti dėmesį jas planuojant

2023-04-17 10:20
Koronaviruso pandemija leido suvokti, kad galima dirbti ir fiziškai nebūnant darbo vietoje, todėl išpopuliarėjo tiek nuotolinis darbas, tiek darbostogos užsienyje, kurias kaip motyvacinę priemonę darbuotojams renkasi vis didesnė dalis Lietuvos darbdavių. Jas organizuojantiems darbdaviams ekspertai pataria neužmiršti svarbių darbostogų sėkmę garantuojančių dalykų – pasitvirtinti įmonės darbostogų politiką, apsibrėžti darbostogų tikslus bei principus ir įsitikinti, kad juos supranta visi darbuotojai.
nuotrauka
Iš kairės: Laurynas TOTORAITIS ir Egidijus VAIŠVILAS


Minimos įmonės
Grant Thornton Baltic, UAB
Baltic Clipper, UAB
„Dažniausiai pasitaikantis darbostogų variantas – kai jos organizuojamos kaip darbuotojus motyvuojanti priemonė už pasiektus rezultatus. Taip pat labai populiarėjantis formatas yra atskirų mažų įmonės komandų darbostogos, kuomet tam tikra komanda, pavyzdžiui, IT darbuotojai, vyksta į darbostogas, dirba ties konkrečiu projektu ir sugrįžta su konkrečiais rezultatais“, – sako kelionių agentūros „Baltic Clipper“, teikiančios ir verslo kelionių organizavimo paslaugas, generalinis direktorius Egidijus Vaišvilas.

Kartais po darbostogų sąvoka bandoma sutalpinti ir individualų įmonės darbuotojų nuotolinį darbą kitoje šalyje arba užsienyje švenčiamas įmonės šventes. Pašnekovo teigimu, šie formatai neturi nieko bendro su darbostogomis, kurios yra kitaip reglamentuojamos, jas organizuojant taikomi kitokie reikalavimai.

Numatyti darbo ir poilsio balansą

Pradedant planuoti darbostogas, E. Vaišvilas pataria įmonėms atsakyti į keletą pagrindinių klausimų. Vienas jų – koks yra šio projekto pagrindinis tikslas, ko darbostogomis siekiama, kokį pamatuojamą rezultatą tikimasi parsivežti iš darbostogų.

„Jei darbostogų metu planuojama įgyvendinti kokį nors projektą ar išspręsti reikšmingą uždavinį, tai ir turi būti padaryta, kad nereikėtų grįžus vėl dirbti prie to paties klausimo. Todėl labai svarbu numatyti, koks darbostogų metu bus darbo ir pramogų balansas, kad visi vykstantys darbuotojai žinotų, kiek procentų laiko turės skirti įprastam darbui, o kiek – įvairioms pramogoms ir kitoms veikloms“, – sako kelionių agentūros vadovas.

Kartais pasitaiko, kad į darbostogas keliauja ir darbuotojų šeimos nariai. Tai yra kiekvienos įmonės apsisprendimo klausimas, tačiau, E. Vaišvilo nuomone, jei darbostogos trumpos, kelių dienų ar savaitės, tuomet geriau, kad vyktų tik darbuotojai. Jei organizuojamos ilgesnės darbostogos, tuomet logiška pasiūlyti darbuotojams galimybę vykti su šeimos nariais, asmeniškai apmokant šias išlaidas.

„Kalbant apie darbostogų išlaidas, yra įprasta, kad visas jas prisiima darbdavys, tačiau iš praktikos galiu pasakyti, jog darbuotojams prisidėti prie išlaidų taip pat sveika, tai nesukelia nepasitenkinimo, todėl reikia nepabijoti pasiūlyti tokį variantą“, – teigia jis.

Taip pat reikia apgalvoti ir ne mažiau svarbius techninius klausimus: kas bus daroma sugedus kompiuteriui, „užlūžus“ reikalingai programai, ypač jei įmonės IT specialistai nevažiuoja kartu. Svarbu būti pasiruošus užtikrinti IT saugą, asmens duomenų apsaugą – ką darysite nutikus duomenų ar kompiuterinės technikos su svarbiais duomenimis vagystei, būti pasirengus galimiems nelaimingiems atsitikimams – pasirūpinti draudimu, apgalvoti, kaip užtikrinsite įmonės veiklos tęstinumą, jei į nelaimingą atsitikimą, pavyzdžiui, eismo įvykį, patenka daugiau darbostogose esančių darbuotojų.

Svarbu pasidomėti šalių ypatumais

Pasak E. Vaišvilo, Lietuvos įmonių populiariausios darbostogų kryptys yra Turkija, Ispanija, Italija, Kipras, Malta. Šios šalys yra mėgstamos ne tik dėl gero klimato, įdomios kultūros, tiesioginių skrydžių, sąlyginai žemų kainų, bet ir dėl patogaus laiko skirtumo.

„Patogiausia, kai laikas nuo Lietuvos skiriasi ne daugiau nei 1-2 valandomis, tuomet galima efektyviai suderinti darbą ir laisvalaikį, prireikus operatyviai susisiekti su Lietuvoje esančiais klientais ar tiekėjais, išvengti naktinio darbo, kuris būtų neišvengiamas, jei laiko skirtumas būtų daugiau nei kelios valandos“, – kalba pašnekovas.

Kitas labai svarbus aspektas – interneto greitis ir galimos ryšio priemonės konkrečioje šalyje. E. Vaišvilas sako, kad Lietuvoje esame pripratę prie greito interneto, tačiau daug kitų vietovių, pavyzdžiui, salų ar atokesnių kalnuotų miestų, tuo pasigirti negali. Taip pat skambučiai į Lietuvą iš kai kurių šalių gali būti labai brangūs, tad tam taip pat reikės atskiro techninio sprendimo arba nusimatyti didesnes išlaidas. Negana to, kiekviena valstybė turi savo ypatumų, kurie gali pakišti koją sėkmingam darbui darbostogų metu.

„Vienas tokių yra VPN, kuris veikia ne visur. Pavyzdžiui, Dubajuje VPN neveikia, ten taip pat nepavyks pasinaudoti pokalbių programėlėmis „Messenger“, „WhatsApp“, todėl bus apribota komunikacija su klientais ar Lietuvoje likusiais kolegomis. Tad prieš darbostogas verta pasidomėti šalies specifika. Ir nebijoti rinktis banalios krypties, nes net ir banaliausioje galima atrasti perliukų, ypač pasitelkus reikiamos patirties ir žinių turinčius verslo kelionių ekspertus“, – sako jis.

Pasitvirtinkite darbostogų politiką

Darbostogų organizavimą ir planavimą palengvina įmonės pasirengta ir pasitvirtinta darbostogų politika, kuri pagal poreikį reguliariai atnaujinama. Pasak audito, apskaitos ir verslo konsultacijų įmonės „Grant Thornton Baltic“ teisinių paslaugų skyriaus vadovo Lauryno Totoraičio, ji apima visus svarbiausius aspektus – nuo darbo detalizavimo iki darbostogų sėkmės vertinimo kriterijų.

„Darbostogų politikoje įmonė nusimato, kaip dažnai bus organizuojamas toks formatas, kokie bus darbostogų tikslai įmonei ir jos darbuotojams, pavyzdžiui, padidinti pasitenkinimą darboviete, sukurti kokį nors produktą, darbuotojams susipažinti su kitų skyrių kolegomis, sukurti naują strategiją ir panašiai. Taip pat apibrėžiama, kaip darbostogų metu darbuotojams išsaugoti produktyvumą, kur ir kaip komunikuoti darbo klausimais, kokio reagavimo laiko tikimasi iš darbuotojo į užklausas elektroniniu paštu ar kitais kanalais, kaip pasiekti duomenų bazes ir failus, kaip dirbti su popieriniais dokumentais ar apskritai jų vengti, kokiose erdvėse organizuoti susirinkimus ar vaizdo skambučius“, – sako jis.

Vertėtų apsibrėžti, kad grįžus iš darbostogų bus vertinama jų sėkmė ir pagal kokius kriterijus tai bus daroma. Tokie vertinimai padės nustatyti, ar formatas pavykęs, kiek siekė investicijos į jį, koks buvo darbuotojų produktyvumas, koks pasiektas darbuotojų pasitenkinimo darbu lygis.

Su darbostogų politika būtinai turi būti susipažinę visi įmonės darbuotojai. Joje apibrėžtos normos ir taisyklės jiems turi būti aiškios, nedviprasmiškos ir vienodai taikomos visiems.

„Pavyzdžiui, galima darbostogų metu trumpinti darbo laiką ir darbuotojai turi apie tai žinoti. Tarkime, nusimatysite, kad dirbsite 3-4 valandas per dieną, tik svarbu pabrėžti, kad tai galioja visiems darbuotojams. Apskritai svarbu užtikrinti, kad visi darbuotojai žinotų, kaip darbostogose turi būti dirbama, kas leidžiama, o kas ne, kad visi vienodai suprastų, ko važiuojama ir kokio elgesio darbdavys tikisi“, – akcentuoja L. Totoraitis.

Svarbu žinoti, kad darbostogas galima įforminti kaip nuotolinį darbą arba kaip komandiruotę. Abiem atvejais skirsis išlaidų ir mokesčių skaičiavimo principai, todėl dėl tinkamesnio pasirinkimo patariama pasikonsultuoti su mokesčių specialistais. 
Statybunaujienos.lt



Komentaras

nuotrauka
2024-04-19 12:39
Ar galima nustatyti išbandymo terminą darbuotojui, perkėlus jį į kitas pareigas? O sudarius susitarimą dėl papildomo darbo? Šie ir kiti klausimai apie išbandymo laikotarpį dažnai kyla daugeliui darbuotojų. Taigi ką reikia žinoti apie šį – išbandymo – terminą ir kokios darbuotojo teisės?
nuotrauka
2024-04-19 09:47
Šiais metais ne viena šventinė diena „išpuola" viduryje savaitės. Gegužės 1-ąją minima Tarptautinė darbo diena šiemet bus trečiadienį, ir tai prasčiausias variantas tiems, kurie stengiasi nepraleisti nė vienos progos susikurti ilgesnį atokvėpį. Galimybių pratęsti savaitgalius turi ir darbdavys, ir d...
nuotrauka
2024-04-16 14:42
Darbo sutartis laikoma sudaryta, kai šalys susitaria dėl būtinųjų darbo sutarties sąlygų. Darbo sutartis sudaroma raštu dviem egzemplioriais. Apie jos sudarymą bei darbuotojo priėmimą į darbą nustatyta tvarka privaloma pranešti „Sodrai“ mažiausiai prieš vieną darbo dieną iki numatytos darbo pradžios...
nuotrauka
2024-04-12 13:29
Visuomenėje verda diskusijos dėl gyventojų atsakomybės už jiems priklausančius statinius bei dėl to, ką daryti su senos statybos daugiabučiais pastatais. Svarstoma apie nedidelės dalies daugiabučių namų, kurie yra avarinės būklės, griovimą. Kas lauktų šio nekilnojamojo turto (NT) savininkų bei kaip ...
nuotrauka
2024-04-10 13:14
VDI primena, kad pagal Darbo kodekso 30 straipsnio 3 dalį darbdavys privalo imtis visų būtinų priemonių smurto ir priekabiavimo prevencijai užtikrinti ir aktyvių veiksmų padėti asmenims, kurie patyrė smurtą ar priekabiavimą. Viena iš darbdaviui numatytų pareigų – organizuoti darbuotojams mokymus api...
nuotrauka
2024-04-09 17:01
Vis dažniau kalbant apie tai, kad Seimas turėtų leisti iš viešųjų pirkimų šalinti Lietuvos ir užsienio tiekėjus, kurie yra įtraukti į Rusijos karo rėmėjų sąrašą ar yra su jais susijęs, į paviršių iškyla įmonių reputacijos klausimas. Viešojoje erdvėje neretai pasigirsta informacija ir apie ne laiku, ...
nuotrauka
2024-04-05 09:31
Po stabilumu pasižymėjusių 2023 metų, 2024 metus naujo būsto rinka pradėjo gerokai aktyviau: per 2024 metų I ketvirtį Vilniuje buvo parduoti 707 butai ir tai yra 23 proc. daugiau pardavimų nei pernai metų ketvirčio vidurkis (576 butai). Beveik ketvirtadaliu ūgtelėjęs pirkėjų aktyvumas labiausiai buv...
nuotrauka
2024-04-03 15:10
Pastaraisiais metais stebėti kainų ir infliacijos pokyčiai sukūrė daug neapibrėžtumo dėl pasirašytų ir tebegaliojančių sutarčių. Tai sukėlė klausimų specifinių viešųjų pirkimų sutarčių atžvilgiu. Su tuo susiję teisminiai ginčai jau pasiekė aukščiausių Lietuvos instancijų teismus. Teismų vertinimu, į...
nuotrauka
2024-04-02 13:20
Svarstantiems apie nuosavo būsto įsigijimą, atvykti pasitarti į banką gali būti verta dar prieš pradedant konkretaus objekto medžioklę. Konsultacijos su potencialiu būsto paskolos suteikėju gali būti labai naudingos, nepriklausomai nuo to, kokioje būsto pirkimo proceso stadijoje esate šiuo metu. „Lu...
nuotrauka
2024-03-27 13:19
Lietuvoje nėra įrengta pakankamai slėptuvių, priedangų ir kolektyvinės apsaugos statinių, kurie karinių veiksmų atveju, vykstant apšaudymams iš oro raketomis, dronais, aviacinėmis bombomis ar įsiplieskus mūšiams miesto teritorijoje, padėtų išvengti civilių gyventojų aukų.
nuotrauka
2024-03-25 15:59
Parduotų būstų skaičius žiemą toliau mažėjo, naujos statybos būstų pardavimai, palyginti su praėjusiais metais, susitraukė labiau nei senos statybos būstų. Kitaip nei pardavimų skaičius, baigtų statyti būstų skaičius 2023 m. buvo arti istorinių aukštumų. Tačiau, žvelgiant į ateitį, nusimato gerokai ...
nuotrauka
2024-03-22 14:40
Nors nustebino ekonomikos augimas, ypač Jungtinėse Amerikos Valstijose, tačiau tai nebūtinai gera žinia nekilnojamojo turto (NT) rinkoms, nes spartesnis augimas paankstino palūkanų normų mažinimo lūkesčius, teigia „Swedbank" grupės vyriausiasis ekonomistas Nerijus Mačiulis. NT rinkos tendencijos, ga...
nuotrauka
2024-03-20 11:15
Energetikos transformacija nebesiblaško tik planavime – ji akivaizdžiai vyksta. Jos sėkmę lemia gebėjimas stiprinti energetinės sistemos saugumą, tvarumą ir atsparumą įvairiems iššūkiams, nuo klimato kaitos iki geopolitinių įtampų. Tačiau, nepaisant aiškių tikslų, kelios pagrindinės problemos trukdo...
nuotrauka
2024-03-19 12:05
Kokie 2024 metais bus mūsų (namų ūkių) akimis: ko tikimės ir dėl ko nerimaujame? Ko viliasi darbdaviai ir su kokiais iššūkiais tikisi susidurti 2024 metais? Kokie 2024 metais yra prognozuojami Lietuvos mastu? Reikėtų sunerimti ar galime šiek tiek atsipūsti? 2024 metų Lietuvos paveikslą apžvelkime iš...
nuotrauka
2024-03-18 13:44
Darbo teisės nuostatos numato skirtingas atostogų rūšis – tam tikriems darbuotojams atostogų trukmė nustatoma ilgesnė, palyginti su įprastos trukmės kasmetinėmis atostogomis. Atsižvelgiant į aplinkybes, darbuotojams gali būti suteikiamos ilgesnės trukmės kasmetinės atostogos, pailgintos atostogos ar...
nuotrauka
2024-03-18 13:28
Nors dauguma yra girdėję apie paramą būstui įsigyti Lietuvoje, tačiau ne visi galintys ja pasinaudoti žino, kam ji taikoma ir kaip ja pasinaudoti, nors parama gali sudaryti net beveik trečdalį būsto įsigijimo sumos. Apie dažniausiai naudojamas finansinės paskatos programas būstui įsigyti pasakoja „L...
nuotrauka
2024-03-14 14:15
Pastaraisiais metais Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) kėlė sąmyšį tarp verslo atstovų. Mokesčių inspektoriai nepagrįstai neleisdavo kai kuriais atvejais įmonių grupėms perduoti mokestinių nuostolių tarp savo grupės bendrovių. 2023 m. pabaiga atnešė džiugių pokyčių – Lietuvos vyriausiasis adminis...
nuotrauka
2024-03-07 20:20
Lietuvos architektų rūmų (LAR) Taryba, aptarusi profesinėje bendruomenėje kilusias diskusijas dėl š. m. vasario 12 dieną vienasmeniškai Vilniaus miesto savivaldybės mero pasirašyto potvarkio, kuriuo patvirtintos Papildomų medžių apsaugos priemonių taikymo rekomendacijos, nutarė kreiptis į Seimo kont...
nuotrauka
2024-03-06 16:52
Pastatai prisideda prie 39 % viso pasaulio CO2 emisijų ir yra įvardinami kaip didžiausi išteklių vartotojai ir teršėjai. Pasaulio Ekonomikos forumo ataskaitoje (PEFA) minima, kad šiuo metu, kiekvieną savaitę, pastatoma tiek pastatų, kad prilygtų Paryžiaus miestui ir mažiau nei 1% iš jų atliekamas CO...
nuotrauka
2024-03-05 09:38
Būsto paskolos pasiėmimas ir nuosavų namų įsigijimas – reikšmingas žingsnis žmogaus gyvenime, tačiau žengiant jį pirmą kartą rizikuojama padaryti nemalonių klaidų. Ko reikėtų vengti kreipiantis dėl būsto paskolos, pasakoja Edvinas Jurevičius, „Luminor" banko mažmeninės bankininkystės vadovas.

Statybunaujienos.lt » Komentaras