2024 kovo 29 d. penktadienis, 9:57
Reklama  |  facebook

Pradedamas rengti Gedimino kalno galutinio sutvarkymo projektas. Konkursą laimėjo „Hidroterra“

2019-08-19 13:42
Paaiškėjo, kas per artimiausius 15 mėnesių parengs galutinio viso Gedimino kalno sutvarkymo projektą ir atliks reikalingus tyrimus. Tarptautinį viešojo pirkimo konkursą šioms paslaugoms atlikti laimėjo UAB „Hidroterra“, su kuria buvo pasirašyta 2,18 mln. eurų vertės sutartis.
nuotrauka
Gedimino kalno šlaitas. Portalo Statybunaujienos.lt (S. Žiūros, Vilniaus m. savivaldybės) archyvo nuotr.


Minimos įmonės
Hidroterra, UAB
Lietuvos nacionalinis muziejus,
Įmonės, galinčios parengti kalno tvarkymo projektą, kaip skelbia Lietuvos nacionalinis muziejus, buvo ieškoma nuo 2018 m. antros pusės. Antrą kartą paskelbus konkursą buvo sulaukta dviejų pasiūlymų, iš kurių vienas atmestas kaip neatitinkantis reikalavimų.

Prioritetas – pietrytinei kalno daliai

Pasirašiusi sutartį, UAB „Hidroterra“ įsipareigojo parinkti ilgalaikes Gedimino kalno stabilumą užtikrinančias priemones ir pateikti du tvarkybos darbų projektus. Prioritetas teikiamas pietrytinei kalno daliai: čia tyrimai bus atlikti ir projektas parengtas per 9 mėnesius. Lygiagrečiai, tik per ilgesnį – 15 mėnesių – laikotarpį, projektuotojas parengs ir visos likusios kalno dalies sutvarkymo projektą.

Projektavimas etapais leis greičiau pradėti rangos darbus pietrytinėje kalno dalyje – jų pradžia numatoma kitų metų vasarą, įvykus rangos darbų viešojo pirkimo konkursui.

Į būsimą projektavimą neįeina jau sutvarkytas šiaurės vakarų šlaitas ir šiuo metu tvarkoma piliakalnio aikštelė.

Artimiausiu metu – tyrimai ir tvarkybos metodo detalizavimas


Atsižvelgdama į skirtingų kalno dalių specifiką ir jau atliktus laikinus darbus, UAB „Hidroterra“ pasiūlė metodus, kaip turėtų būti stabilizuojami šlaitai ir statiniai, surinktas paviršinis ir gruntinis vanduo, taip pat įvertinusi esamą medžiagą numatė galimą tyrimų poreikį. Pasiūlyti sprendiniai yra praktiškai taikyti ir pasiteisinę Lietuvoje bei užsienyje, nepažeidžia giluminių kalno sluoksnių, o tai yra vienas iš esminių Gedimino kalno sutvarkymo projekto kriterijų, kadangi objektas turi kultūros paveldo ir archeologijos paminklo statusą, skelbiama išplatintame pranešime.

Vertinant pasiūlymą dalyvavo ir išorės ekspertai iš kitų Lietuvos įstaigų ir mokslinių institucijų, jie išsakė nemažai naudingų pastabų dėl planuojamų geologinių tyrimų apimties ir būdų bei tvarkybos metodo detalizavimo. Projektuotojas į šiuos dalykus privalės atsižvelgti rengdamas projektą, o muziejus, kontroliuodamas, kaip vykdoma sutartis, tam skirs ypatingą dėmesį. Prireikus gali būti pasitelkiami išorės ekspertai.

Tikslūs kiekvieno šlaito tvarkybos darbų metodai ir apimtys paaiškės išanalizavus tyrimų rezultatus, o pačią tyrimų programą patvirtins Lietuvos geologijos tarnyba.

Kai bus parengti pietrytinės ir likusios kalno dalies tvarkybos darbų projektai, bus skelbiami atskiri rangos darbų konkursai. Tiksli šių darbų kaina bus žinoma parengus projektą. Sklandžiai vykstant viešųjų pirkimų procedūroms ir esant pakankamam projekto įgyvendinimo finansavimui, galutinai sutvarkyti visą kalną planuojama 2022 metų pabaigoje.

Gedimino kalno būklė – stabili

Gedimino kalno būklė yra stabili. Nuo 2017 m. lapkričio neatsirado nė viena nauja deformacija, o ankstesnės nesiplėtė ir yra stabilios. Stebėsenos sistema nuo 2018 m. pradžios nefiksavo jokių žymesnių judesių. Šiaurės vakarų šlaitas sutvarkytas praėjusiais metais, kitos nuošliaužų vietos stabilizuotos laikinomis priemonėmis.

Kol bus rengiamas projektas, ir toliau bus tęsiami piliakalnio aikštelės tvarkybos darbai, turintys pašalinti vieną pagrindinių nuošliaužų susidarymo priežasčių – vandens infiltraciją į kalno giluminius sluoksnius.

Vis dėlto situacija išlieka priklausoma nuo klimatinių sąlygų, laikinų priemonių veiksmingumo ir to, kaip sklandžiai vyks viešieji pirkimai ir bus rasti finansavimo šaltiniai. Visa tai įvertinus ir siekiant užtikrinti galimybę imtis reikiamų priemonių padėčiai pasikeitus, ekstremalioji situacija kol kas nebus atšaukiama.
Statybunaujienos.lt



Aktualijos

nuotrauka
2024-03-29 09:54
7 iš 10 žmonių Lietuvoje norėtų gyventi nuosavame name, jeigu turėtų neribotas galimybes. Gyvenimas daugiabutyje patraukliausias atrodo 16 proc. apklaustųjų, o kotedžą rinktųsi 12 proc., rodo SEB banko iniciatyva atlikta gyventojų apklausa.
nuotrauka
2024-03-29 09:54
Artėjant šv. Velykoms, Palangos J. Basanavičiaus gatvė tradiciškai pasidabino įspūdingais, dviejų metrų aukščio margučiais. Spalvinga bene gražiausiai pavasario šventei skirta alėja, kasmet sulaukianti itin didelio tiek palangiškių, tiek ir kurorto svečių susidomėjimo, Palangą puoš iki balandžio 8 d...
nuotrauka
2024-03-29 06:26
Seimas priėmė Statybos, Teritorijų planavimo, Teritorijų planavimo, statybos ir žemės naudojimo valstybinės priežiūros bei Architektūros įstatymų pataisas, leisiančias užtikrinti statybos procesų efektyvumą, teisėtumą ir skaidrumą.
nuotrauka
2024-03-28 14:52
Trečiadienio vakarą dalis Vilniaus gyventojų gavo bendruosius pranešimus, raginančius užsidaryti langus ir nebūti lauke, nes Panerių g. užsiliepsnojo automobilių sąvartynas ir pasklido toksiški dūmai. Ugniagesiai pranešimą apie gaisrą gavo apie pusę 7 vakare ir dirbo 11 valandų, kol jį likvidavo. Ka...
nuotrauka
2024-03-28 11:08
Vyriausybė patvirtino Aplinkos ministerijos parengtas atnaujintas Kitos paskirties valstybinės žemės sklypų pardavimo ir nuomos taisykles, kurios nustato aiškesnę tvarką ir sąlygas, kaip gyventojai ir įmonės be aukciono ir aukciono būdu gali išsinuomoti ar įsigyti kitos paskirties valstybinės žemės ...
nuotrauka
2024-03-28 09:55
Kovo 27 dienos vakarą Vilniuje Panerių gatvėje AB „Ruvis“ teritorijoje užsiliepsnojo automobilių atliekų apdorojimo aikštelė. Aplinkos apsaugos agentūros laboratorija išvyko paimti aplinkos oro mėginių bei atlikti kietųjų dalelių ir kitų teršalų matavimų. Taip pat buvo parengta artimiausių valandų t...
nuotrauka
2024-03-27 17:02
Penkios Armėnijoje įsikūrusios įstaigos, įskaitant vaikų darželius, kultūrinį centrą ir nacionalinį politechnikos universitetą, netrukus naudosis lietuvių įrengtos saulės jėgainės elektros energija. Elektrinę įrengs Lietuvos saulės energetikos bendrovė „Solet".
nuotrauka
2024-03-27 16:57
Nepatvirtinta Seimo nario abejonė, kad leistinos generuoti galios rezervavimo ribojimai hibridinėms elektrinėms, kurias sudaro saulės ir vėjo elektrinės, yra neteisėti.
nuotrauka
2024-03-27 16:45
Nuo balandžio mėn. vilniečiai ir sostinės svečiai galės nemokamai naudotis Vilniaus miesto savivaldybei priklausančiais viešaisiais tualetais. Vilniaus miesto Taryba šiandien pritarė sprendimui panaikinti anksčiau galiojusį 30 eurocentų vienkartinį mokestį. Taip pat per artimiausius dvejus metus pla...
nuotrauka
2024-03-27 10:56
Besirūpinantiems savo individualaus gyvenamojo namo energiniu efektyvumu verta suskubti. Iki balandžio 2d. 17h. gyventojai, norintys atnaujinti savo individualų gyvenamąjį namą, padidinti energinio naudingumo klasę ir tuo pačiu pagerinti savo gyvenimo sąlygas, gali kreiptis į Aplinkos projektų valdy...
nuotrauka
2024-03-27 10:50
NT plėtros bendrovės „Darnu Group“ inicijuotas sostinės gyventojų tyrimas atskleidė, kad pastaruosius kelerius metus skiriami ir planuojami biudžetai būsto įsigijimui reikšmingai augo. Bendrai sudėjus 42 proc. apklaustų vilniečių įsigijo ar planuoja įsigyti būstą, kurio vertė siekia 151 tūkst. ir da...
nuotrauka
2024-03-27 09:55
Turto bankas paskelbė rangos darbų viešąjį pirkimą vienam didžiausių valstybės valdomų pastatų – Mindaugo g. 12, Vilniuje. Į buvusią Lietuvos geležinkelių būstinę ketinama investuoti apie 15 milijonų eurų, čia įskurs 8 valstybės įstaigos.
nuotrauka
2024-03-26 15:09
Mančesteryje vykusioje „Civic Trust Awards“ apdovanojimų ceremonijoje verslo ir laisvalaikio kompleksas „Bokšto skveras“ pripažintas nugalėtoju ir specialaus prizo laimėtoju, kuris įteikiamas išskirtiniams rekonstrukcijos projektams, įgyvendintiems saugomose teritorijose.
nuotrauka
2024-03-26 14:22
Dar viena rekordinio susidomėjimo sulaukusios senamiesčio pastatų fasadų tvarkymo programos galimybė Klaipėdos senamiesčio pastatų valdytojams: siekiant pilnai išnaudoti lėšų likutį – 70 tūkst. eurų, skelbiamas pakartotinis kvietimas teikti paraiškas. Jų laukiama iki š. m. balandžio 10 dienos.
nuotrauka
2024-03-26 10:18
Architektai pastebi, kad dėmesys aplinkosaugai jau skiriamas ir įsirenginėjant būstą: gyventojai ieško sprendimų, kurie galėtų sumažinti poveikį aplinkai, todėl populiarėja produktai, pagaminti iš biologinės kilmės atliekų. Biocikliniai elektros instaliacijos gaminiai – naujovė tvariems namams, kuri...
nuotrauka
2024-03-26 10:09
Stiklo paketų gamintoja „Glass LT”, įsikūrusi Alytuje, į naują gamybos liniją investuoja 3 mln. Eur – tai leis išplėsti gaminių asortimentą ir apdoroti iki 2,6 mln. kv. m stiklo. Nepaisant sumažėjusios paklausos statybų rinkoje, pernai gamybos apimtys siekė 2,08 mln. kv. m apdoroto stiklo – tai šiek...
nuotrauka
2024-03-25 16:03
„Via Lietuva“ (anksčiau – Lietuvos automobilių kelių direkcija), Susisiekimo ministerijos siūlymu, parengė atnaujintus reikalavimus asfalto sluoksnių įrengimo darbams valstybinės reikšmės keliuose. Nurodoma, kad atnaujintas taisyklių projektas padidins naujų asfalto dangų tarnavimo laiką, sumažins k...
nuotrauka
2024-03-25 15:47
Tarptautinė žaliosios energetikos bendrovė „Ignitis renewables" pasirašė 82 mln. eurų finansavimo sutartį su Europos investicijų banku (EIB) ir Šiaurės investicijų banku (NIB) dėl 94 megavatų (MW) Pomeranijos vėjo parko Lenkijoje.
nuotrauka
2024-03-25 13:46
Aplinkos ministerijos Vystomojo bendradarbiavimo ir humanitarinės pagalbos teikimo komisija patvirtino reikalavimus projektams, kuriais siekiama besivystančiose šalyse švelninti klimato kaitą ir diegti atsinaujinančius energijos išteklius perduodant Lietuvos patirtį.
nuotrauka
2024-03-25 13:37
Žemės informacinėje sistemoje nuo šiol veikia interaktyvus skaitmeninis žemėlapis „Valstybinė žemė”. Čia vienoje vietoje galima matyti visus Nekilnojamojo turto registre įregistruotus valstybinės žemės sklypus bei žemės sklypais nesuformuotus valstybinės žemės plotus.

Statybunaujienos.lt » Aktualijos