2024 kovo 28 d. ketvirtadienis, 12:35
Reklama  |  facebook

Profesinis mokymas atveria daugiau galimybių rinktis gyvenimo kelią

2018-01-16 07:22
Vilniaus statybininkų rengimo centre būsimieji statybininkai sužino ne tik profesijos abėcėlę, bet įgyja ir šiuolaikinių technologijų įgūdžių.
nuotrauka
Šiuolaikiniam statybininkui nepakanka tik įgudusių rankų ir tikslumu gulsčiuką lenkiančios akies. Jam reikia išmanyti naujausias informacines technologijas, valdyti modernius technologinius įrankius ir įrenginius. Vilniaus statybininkų rengimo centro nuotr.


Minimos įmonės
Vilniaus statybininkų rengimo centras, VŠĮ

„Aš – už pažangą ir naujoves, tik baiminuosi, kad dabartinės reformos nesunaikintų to, ką mes ilgai kūrėme, kuriame ir esame nusiteikę toliau tobulinti“, – teigia Vilniaus statybininkų rengimo centro direktoriaus pavaduotoja ugdymui Daina Kiršanskienė. 

Ji palygino du skaičius: išsivysčiusiosiose šalyse profesinio mokymo sistemoje mokosi 50–70 proc. jaunimo, baigusio pagrindinę ar vidurinę bendrojo lavinimo programą, Lietuvoje – mažiau nei 30 procentų.

santechnika, profesinis rengimas, statybininku rengimo centras„Šalyje gaji nuomonė, kad tik aukštasis išsilavinimas – patikimos karjeros ir gero gyvenimo garantas. Mokytis profesijos – „žemas lygis“. Tai sovietmečio visuomenės klišė, iš kurios neišsivaduojame jau beveik tris dešimtmečius. Jaunimui ją perša mokytojai bendrojo lavinimo mokyklose, taip galvoja ir dalis tėvų. Tuo tarpu šalies profesinio mokymo įstaigos tikrai neatsilieka nuo veikiančių kitose Europos šalyse. Tai puiki galimybė kiekvienam atrasti gyvenimo kelią pagal savo galimybes ir net jas išplėsti“, – įsitikinusi pedagogė. Tai pastebi ir mokiniai, kurie per mainų programas išvyksta į stažuotes užsienyje. Jos žodžius galėtų patvirtinti ir VSRC absolventai, kurie sėkmingai tęsia mokslus aukštosiose mokyklose.

Mokymas tobulėja

Šiuolaikiniam statybininkui nepakanka tik įgudusių rankų ir tikslumu gulsčiuką lenkiančios akies. Jam reikia išmanyti naujausias informacines technologijas, valdyti modernius technologinius įrankius ir įrenginius. Tik taip spartėja darbas ir gerėja jo kokybė. Statybomis užsiimančiose bendrovėse reikia laikmetį atitinkančių profesijos žinovų.

Tai suprasdami VSRC vadovai pasiekė, kad 2015 m. čia būtų įkurtas sektorinis statybos praktinio mokymo centras. Jo dėka išsiplėtė mokymo dirbtuvės. Jos aprūpintos šiuolaikine įranga ir įrankiais, skirtais įgyvendinti statybos profesinio mokymo programas.

„Kartu su partneriais sukūrėme skaitmeninę mokymo platformą „Educton“. Ji suteikia galimybę teorinę medžiagą mokiniams išdėstyti ir jų atliktas užduotis vertinti nuotoliniu būdu. Tai labai svarbu žmonėms, kurie dirba ir nori dar mokytis. Kartu su Lietuvos statybininkų asociacija vykdome statybos sektoriaus profesijos mokytojų technologinių kompetencijų tobulinimo projektą. Jame visiems profesijos mokytojams numatyti grafinio vaizdavimo kompiuterinėmis programomis mokymai. Juk popierinius brėžinius iš statybos objektų sparčiai stumia skaitmeniniai“, – aiškino D. Kiršanskienė.

Centro plėtros plane iki 2020 m. numatytas prioritetas – statybų procese reikalingos informacinių technologijų įrangos įsigijimas. Visos technologijų mokymo klasės bus aprūpintos kompiuteriais, planšetėmis su šiuolaikiniams statybininkams būtina programine įranga.

santechnikai, statybininku rnegimo centras,

Mokosi skirtingi žmonės

„Mūsų paslaugomis naudojasi skirtingų patirčių ir amžiaus žmonės, – sako D. Kiršanskienė. – Mokymo dirbtuvėse sutiksite ir bendrojo lavinimo mokyklų mokinių, statybos įmonių darbininkų, architektų, projektuotojų, projektų vadovų, aukštųjų mokyklų studentų. Sektorinio statybos praktinio mokymo centro teikiamomis galimybėmis naudojasi ir kitų šalies profesinio mokymo įstaigų mokiniai bei profesijos mokytojai. Turime ir mokymo grupių, kuriose naujų kvalifikacijų siekia iš darbo biržos atsiųsti žmonės. Mes teikiame ne tik formalųjį pirminį bei tęstinį profesinį mokymą, bet ir neformalųjį profesinį mokymą.“

Centre taip pat galima tobulinti kvalifikaciją ir kompetencijas, atlikti jų vertinimą, suteikti profesinį informavimą. Tarp centro kompetencijų taip pat yra profesinio mokymo programų, priemonių rengimas, naujų technologijų, medžiagų, įrangos pristatymas, teikiamos technologų ekspertų paslaugos.

statybininkai, pameistryste, profeisnis rengima,s darbuotojai, vsrc

Džiugina įmonės

„Labai svarbūs santykiai su įmonėmis. Tik taip galima išvengti pavojaus atitrūkti nuo realių darbo rinkos poreikių. Bendradarbiaujame kartu rengdami profesinio mokymo programas, mokymui skirtą medžiagą, formuodami mokinių priėmimo planą. Be to, įmonės padeda rengti mokinių meistriškumo konkursus. Tuo itin rūpinasi UAB „Knauf“ ir UAB SKV. Jos jau kelerius metus mus remia praktinio mokymo medžiagomis“, – džiaugiasi VSRC direktoriaus pavaduotoja ugdymui Daina Kiršanskienė. Ji įsitikinusi, kad toks bendradarbiavimas būtinas ir diegiant sparčiai populiarėjantį profesinio mokymo organizavimą pameistrystės būdu.

Vilniaus statybininku rengimo centras, vsrc

  • Vilniaus statybininkų rengimo centro ištakos siekia net 1946 metus. 2000 m. sujungus dvi sostinės profesinio mokymo mokyklas – 1-ąją, įkurtą 1946 m., ir 3-ąją, įkurtą 1981 m., buvo įsteigta Vilniaus statybininkų mokykla. Nuo 2004 m. ji veikia kaip viešoji įstaiga Vilniaus statybininkų rengimo centras (VSRC).
  • Šiuo metu VSRC turi du skyrius. Vienas yra sostinės Viršuliškių rajone, kitas – Fabijoniškėse. Atvykusieji mokytis iš kitų miestų, gali gyventi bendrabutyje.
  • Vilniaus statybininku rengimo centrasCentre teikiamas profesinis mokymas, pagrindinio ir vidurinio ugdymo siekiama gimnazijos skyriuje (yra I–IV gimnazijos klasės) ir vidurinis ugdymas. Įstaiga turi licenciją vykdyti 75 formalias pirminio ir tęstinio profesinio mokymo programas.
  • 2017 m. spalio 1 d. duomenimis, Centre buvo 998 mokiniai, kuriuos moko 67 pedagogai.

Pagal pirminio profesinio mokymo programas jaunuoliai gali rinktis apdailininko (statybininko), mūrininko, staliaus, elektromontuotojo, santechniko, statybos verslo paslaugų teikėjo, nekilnojamojo turto agento, dekoratyvinio apželdinimo verslo darbuotojo specialybių. Teikiamos tęstinio profesinio mokymo programos skirtos suaugusiesiems, kurie gali įgyti betonuotojo, dažytojo, floristo, gipso kartono montuotojo, krosnininko, pastatų apšiltintojo, plytelių klojėjo, tinkuotojo kompetencijų.

Vilniaus statybininkų rengimo centro nuotr. 

Statybunaujienos.lt



Aktualijos

nuotrauka
2024-03-28 11:33
Po daugiau nei 3 metus trukusios rekonstrukcijos atidaryta Švenčionių nuotekų valykla. Aplinkos projektų valdymo agentūra (APVA) administravo daugiau nei 3 mln. eurų vertės projektą, modernizuojant Švenčionių miesto nuotekų valymo įrenginius ir užtikrinant nepertraukiamas, patikimas ir kokybiškas pa...
nuotrauka
2024-03-28 11:08
Vyriausybė patvirtino Aplinkos ministerijos parengtas atnaujintas Kitos paskirties valstybinės žemės sklypų pardavimo ir nuomos taisykles, kurios nustato aiškesnę tvarką ir sąlygas, kaip gyventojai ir įmonės be aukciono ir aukciono būdu gali išsinuomoti ar įsigyti kitos paskirties valstybinės žemės ...
nuotrauka
2024-03-28 09:55
Kovo 27 dienos vakarą Vilniuje Panerių gatvėje AB „Ruvis“ teritorijoje užsiliepsnojo automobilių atliekų apdorojimo aikštelė. Aplinkos apsaugos agentūros laboratorija išvyko paimti aplinkos oro mėginių bei atlikti kietųjų dalelių ir kitų teršalų matavimų. Taip pat buvo parengta artimiausių valandų t...
nuotrauka
2024-03-27 17:02
Penkios Armėnijoje įsikūrusios įstaigos, įskaitant vaikų darželius, kultūrinį centrą ir nacionalinį politechnikos universitetą, netrukus naudosis lietuvių įrengtos saulės jėgainės elektros energija. Elektrinę įrengs Lietuvos saulės energetikos bendrovė „Solet".
nuotrauka
2024-03-27 16:57
Nepatvirtinta Seimo nario abejonė, kad leistinos generuoti galios rezervavimo ribojimai hibridinėms elektrinėms, kurias sudaro saulės ir vėjo elektrinės, yra neteisėti.
nuotrauka
2024-03-27 16:45
Nuo balandžio mėn. vilniečiai ir sostinės svečiai galės nemokamai naudotis Vilniaus miesto savivaldybei priklausančiais viešaisiais tualetais. Vilniaus miesto Taryba šiandien pritarė sprendimui panaikinti anksčiau galiojusį 30 eurocentų vienkartinį mokestį. Taip pat per artimiausius dvejus metus pla...
nuotrauka
2024-03-27 13:32
2024 m. Vilniaus miesto savivaldybės planuose – net 120 kilometrų ištisiniu būdu išasfaltuotų gatvių, apie 40 km sutvarkytų šaligatvių ir 12,5 km įrengtų dviračių takų. Šiemet sostinės susisiekimo infrastruktūros tvarkymui bus skiriama 74 mln. Eur.
nuotrauka
2024-03-27 10:56
Besirūpinantiems savo individualaus gyvenamojo namo energiniu efektyvumu verta suskubti. Iki balandžio 2d. 17h. gyventojai, norintys atnaujinti savo individualų gyvenamąjį namą, padidinti energinio naudingumo klasę ir tuo pačiu pagerinti savo gyvenimo sąlygas, gali kreiptis į Aplinkos projektų valdy...
nuotrauka
2024-03-27 10:50
NT plėtros bendrovės „Darnu Group“ inicijuotas sostinės gyventojų tyrimas atskleidė, kad pastaruosius kelerius metus skiriami ir planuojami biudžetai būsto įsigijimui reikšmingai augo. Bendrai sudėjus 42 proc. apklaustų vilniečių įsigijo ar planuoja įsigyti būstą, kurio vertė siekia 151 tūkst. ir da...
nuotrauka
2024-03-27 09:55
Turto bankas paskelbė rangos darbų viešąjį pirkimą vienam didžiausių valstybės valdomų pastatų – Mindaugo g. 12, Vilniuje. Į buvusią Lietuvos geležinkelių būstinę ketinama investuoti apie 15 milijonų eurų, čia įskurs 8 valstybės įstaigos.
nuotrauka
2024-03-26 15:09
Mančesteryje vykusioje „Civic Trust Awards“ apdovanojimų ceremonijoje verslo ir laisvalaikio kompleksas „Bokšto skveras“ pripažintas nugalėtoju ir specialaus prizo laimėtoju, kuris įteikiamas išskirtiniams rekonstrukcijos projektams, įgyvendintiems saugomose teritorijose.
nuotrauka
2024-03-26 14:22
Dar viena rekordinio susidomėjimo sulaukusios senamiesčio pastatų fasadų tvarkymo programos galimybė Klaipėdos senamiesčio pastatų valdytojams: siekiant pilnai išnaudoti lėšų likutį – 70 tūkst. eurų, skelbiamas pakartotinis kvietimas teikti paraiškas. Jų laukiama iki š. m. balandžio 10 dienos.
nuotrauka
2024-03-26 10:18
Architektai pastebi, kad dėmesys aplinkosaugai jau skiriamas ir įsirenginėjant būstą: gyventojai ieško sprendimų, kurie galėtų sumažinti poveikį aplinkai, todėl populiarėja produktai, pagaminti iš biologinės kilmės atliekų. Biocikliniai elektros instaliacijos gaminiai – naujovė tvariems namams, kuri...
nuotrauka
2024-03-26 10:09
Stiklo paketų gamintoja „Glass LT”, įsikūrusi Alytuje, į naują gamybos liniją investuoja 3 mln. Eur – tai leis išplėsti gaminių asortimentą ir apdoroti iki 2,6 mln. kv. m stiklo. Nepaisant sumažėjusios paklausos statybų rinkoje, pernai gamybos apimtys siekė 2,08 mln. kv. m apdoroto stiklo – tai šiek...
nuotrauka
2024-03-25 16:03
„Via Lietuva“ (anksčiau – Lietuvos automobilių kelių direkcija), Susisiekimo ministerijos siūlymu, parengė atnaujintus reikalavimus asfalto sluoksnių įrengimo darbams valstybinės reikšmės keliuose. Nurodoma, kad atnaujintas taisyklių projektas padidins naujų asfalto dangų tarnavimo laiką, sumažins k...
nuotrauka
2024-03-25 15:47
Tarptautinė žaliosios energetikos bendrovė „Ignitis renewables" pasirašė 82 mln. eurų finansavimo sutartį su Europos investicijų banku (EIB) ir Šiaurės investicijų banku (NIB) dėl 94 megavatų (MW) Pomeranijos vėjo parko Lenkijoje.
nuotrauka
2024-03-25 13:46
Aplinkos ministerijos Vystomojo bendradarbiavimo ir humanitarinės pagalbos teikimo komisija patvirtino reikalavimus projektams, kuriais siekiama besivystančiose šalyse švelninti klimato kaitą ir diegti atsinaujinančius energijos išteklius perduodant Lietuvos patirtį.
nuotrauka
2024-03-25 13:37
Žemės informacinėje sistemoje nuo šiol veikia interaktyvus skaitmeninis žemėlapis „Valstybinė žemė”. Čia vienoje vietoje galima matyti visus Nekilnojamojo turto registre įregistruotus valstybinės žemės sklypus bei žemės sklypais nesuformuotus valstybinės žemės plotus.
nuotrauka
2024-03-25 09:32
Susisiekimo infrastruktūros UAB „Fegda grupė" priklausanti Pietų Lietuvos kelių infrastruktūros įmonė „Alkesta" turi naują vadovą – įmonės generalinio direktoriaus pareigas nuo pirmadienio eina Titas Lukšas.
nuotrauka
2024-03-25 09:26
Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija prie Aplinkos ministerijos (Statybos inspekcija), gavusi pranešimą dėl galimai neteisėtai atliktų statybos darbų, žemės sklype Sereikių k., Meškuičių sen., Šiaulių r. sav, atliko faktinių duomenų patikrinimą. Lentpjūvėje pertvarkyta stogo konstr...

Statybunaujienos.lt » Aktualijos