2024 balandžio 20 d. šeštadienis, 8:23
Reklama  |  facebook

Vilniaus kogeneracinės jėgainės rangovai, neatgaunantys pinigų už darbus, grasina kreiptis į teismą

2020-11-20 08:18,      Papildyta TILSTOS komentaru 2020-11-20 09:49
Rangos darbus Vilniaus kogeneracinėje jėgainės biokuro bloke atlikusios, bet atsiskaitymo nuo vasaros pradžios nesulaukiančios bendrovės konstatavo, kad neturi galimybių tęsti jėgainės statybų. Šešios Lietuvos statybų įmonės pasirašė memorandumą, kad bendromis jėgomis sieks apmokėjimo už jau atliktus darbus.
nuotrauka
VKJ nuotr.


Minimos įmonės
VKJ (Vilniaus kogeneracinė jėgainė), UAB
Ignitis grupė (buvusi Lietuvos energija), AB
Tilsta, UAB
Montuotojas (iki 2020 m. AB), UAB
Axis Tech, UAB
KAEFER, UAB
Elektrėnų energetikos remontas, UAB
Ulava, UAB
Rafako, Lenkijos įmonė,

„Ignitis grupei“ priklausančiai įmonei VKJ („Vilniaus kogeneracinė elektrinė“) spalio 6 d. skubiai nutraukus sutartį su projekto generaline rangove „Rafako“ iš Lenkijos, vien memorandumą pasirašiusioms Lietuvos įmonėms iš viso liko nesumokėta beveik 11 mln. eurų. Skolos svyruoja nuo 500 tūkst. iki 5 mln. eurų. Negalutiniais duomenimis, visos „Rafako“ skolos Lietuvos statybininkams siekia apie 15 mln eurų.

Lietuvos statybų įmonės pasirašė memorandumą – žada bendromis jėgomis siekti apmokėjimo už atliktus darbus

„Norime tęsti darbus jėgainėje, tačiau nebeturime tokios galimybės, kol neatsiskaityta už mūsų darbą. Dalis rangovų jau šiandien nebeturi apyvartinių lėšų, kitoms kyla bankroto grėsmė. Kelis kartus kreipėmės į VKJ, tačiau kol kas tai nedavė jokių realių rezultatų. Neturime kito pasirinkimo – bendromis jėgomis ieškosime išeities iš susidariusios situacijos“, – išplatintame pranešime cituojamas įmonės „Tilsta“ vadovas Gediminas Gribulis, atstovaujantis susivienijusiems rangovams.

Rangovams žinoma, rašoma pranešime, apie kompanijos „Rafako“ raštą, adresuotą VKJ, kuriuo šiai bendrovei siūloma perimti įsipareigojimus ir sutartis su Lietuvos rangovais. Tokią galimybę numato „Rafako“ ir lietuviškų subrangovų sutartys, kaip ir teisinė praktika bei FIDIC. Tad tai vienas iš būdų, kaip galima būtų apmokėti už Lietuvos įmonių atliktus darbus ir tęsti statybas.

Memorandumą pasirašiusios įmonės viliasi, kad pavyks taikiai susitarti su VKJ, mat atsiskaitymams su kogeneracinės jėgainės rangovais numatytų lėšų šios valstybinės įmonės sąskaitoje yra.

VKJ, nutraukusi sutartį su „Rafako“, iš Lenkijos kompanijos jau perėmė 15 mln. eurų dydžio sutarties įvykdymo garantinį fondą. Pati VKJ viešai skelbė, jog kompanijai „Rafako“ sumokėjo ženkliai mažiau nei yra atlikta darbų Vilniaus kogeneracinėje jėgainėje, rašoma išplatintame pranešime.

Nesulaukę atsiskaitymo, rašoma pranešime, memorandumą pasirašę rangovai neturės kito kelio, kaip pradėti savo interesų gynybą teisinėmis priemonėmis. Atvėrus teismų duris, ilgam būtų įšaldytos ne tik rangovų lėšos, bet ir pats jėgainės statybų procesas.

„Manome, kad nei tokia statybų eiga, nei Lietuvos rangovų bankrotai nepriimtini ir valstybinei „Ignitis grupei“, kuri yra listinguojama Vilniaus, Varšuvos ir Londono biržose. Todėl tikime, kad teismo slenksčio nereikės peržengti“, – pranešime cituojamas G. Gribulis. 

Memorandumą pasirašė 6 projektavimo, statybos, betonavimo, energijos gamybos įrenginių bendrovės“: „Tilsta“, „Montuotojas“, „Axis Tech“, „Kaefer“, „Ulava“ ir „Elektrėnų energetikos remontas“.

Kaltina VKJ manipuliuojant sąvokomis

Spalio 14 d. Seimo Energetikos ir darnios plėtros komisijos posėdyje buvo svartytas klausimas dėl Vilniaus ir Kauno kogeneracinių jėgainių: status quo, pasiruošimas šildymo sezonui, aktualijos. Pasak „Tilstos“ vadovo G. Gribulio, VKJ požiūris ir jėgainės atstovų komentarai apie situaciją „labai liūdina“.

„Užsakovas puikiai žino, kad ne už visus biokuro bloke atliktus darbus yra sumokėjęs generaliniam rangovui, tai yra, ir Lietuvos rangovams. Tą „Ignitis“ atstovas viešai paliudijo Seime praėjusią savaitę. VKJ manipuliuoja sąvokomis „atsiskaitę pagal sutartį“ ir „atsiskaitę už atliktus darbus“. VKJ nieko nepadarė, kad pinigai pasiektų Lietuvos bendroves dar prieš nutraukiant sutartį su „Rafako“. Atvirkščiai, sutartis buvo kuo skubiau nutraukta, o mes dabar girdime, kad apmokėti darbų nėra galimybės. Ir tai nėra tiesa. Iš pradžių reikia noro atsiskaityti už atliktus darbus, noro pabaigti jėgainės statybą“, – cituojamas Gediminas Gribulis, „Tilsta“ vadovas.

 

Apie Vilniaus kogeneracinę jėgainę

Nauja Vilniaus kogeneracinė jėgainė, kurios bendra vertė apie 350 mln. eurų, 2015 m. Vyriausybės pripažinta valstybei svarbiu ekonominiu projektu. Jėgainė galės pagaminti apie 40 proc. Vilniui centralizuotai tiekiamos šilumos.

VKJ 2017 m. pasirašė dvi statybos sutartis, skirtas dviejų jėgainės dalių – atliekų deginimo ir biokuro deginimo – statyboms. 

Vilniaus kogeneracinės jėgainės atliekų deginimo ir bendrus technologinius įrenginius statyti įsipareigojo konsorciumas iš Vokietijos įmonės „Steinmuller Babcock Environment“, Lenkijos statybų grupės „Budimex“ ir Lietuvos įmonės „Kauno dujotiekio statyba“.

Šioje jėgainės dalyje šių metų lapkritį buvo pradėti karštieji bandymai, naudojant perdirbti nebetinkamas komunalines atliekas.

Biokuro deginimo įrenginius ir tiekimo infrastruktūrą už beveik 150 mln. eurų statyti įsipareigojo Lenkijos įmonė „Rafako“. 2020 m. rugsėjo 7 d. „Rafako“, jėgainėje atlikusi apie 80 proc. numatytų darbų, per Varšuvos vertybinių popierių biržą pranešė apie įmonės restruktūrizaciją. VKJ spalio 6 d. nutraukė sutartį su „Rafako“. 
Statybunaujienos.lt



Aktualijos

nuotrauka
2024-04-19 13:00
Tankiai apgyvendintame Vilniaus Perkūnkiemio rajone bus statomas naujas darželis, kurį galės lankyti apie 290 vaikų. Vilniaus miesto savivaldybė uždegė žalią šviesą šio projekto įgyvendinimui – pritarė projektiniams pasiūlymams. Gavus statybų leidimus, statybos darbus tikimasi pradėti kitų metų prad...
nuotrauka
2024-04-19 12:45
Klaipėdos miesto savivaldybė jau baigė konkursines procedūras ir pasirašė sutartį su laimėjusia projektavimo bendrove, taigi, miesto poliklinikos kapitalinio remonto techninis projektas bus pradėtas rengti artimiausiu metu.
nuotrauka
2024-04-19 12:36
Viena didžiausių dolomito ir granito skaldos gamintojų Lietuvoje „Milsa“ grupė įsigijo Estijos bendrovės „Voglers Eesti“ kontrolinį akcijų paketą. Toks žingsnis leidžia įmonei ne tik sustiprinti paslaugų plėtrą už Lietuvos ribų, bet ir suteikia galimybę perimti svarbius procesus „Milsa“ įmonių grupė...
nuotrauka
2024-04-19 09:57
2024 m. balandžio 11 d. Lietuvos Respublikos aplinkos ministro įsakymu pakeistos Projekto konkurso organizavimo taisyklės. Pakeitimai įsigalios 2024 m. gegužės 1 d.
nuotrauka
2024-04-19 09:40
Statybos sektoriaus vystymo agentūra (SSVA) baigė Bučos ir Borodyankos teritorijų fotografavimą dronais siekiant sukurti 3D miestų planavimo įrankį. Aviacinio kartografavimo paslaugas šiose savivaldybėse teikė SSVA skelbtą konkursą kiek anksčiau laimėjusi Ukrainos bendrovė Artificial Intelligence Ma...
nuotrauka
2024-04-18 15:01
KTU mokslininkai ir verslo atstovai sako, kad ieškant konkurencinio pranašumo ekonominėje erdvėje, padėti gali verslo skaitmenizavimas – vienas prioritetinių Pramonės 4.0 tikslų. Tuo tarpu skaitmenizacijai diegti ir palaikyti jau reikalingi naujos kartos specialistai.
nuotrauka
2024-04-18 14:49
Lietuvos nekilnojamojo turto rinkos situacija – bene daugiausiai diskusijų pastaruoju metu viešojoje erdvėje kelianti tema. Laukiama jos atsigavimo požymių, netyla kalbos apie būstų kainas, aptariami nauji reikalavimai statytojams. Tačiau kaip mūsų šalį ir jos sąlygas statybų vystymui mato čia jau n...
nuotrauka
2024-04-18 13:10
Statybos sektoriaus vystymo agentūros (SSVA) atstovai Klaipėdos rajono savivaldybės tarybos narių ir administracijos darbuotojų mokymų metu pristatė Lietuvos bendrojo plano sprendinius, gerąją savivaldybių ir miestų bendrųjų planų rengimo praktiką, diskutavo apie ekstensyvios miestų plėtros keliamus...
nuotrauka
2024-04-18 10:42
Išrinktas architektūrinio konkurso nugalėtojas Pavilnio bibliotekos ir aplink ją esančios teritorijos prikėlimui naujam gyvenimui. Avarinės būklės biblioteka bus rekonstruojama – joje įsikurs bendruomenės namai, edukacijų erdvės, vaikų kambarys, skaitykla. Kartu čia įsikurs ir Naujosios Vilnios seni...
nuotrauka
2024-04-18 10:17
Šį pavasarį Turto banko aukcione Klaipėdos ir Kauno rajonuose parduoti ilgą laiką nenaudoti pastatai virs senelių ir socialinio užimtumo namais. Taip nusprendė pastatus įsigiję pirkėjai, kurie pažymi, kad Lietuvoje trūksta patalpų, kuriose būtų teikiamos kokybiškos socialinės paslaugos. Abu pirkėjai...
nuotrauka
2024-04-18 09:52
Ryškiomis spalvomis pleškančios gėlės – vienas iš gražiausių ir pigiausių namų akcentų. Tai, kad šiemet daug namų balkonų, terasų ir sodų pražys įvairiais žiedais, rodo ir gėlių, sėklų pardavimo skaičiai, sako Gintarė Kitovė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė. Tiesa, planuojant jomis dekoru...
nuotrauka
2024-04-18 08:42
Klaipėdoje pirmą kartą įvyko tarptautinis profesinio meistriškumo konkursas „Statybininkas 2024“. Ernesto Galvanausko profesinio mokymo centre būsimieji statybininkai iš 7 mokyklų rungėsi mūrydami, apšiltindami ir tinkuodami sienas. Tačiau konkursas pateikė pamokų ir verslui, ir profesinio rengimo į...
nuotrauka
2024-04-17 16:32
Didelę infrastruktūros pastatų statybos ir kultūros paveldo objektų atnaujinimo patirtį Baltijos šalyse turinti Lietuvos statybos bendrovė „HSC Baltic" pasirašė ilgalaikės nuomos sutartį su „Baltic Horizon" valdomais „Meraki" verslo namais.
nuotrauka
2024-04-17 14:26
Vilniaus paukštyno akcininkai patvirtino investicijų į poveikio aplinkai mažinimą planą. Šiam planui įgyvendinti įmonė skirs 852 tūkst. eurų. Skaičiuojama, kad įgyvendinus numatytas priemones Vilniaus rajone, Rudaminoje, veikiančiuose bendrovės objektuose kvapų sklaida gali mažėti 40 proc.
nuotrauka
2024-04-17 10:48
Ekonomikos ir inovacijų ministerija kartu su Viešųjų pirkimų tarnyba penktąjį kartą kviečia organizacijas dalyvauti konkurse – pristatyti savo pasiektus rezultatus šių metų efektyviausių viešųjų pirkimų rinkimuose.
nuotrauka
2024-04-17 10:11
Šiandien aukščiausiame Lietuvos statinyje – Vilniaus televizijos bokšte – surengtos bokšto viršutinės taurės naujų erdvių rekonstrukcijos pabaigtuvės. Pabaigus šį darbų etapą, lankytojams atveriamos naujos erdvės, kuriose jų laukia naujos paslaugos bei pramogos.
nuotrauka
2024-04-17 09:35
Turto bankas paskelbė pastato Vilniuje, Gedimino pr. 38, rangos ir projektavimo darbų viešąjį pirkimą. Pastatą ketinama iš esmės atnaujinti per dvejus su puse metų. Projekto įgyvendinimui jau gauta beveik 10 mln. eurų Aplinkos projektų valdymo agentūros parama.
nuotrauka
2024-04-17 08:53
Tai, apie ką kažkada svajojo vien rašytojai fantastai, tampa realybe. Dirbtinis intelektas milžinišku greičiu keičia mūsų gyvenimus – ne vien laisvalaikį ir pramogas, bet ir darbinę veiklą. Bendrovės „Emplonet" IT atrankų padalinio vadovė, dirbtinio intelekto personalo sprendimuose ekspertė Ieva Kil...
nuotrauka
2024-04-17 08:35
Vilniaus apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokurorė surašė kaltinamąjį aktą ir teismui perdavė nagrinėti baudžiamąją bylą, kurioje kaltinimai piktnaudžiavimu siekiant turtinės naudos, disponavimu suklastotu dokumentu bei sukčiavimu pareikšti buvusiam Vilni...
nuotrauka
2024-04-17 08:01
Antradienį pasirašytas Lietuvos institucijų ir Vokietijos gynybos pramonės įmonės „Rheinmetall“ ketinimo protokolas dėl amunicijos gamyklos Lietuvoje statybų. Dokumentą, rodantį Lietuvos pasirengimą stiprinti savo ir regiono saugumą bei glaudžią partnerystę su Vokietija, pasirašė ekonomikos ir inova...

Statybunaujienos.lt » Aktualijos