2024 kovo 19 d. antradienis, 5:03
Reklama  |  facebook

Karantino pradžioje nuolaidos iš nuomotojo negavai, pagalbos iš valdžios nesitikėk

2020-05-26 07:50
Jau keletas savaičių praėjo nuo paskelbtos dar vienos priemonės verslui – dalinio nuomos mokesčio kompensavimo labiausiai nuo COVID-19 nukentėjusioms įmonėms. Komercinių patalpų nuomotojai ir šio verslo vystytojai bei nuomininkai jau seniai laukė šios priemonėmis. Tiesa, buvo daug diskutuojama viešai, kas turėtų būti naudos gavėjai – turto nuomos verslo vystytojai ar smulkieji nuomininkai.
nuotrauka
Vaidas ŠALAŠEVIČIUS, Regionų verslo plėtros asociacijos prezidentas, UAB „Justicija“ direktorius


Minimos įmonės
Justicija, UAB

Argumentų turėjo ir vieni, teigiantys, kad nuomotojai neturės prasmės daryti nuolaidų savo klientams, ir kiti, kad visą naudą gaus tik didieji nekilnojamojo turto nuomos vystytojai.

Gegužės 3-iąją, paskelbus šią priemonę, viešos diskusijos nutilo, tačiau neviešai verslininkų ir klientų reakcijos bei nusiskundimai buvo įvairūs. Patalpų nuomotojai teigia, kad pagal šią priemonę jiems neverta taikyti nuolaidų verslininkui patalpų nuomininkui, tuo tarpu pastarieji aiškina, kad smulkieji verslininkai, kurie nuomojasi patalpas, dėl biurokratinių reikalavimų ir pridėtų saugiklių nieko nesitiki, nes jeigu jiems patalpų savininkas nepadarė nuolaidos nuomos mokesčiui nuo kovo 15 dienos, jie net negali pretenduoti į nuomos mokesčio kompensavimą. Pastarieji netgi tiesiogiai įvardina, kad dėl nesupratingų ir nepaslankių patalpų savininkų sprendimų jiems nebuvo sumažintos nuomos kainos, o paskelbta priemonė jiems dar nepalankesnė – negavę nuolaidos jie net negali tikėtis pagalbos iš valstybės. 

Tai kaip šiuo atveju yra ir kurie iš jų teisūs?

Pagal Lietuvos ekonomikos ir inovacijų ministerijos „Dalinio nuomos mokesčio kompensavimo labiausiai nuo COVID-19 nukentėjusioms įmonėms“ sąlygų apraše reglamentuotą priemonę, sustabdžius pagrindinę verslo veiklą, įmonės ar verslininkai, kurių veikla dėl paskelbto karantino buvo sustabdyta ir kurie veiklą vykdo nuomojamose patalpose, gali kreiptis į nacionalinę plėtros įstaigą INVEGA dėl patalpų nuomos išlaidų dalinio kompensavimo. Kompensacijos teikiamos už nuomos išlaidas, patirtas nuo kovo 16 dienos iki karantino laikotarpio pabaigos ir dar du mėnesius po jo. 

Apraše numatyta, kad pasinaudoti daliniu nuomos mokesčio kompensavimu gali juridiniai asmenys ir verslininkai (pagal INVEGOS išaiškinimą kreiptis dėl nuomos mokesčio kompensacijos gali ir verslo liudijimą (individualią veiklą) vykdantys fiziniai asmenys), kurių vykdoma pagrindinė veikla atitinka veiklas, kurios karantino laikotarpiu buvo uždraustos. Labiausiai verslininkus nustebino aprašo reikalavimas, kad paramą gali gauti tik nuomininkai, kuriems nuomotojas nuo kovo 15 d. pritaikė ne mažesnę kaip 30% nuomos mokesčio nuolaidą.

Apraše taip pat apibrėžta, kad patalpų nuomos sutartis turi būti pasirašyta ne vėliau kaip 2020-ųjų kovo 15 dieną. Taip pat paraiškos pateikimo metu ji turi būti galiojanti ir registruota VĮ „Registrų centras“. UAB „Invega“, administruojanti šią priemonę, verslininkams palankiai aiškina, kad nuomos sutartis Registrų centre galima registruoti ir šiuo metu, praėjus daugiau laiko po jos sudarymo. Čia reikėtų priminti ir techninį reikalavimą, kuris taikomas visose valstybės pagalbos priemonėse nukentėjusiems verslams nuo COVID-19 – pareiškėjas (išskyrus, kai jis nėra juridinis asmuo) paraiškos pateikimo metu turi būti pateikęs 2019-ųjų metinių finansinių ataskaitų rinkinį Registrų centrui. Taip pat svarbu paminėti, kad jeigu nuomininkas patalpas nuomojasi iš valstybės, dalinis nuomos mokesčio kompensavimas neteikiamas.

Taigi atsakant į klausimą, kas iš šia priemone abejojančių verslininkų – nuomotojas ar nuomininkas – yra teisus, tenka pripažinti, kad vadovaujantis šiuo metu galiojančia tvarka teisios abi pusės.

Patalpų savininkai – nuomotojai, tiesioginės motyvacijos dėl nuomos mokesčio kompensacijos neturi, nes jiems nenumatyta jokia galimybė pretenduoti į išmoką ar jos dalį net pritaikius nuomos nuolaidą. Kita vertus, jeigu nuomininkui nuo 2020 m. kovo 15-osios nebuvo sumažinta nuomos kaina bent 30 proc., jis apskritai negali pretenduoti į nuomos mokesčio kompensaciją, nebent nuolaidą verslininkai sugebėtų pritaikyti atgaline data, tačiau kokiu pagrindu ir dėl ko patalpų savininkas tai turėtų daryti? Be to, sunkiai tai įsivaizduoju iš teisinės ir techninės pusės. Labiausiai verslininkus liūdina ir pykdo tai, kad tokių galimų reikalavimų, atsirasiančių gegužės mėnesį, karantino pradžioje nei nuomininkas nei nuomotojas niekaip negalėjo nei žinoti, nei prognozuoti. Atrodytų, kad teisės aktų leidėjas – Lietuvos ekonomikos ir inovacijų ministerija – reglamentavo, kad geros valios ir supratingumo klausimas yra vienas iš esminių šioje verslams sudėtingoje situacijoje, nors, kaip daugelis žinome – išlikimo, naudos verslui ir pelno siekimas yra vyraujantys klausimai sėkmingo verslo politikoje.

Pagal šią priemonę didžiausias galimas dalinio nuomos mokesčio kompensavimo dydis per mėnesį gali būti 50 proc. nuo 2020 metų vasario mėnesio nuomininkui taikyto nuomos mokesčio dydžio. Arba jeigu pareiškėjas nuo savo veiklos pradžios pirmąjį nuomos mokestį sumokėjo už 2020-ųjų kovo mėnesį. Tokiu atveju, nuo šio mėnesio pareiškėjui taikyto nuomos mokesčio dydžio, o vėlesniems mėnesiams – nuo nuomos sutartyje numatyto mėnesio nuomos mokesčio. Kompensacija neturi viršyti faktiškai pareiškėjo mokamo nuomos mokesčio dydžio.

Nors paraiškas kompensacijoms galima teikti iki šių metų gruodžio 1 d., tačiau verslininkai, norintys pasinaudoti valstybės pagalba, turi būtinai atsižvelgti į mano anksčiau išvardintas griežtus biurokratinius reikalavimus ir sąlygas, kurios – kaip bebūtų keista – numatytos atgaline tvarka. Juo labiau, kad karantino pradžioje verslininkai nežinojo ir negalėjo žinoti apie problemas, kurias sukels karantinas, ar valstybės galimas pagalbos priemones, kurių dalis pagal valdžios nustatytas taisykles bus susietos ne tik su nuolaidos gavimu iš patalpų nuomotojo, tačiau net su nuolaidos dydžiu – ne mažesniu kaip 30 procentų.

Todėl nors šiuo metu kompensacijoms numatyta net 100 mln. eurų, tračiau atsižvelgiant į visus anksčiau minėtus atgalinius reikalavimus ir perteklines kliūtis, kyla natūralus klausimas, kiek lėšų bus panaudota ir kas šia pagalba pasinaudos? Ar nebus tas pats, kaip su kitomis „Paskolos labiausiai nuo COVID-19 nukentėjusiems verslams“ priemonėmis, skirtomis padėti smulkiam ir vidutiniam verslui, tokiomis kaip „Apmokėtinų sąskaitų paskolos“ arba sutrumpintai ASAP priemonė, kuomet pagal ją iš numatytų 50 mln. eurų per porą mėnesių iki šiandienos panaudota tik 6 mln. eurų.
Statybunaujienos.lt



Pandemijos iššūkiai

nuotrauka
2024-02-06 10:38
Mus nuolat supa galybė ligų sukėlėjų bei bakterijų. Jie aktyvūs būna ten, kur lankosi daug žmonių, pavyzdžiui, ligoninėse, mokyklose, sporto klubuose, biuruose. Pasak specialistų, ypač šaltuoju metų laiku, kai gerokai padaugėja kosinčių ir čiaudinčių žmonių, užkrečiamų ligų prevencijai gali būti pan...
nuotrauka
2023-12-27 10:21
Dauguma Vilniaus darbdavių taiko hibridinį darbo modelį ir ieško būdų, kaip pritraukti darbuotojus į biurus, o į šią tendenciją atsižvelgia ir nekilnojamo turto vystytojai.
nuotrauka
2023-11-27 11:46
Didžiosios dalies Lietuvos savivaldybių faktinės išlaidos beveik kasmet viršija modeliuojamas, o didžiausias išlaidų perviršis patiriamas komunalinių paslaugų, būsto bei aplinkosaugos srityse. Tą parodė savivaldybių išlaidų analizė, atlikta Centrinės projektų valdymo agentūros (CPVA) kartu su Finans...
nuotrauka
2022-11-23 06:09
COVID-19 pandemija gyvenimo tempą pakeitė visame pasaulyje, nors apie tokios ligos atsiradimo galimybę mokslininkai skelbė dešimtis metų. Ligos išplitimo išvengti nepavyko. Ir tai nėra paskutinis panašios epidemijos protrūkis – terpių, patogių naujiems virusams vystytis, tik gausėja.
nuotrauka
2022-07-01 08:40
Valstybės investicijų valdymo agentūra (VIVA), valdanti Pagalbos verslui fondą (Fondą), investuos 1,5 mln. Eur į pilnai aptarnaujamų biurų ir bendradarbystės erdvių nuomos sprendimus teikiančią įmonę „Workland“.
nuotrauka
2022-03-22 08:30
Šių metų kovo 16 d. sukako dveji metai, kai Lietuvos verslas veikia pandemijos sąlygomis. Siekdamas įvertinti, kuriuos sektorius pandemija paveikė labiausiai, kredito biuras „Creditinfo Lietuva" palygino įmonių vėlavimo atsiskaityti ir bankroto rizikos rodiklius 2022, 2021 ir 2020 metais. Dėl anksči...
nuotrauka
2021-12-01 09:05
Pastaraisiais metais nemenkas iššūkis teko tiek komercinių palatų nuomininkams, tiek nuomotojams. Dėl pandemijos kaita buvo intensyvi ir dažnai nenuspėjama. Šiandien situacija šioje sferoje gana stabili ir labiau prognozuojama, tačiau tiek nuomininkai, tiek nuomotojai vis dar patiria specifinių sunk...
nuotrauka
2021-08-13 09:03
Apskritai Baltijos šalyse biurai yra vienas didžiausių ir labiausiai kredituojamų komercinio nekilnojamojo turto sričių. Lietuvoje ši sritis yra pritraukusi maždaug 1 mlrd. eurų, arba apie 30–40 proc., visų kredito įstaigų suteiktų nekilnojamojo turto verslo paskolų dalį.
nuotrauka
2021-07-28 09:10
Pandemijos metu medicinos produktų tiekimas strigo ne tik dėl viešųjų pirkimų, tiekėjų pajėgumų, ar dėl koronaviruso pandemijos pakitusių tiekimo grandinių. Daugeliu atvejų nebuvo įvertinti poreikiai, pokyčiai, nesuplanuoti ir nesuprojektuoti scenarijai, nes daugeliui net nekilo mintis, kad šiuos ve...
nuotrauka
2021-07-22 09:27
Pirmąjį pusmetį investicijos į komercinio nekilnojamojo turto (NT) projektus Baltijos šalyse siekė 640 mln. eurų – beveik du kartus daugiau nei 2020 m. pirmoje pusėje. Lietuva išlieka aktyviausiu regionu komercinio NT rinkoje – čia įdarbinta beveik pusė Baltijos šalyse fiksuotų investicijų, antroje ...
nuotrauka
2021-07-15 06:29
2020-ieji supurtė ramų Norvegijos gyvenimą: pandemija, nedarbas, karantinas, Norvegijos kronos nuvertėjimas, naftos kainų svyravimai. Tačiau nepraėjus nė metams, šios šalies ekonomika atsigavo – planuojamas augimas sveikatos priežiūros, statybos, informacinių ir ryšių technologijų, mažmeninės prekyb...
nuotrauka
2021-06-29 07:19
Nuo praėjusių metų lapkričio 7 d., kai šalyje buvo paskelbtas karantinas, iki birželio 28 d. Ekonomikos ir inovacijų ministerija iš viso yra patvirtinusi 164,6 mln. eurų paramą nukentėjusiam verslui. Subsidijoms skirta 124,9 mln. eurų, lengvatinėms paskoloms – 32 mln. eurų, turgavietės mokesčio komp...
nuotrauka
2021-06-23 06:21
Pandemija privertė peržvelgti biurų plėtros ypatumus ir atskleidė naujas tendencijas. Nekilnojamojo turto (NT) projektų plėtotojai bando įvertinti augančias statybų kainas, vis didesnius pastatų tvarumo ir aplinkos reikalavimus, taip pat nuotolinio darbo įtaką. Tad komercinio NT rinkoje iššūkių apst...
nuotrauka
2021-06-14 07:36
Europos Komisija (EK) yra paskelbusi šešis prioritetus 2019–2024 metams: „Europos žaliasis kursas“, „Žmonėms tarnaujanti ekonomika“, „Prie skaitmeninio amžiaus prisitaikiusi Europa“, „Europinės gyvensenos propagavimas“, „Pasaulyje stipresnė Europa“ ir „Naujas postūmis Europos demokratijai“.
nuotrauka
2021-06-10 11:21
Per praėjusius metus darbas iš namų tapo norma, kurią į savo kasdienybę adaptavo daug įmonių. Darbdaviai gali nebesukti galvos kaip organizuoti veiklą darbuotojams dirbant iš namų, tačiau kyla nauji klausimai. Vis garsiau ir dažniau šnekama apie biurų eros pabaigą – ar šios prognozės turi realų pagr...
nuotrauka
2021-06-07 10:56
Nors statistika fiksuoja mažiau bankrotų, tačiau tai tik laikinas reiškinys dėl pasikeitusio juridinių asmenų nemokumo reguliavimo. Beveik neabejotina, jog Seimo sprendimas karantino metu ir 3 mėnesius po jo įmonių vadovams netaikyti pareigos inicijuoti bankrotą bus atšauktas ir tada bankrotų skaiči...
nuotrauka
2021-06-07 10:47
Ekonomikos ir inovacijų ministerija iki birželio 7 d. iš viso yra patvirtinusi 148,1 mln. eurų paramą nuo karantino suvaržymų nukentėjusiam verslui.
nuotrauka
2021-06-04 10:06
Karantinas Lietuvos gyventojams atskleidė jų būsto ypatumus: išryškino ne tik namų privalumus, bet ir trūkumus. Didžiąją laiko dalį praleisdami namuose žmonės įvertino būsto plotą, jo išplanavimą ir funkcionalumą.
nuotrauka
2021-06-03 10:55
Staiga sustabdyta valstybės pagalba, lėtesnis, nei tikimasi, ekonomikos atsigavimas ar dar vienas išorės šokas ekonomikai pablogintų suvaržymų paveiktų įmonių finansinę būklę ir padidintų vadinamųjų įmonių zombių skaičių.
nuotrauka
2021-06-02 07:57,      papildyta 2021-06-09 15:00, Papildyta
Statybinių medžiagų ir gaminių trūkumas, tiekimo sutrikimai paprastai yra kompensuojami augančiomis kainomis. Todėl kaip pagrindinė šiuo metu žaliavų kainų augimo priežastis yra įvardijamas atsigaunantis vartojimas, kuriam patenkinti nebepakanka žaliavų pasiūlos.

Statybunaujienos.lt » Pandemijos iššūkiai