2024 balandžio 19 d. penktadienis, 7:26
Reklama  |  facebook

„Citus“: Antrasis karantinas galutinai pakeitė įpročius – internetu perka ne tik maistą ar drabužius, bet ir būstą

2020-12-17 13:13
2020–uosius dar ilgai prisiminsime kaip nepaprastai sunkius įprastą rutiną sutrikdžiusius ir daugumą mūsų dukart namuose įkalinusius metus. Tačiau kai kurie pokyčiai leido atrasti naujas galimybes, padėjo išvengti visiškos gyvenimo ir ekonomikos stagnacijos, sako nekilnojamojo turto (NT) projektų valdymo įmonės „Citus“ pardavimų vadovė Andželika Keršytė.
nuotrauka
Andželika KERŠYTĖ, „Citus“ pardavimų vadovė


Minimos įmonės
Citus, UAB
Prieš kelerius metus vyravo nuomonė, kad lietuviai sunkiai priima kai kurias naujoves – pavyzdžiui, elektroninę prekybą ir šį apsipirkimo būdą įsisavino gerokai lėčiau nei kiti europiečiai. Tarkime, apklausų duomenimis, 2014 metais internetu buvo bent kartą pirkęs kas trečias lietuvis, o remiantis oficialiais „Eurostat“ duomenimis 2016 tokių buvo 44 proc. Kai, tuo tarpu kitose ES šalyse internetu pirko du trečdaliai gyventojų.

Ilgą laiką perkamiausios lietuvių prekės buvo drabužiai ar kosmetika, kurių Lietuvoje trūko pasirinkimo, taip pat buitinė technika, kitose šalyse kainavusi pigiau. Tuo tarpu maisto produktai dar kurį laiką nebuvo populiari apsipirkimo internete kategorija – išėjimas į parduotuvę, prekių pasirinkimas gyvai, jų apžiūrėjimas buvo būtinybė ir tam tikras ritualas, kurio žmonės ilgai nenorėjo atsisakyti.

Tai, kad žmonės išdrįso internetu įsigyti net patį brangiausią gyvenime pirkinį – būstą – rodo ne tik įpročio, tačiau ir požiūrio pokytį. Tačiau link šio pokyčio buvo keliaujama jau kurį laiką, įsitikinusi „Citus“ pardavimų vadovė Andželika Keršytė.

„Būsto pirkimas – vienas atsakingiausių sprendimų gyvenime, todėl natūralu, kad žmonės jį vertina ypač atsakingai. Perkant būstą jį būtinai apžiūrėti, susitikti su jo pardavėju, pabendrauti, pasitarti visada buvo svarbi sprendimo priėmimo dalis. Visame pasaulyje tai svarbu – nesame išimtis, tačiau situacija keičiasi, kinta ir įpročiai. Turime suprasti, kad kalba eina apie šešiaženkles sumas, o bendra rezervuotų būstų vertė viršija 2 mln. Eur“, – sako Andželika Keršytė.

Ji pasakoja, kad Jungtinėse Amerikos valstijose pirmojo karantino metu nuotoliniu būdu buvo perkami net ir labai brangūs būstai. Tiesiog, JAV – labai didelė šalis, o apribojus judėjimą nuvykti iš vieno pakrantės į kitą tapo beveik neįmanoma.

„Iš vienos pusės, tokį pirkimą svarstyti paskatino neišvengiamybė, o paprastesniu padarė nuotolinio bendravimo priemonės, kurios virtualius susitikimus paverčia išties kokybiškais ir efektyviais. Pavasarį įpratome iš namų dirbti ir bendrauti, pastebėjome, kaip patogu gali būti tai daryti ir kiek laiko sutaupome. Situacija yra sudėtinga, tačiau matome, kad ją galima kontroliuoti ir įgyvendinti svarbiausius planus“, – kalba „Citus“ pardavimų vadovė.

Ir tai patvirtina skaičiai. Nuo spalio mėn. pradžios „Citus“ pardavimų specialistai nuotoliniu būdu organizavo trečdalį visų susitikimų su klientais. Ir šis skaičius kiekvieną mėnesį auga: spalį virtualių susitikimų tebuvo 3 proc., lapkritį – jau daugiau nei 50 proc., o įpusėjus gruodžiui ši dalis viršija du trečdalius. Kiekvieną mėnesį „Citus“ organizuoja apie 200–300 susitikimų.

Tačiau svarbiausia, kad ir galutinį sprendimą žmonės priima po virtualaus proceso: be tiesioginių susitikimų „Citus“ pirmąsias rezervacines sutartis pasirašė lapkritį ir jos sudarė daugiau nei 16 proc. pardavimų, o gruodį – jau beveik 50 proc. Iki metų galo duomenys turėtų dar labiau pasikeisti patvirtindami šią tendenciją.

„Neabejoju, kad tai buvo ir tam tikras suvokimo lūžis: juk dabar dažnai perkame būstus, kurie dar nėra pastatyti. Bet mūsų pardavimų komanda turi visas reikiamas priemones ir įrangą bei pasiruošimą, kompetencijas, bei daug vizualios, techninės, vaizdo medžiagos apie projektus, todėl gali pateikti klientams visapusišką ir išsamų perkamo būsto paveikslą ir padeda priimti pamatuotą sprendimą. Taip pat reikia įvertinti, kad kalbame apie perkamą naują būstą, kuriam galioja visos statytojo garantijos, kurių nėra antrinėje rinkoje; todėl čia pamatymas savomis akimis ir net pačiupinėjimas yra tikrai svarbūs“, – teigia A. Keršytė.

Ji pastebi, kad mažiau nuotolinių pardavimų kol kas įvyksta tuose projektuose, kur toliau pažengę statybos darbai, verta apžiūrėti namus ir aplinką. Tačiau ir tokiuose projektuose ilgainiui ims vyrauti virtualus bendravimas ir rezervacijos, nes į pirmą vietą žmonės ima kelti patogumą, sutaupomą laiką. „Citus“ duomenimis, dažniau nuotoliniu būdu būstus įsigijo aktyvūs, daug dirbantys žmonės, kurie brangina savo laiką ir vertina patogumą. Dar vienas įdomus aspektas, kurį išskyrė pardavimų specialistė, yra tai, kad pirkėjai neakcentuoja virtualių susitikimų saugumo sveikatos atžvilgiu, o būtent tai ir rodo požiūrio į būstą, kaip pirkimo internetu objektą, pokytį.

„Ir tai mums leidžia prisitaikyti prie sudėtingos situacijos, nestabdyti gyvenimo, o tokiu periodu tai yra ypatingai svarbu. Tuo pačiu į savo kasdienybę įsileidžiame naujoves, padedančias sutaupyti laiko, bet tam, kad jos būtų efektyvios ir pelnytų klientų pasitikėjimą, jie turi gauti visą išsamią reikalingą informaciją sprendimo priėmimui“, – apibendrina „Citus“ pardavimų vadovė.

„Verslios Lietuvos“ duomenimis, pirmojo karantino metu bendrai Baltijos šalyse prekyba e. parduotuvėse padidėjo apie 80 proc., o siuntų srautai Lietuvoje augo 54 proc. Gegužės mėnesį agentūros užsakymu atlikta Lietuvos gyventojų apklausa parodė, kad karantino metu penktadalis (20 proc.) apklaustųjų internetu pradėjo pirkti daugiau, trečdalis (30 proc.) – pirko tiek pat, kiek ir iki karantino. Beveik penktadalis (17 proc.) apklaustųjų ketina ir toliau daugiau pirkti internetu, 73 proc. pirks tiek pat, kiek ir iki karantino.

„Citus“ valdomuose projektuose spalio–gruodžio mėn. rezervuoti 90 būstų (butų ir kotedžų), iš jų 16 – nuotoliniu būdu, be gyvų susitikimų (12.17 d. duomenys). Per tą patį laikotarpį „Citus“ pardavimų specialistai turėjo 606 susitikimus, iš kurių 195 buvo virtualūs.

Daugiausia būstų nuotoliniu būdu rezervuota naujame „Citus“ projekte „PaJustis“ (100 proc. visų rezervuotų būstų skaičiaus), taip pat „Klevų namuose“ (40proc.), „Miško arduose“ ir „Link ten“ (po 33 proc.) bei „Radio city“ (20 proc.). Šiais metais įmonė planuoja užbaigti dar apie 10 rezervacijų; visų jų pardavimo procesas vyko vien tik nuotoliniu būdu. 
Statybunaujienos.lt



Pandemijos iššūkiai

nuotrauka
2024-02-06 10:38
Mus nuolat supa galybė ligų sukėlėjų bei bakterijų. Jie aktyvūs būna ten, kur lankosi daug žmonių, pavyzdžiui, ligoninėse, mokyklose, sporto klubuose, biuruose. Pasak specialistų, ypač šaltuoju metų laiku, kai gerokai padaugėja kosinčių ir čiaudinčių žmonių, užkrečiamų ligų prevencijai gali būti pan...
nuotrauka
2023-12-27 10:21
Dauguma Vilniaus darbdavių taiko hibridinį darbo modelį ir ieško būdų, kaip pritraukti darbuotojus į biurus, o į šią tendenciją atsižvelgia ir nekilnojamo turto vystytojai.
nuotrauka
2023-11-27 11:46
Didžiosios dalies Lietuvos savivaldybių faktinės išlaidos beveik kasmet viršija modeliuojamas, o didžiausias išlaidų perviršis patiriamas komunalinių paslaugų, būsto bei aplinkosaugos srityse. Tą parodė savivaldybių išlaidų analizė, atlikta Centrinės projektų valdymo agentūros (CPVA) kartu su Finans...
nuotrauka
2022-11-23 06:09
COVID-19 pandemija gyvenimo tempą pakeitė visame pasaulyje, nors apie tokios ligos atsiradimo galimybę mokslininkai skelbė dešimtis metų. Ligos išplitimo išvengti nepavyko. Ir tai nėra paskutinis panašios epidemijos protrūkis – terpių, patogių naujiems virusams vystytis, tik gausėja.
nuotrauka
2022-07-01 08:40
Valstybės investicijų valdymo agentūra (VIVA), valdanti Pagalbos verslui fondą (Fondą), investuos 1,5 mln. Eur į pilnai aptarnaujamų biurų ir bendradarbystės erdvių nuomos sprendimus teikiančią įmonę „Workland“.
nuotrauka
2022-03-22 08:30
Šių metų kovo 16 d. sukako dveji metai, kai Lietuvos verslas veikia pandemijos sąlygomis. Siekdamas įvertinti, kuriuos sektorius pandemija paveikė labiausiai, kredito biuras „Creditinfo Lietuva" palygino įmonių vėlavimo atsiskaityti ir bankroto rizikos rodiklius 2022, 2021 ir 2020 metais. Dėl anksči...
nuotrauka
2021-12-01 09:05
Pastaraisiais metais nemenkas iššūkis teko tiek komercinių palatų nuomininkams, tiek nuomotojams. Dėl pandemijos kaita buvo intensyvi ir dažnai nenuspėjama. Šiandien situacija šioje sferoje gana stabili ir labiau prognozuojama, tačiau tiek nuomininkai, tiek nuomotojai vis dar patiria specifinių sunk...
nuotrauka
2021-08-13 09:03
Apskritai Baltijos šalyse biurai yra vienas didžiausių ir labiausiai kredituojamų komercinio nekilnojamojo turto sričių. Lietuvoje ši sritis yra pritraukusi maždaug 1 mlrd. eurų, arba apie 30–40 proc., visų kredito įstaigų suteiktų nekilnojamojo turto verslo paskolų dalį.
nuotrauka
2021-07-28 09:10
Pandemijos metu medicinos produktų tiekimas strigo ne tik dėl viešųjų pirkimų, tiekėjų pajėgumų, ar dėl koronaviruso pandemijos pakitusių tiekimo grandinių. Daugeliu atvejų nebuvo įvertinti poreikiai, pokyčiai, nesuplanuoti ir nesuprojektuoti scenarijai, nes daugeliui net nekilo mintis, kad šiuos ve...
nuotrauka
2021-07-22 09:27
Pirmąjį pusmetį investicijos į komercinio nekilnojamojo turto (NT) projektus Baltijos šalyse siekė 640 mln. eurų – beveik du kartus daugiau nei 2020 m. pirmoje pusėje. Lietuva išlieka aktyviausiu regionu komercinio NT rinkoje – čia įdarbinta beveik pusė Baltijos šalyse fiksuotų investicijų, antroje ...
nuotrauka
2021-07-15 06:29
2020-ieji supurtė ramų Norvegijos gyvenimą: pandemija, nedarbas, karantinas, Norvegijos kronos nuvertėjimas, naftos kainų svyravimai. Tačiau nepraėjus nė metams, šios šalies ekonomika atsigavo – planuojamas augimas sveikatos priežiūros, statybos, informacinių ir ryšių technologijų, mažmeninės prekyb...
nuotrauka
2021-06-29 07:19
Nuo praėjusių metų lapkričio 7 d., kai šalyje buvo paskelbtas karantinas, iki birželio 28 d. Ekonomikos ir inovacijų ministerija iš viso yra patvirtinusi 164,6 mln. eurų paramą nukentėjusiam verslui. Subsidijoms skirta 124,9 mln. eurų, lengvatinėms paskoloms – 32 mln. eurų, turgavietės mokesčio komp...
nuotrauka
2021-06-23 06:21
Pandemija privertė peržvelgti biurų plėtros ypatumus ir atskleidė naujas tendencijas. Nekilnojamojo turto (NT) projektų plėtotojai bando įvertinti augančias statybų kainas, vis didesnius pastatų tvarumo ir aplinkos reikalavimus, taip pat nuotolinio darbo įtaką. Tad komercinio NT rinkoje iššūkių apst...
nuotrauka
2021-06-14 07:36
Europos Komisija (EK) yra paskelbusi šešis prioritetus 2019–2024 metams: „Europos žaliasis kursas“, „Žmonėms tarnaujanti ekonomika“, „Prie skaitmeninio amžiaus prisitaikiusi Europa“, „Europinės gyvensenos propagavimas“, „Pasaulyje stipresnė Europa“ ir „Naujas postūmis Europos demokratijai“.
nuotrauka
2021-06-10 11:21
Per praėjusius metus darbas iš namų tapo norma, kurią į savo kasdienybę adaptavo daug įmonių. Darbdaviai gali nebesukti galvos kaip organizuoti veiklą darbuotojams dirbant iš namų, tačiau kyla nauji klausimai. Vis garsiau ir dažniau šnekama apie biurų eros pabaigą – ar šios prognozės turi realų pagr...
nuotrauka
2021-06-07 10:56
Nors statistika fiksuoja mažiau bankrotų, tačiau tai tik laikinas reiškinys dėl pasikeitusio juridinių asmenų nemokumo reguliavimo. Beveik neabejotina, jog Seimo sprendimas karantino metu ir 3 mėnesius po jo įmonių vadovams netaikyti pareigos inicijuoti bankrotą bus atšauktas ir tada bankrotų skaiči...
nuotrauka
2021-06-07 10:47
Ekonomikos ir inovacijų ministerija iki birželio 7 d. iš viso yra patvirtinusi 148,1 mln. eurų paramą nuo karantino suvaržymų nukentėjusiam verslui.
nuotrauka
2021-06-04 10:06
Karantinas Lietuvos gyventojams atskleidė jų būsto ypatumus: išryškino ne tik namų privalumus, bet ir trūkumus. Didžiąją laiko dalį praleisdami namuose žmonės įvertino būsto plotą, jo išplanavimą ir funkcionalumą.
nuotrauka
2021-06-03 10:55
Staiga sustabdyta valstybės pagalba, lėtesnis, nei tikimasi, ekonomikos atsigavimas ar dar vienas išorės šokas ekonomikai pablogintų suvaržymų paveiktų įmonių finansinę būklę ir padidintų vadinamųjų įmonių zombių skaičių.
nuotrauka
2021-06-02 07:57,      papildyta 2021-06-09 15:00, Papildyta
Statybinių medžiagų ir gaminių trūkumas, tiekimo sutrikimai paprastai yra kompensuojami augančiomis kainomis. Todėl kaip pagrindinė šiuo metu žaliavų kainų augimo priežastis yra įvardijamas atsigaunantis vartojimas, kuriam patenkinti nebepakanka žaliavų pasiūlos.

Statybunaujienos.lt » Pandemijos iššūkiai