2024 kovo 28 d. ketvirtadienis, 11:17
Reklama  |  facebook

Karantinas pratęstas, numatyti nauji jo švelninimai

2020-05-07 08:51
Ministrų kabinetas pritarė, kad karantinas Lietuvoje būtų pratęstas iki gegužės 31 d., nustatant naujas karantino švelninimo priemones. Numatyta, kad jau visai netrukus duris galės atverti darželiai ir ikimokyklinės grupės, taip pat bus galima organizuoti renginius. Be to, apsispręsta, kad galės pradėti dirbti gydytojai odontologai, veiklą taip pat bus leista atnaujinti visiems grožio paslaugų teikėjams.
nuotrauka


Sveikatos priežiūros paslaugos

Nuo gegužės 18 d. bus leista teikti tas odontologijos paslaugas, kurios, paskelbus karantiną, buvo draudžiamos, išskyrus būtinąsias paslaugas. Tad pacientams bus teikiama ne tik skubi odontologinė pagalba, kai jaučiamas ūmus skausmas, bet atliekamos ir visos planinės procedūros kaip, pavyzdžiui, profilaktines apžiūros, burnos higienos procedūros, estetinės procedūros ir kita. Jų metu turės būti laikomasi visų nustatytų reikalavimų, kad būtų užtikrintas ir pacientų, ir pačių specialistų saugumas.

Be to, apsispręsta taip pat nuo gegužės 18 d. leisti lankyti pacientus gydymo įstaigose. Svarbu tai, kad jų vadovai turės nustatyti lankymo tvarką. Nuo karantino pradžios buvo leidžiama lankyti tik pacientus, kurių būklė yra terminalinė, t. y. žmogus serga nepagydoma ir progresuojančia liga, taip pat, kai lankomi vaikai iki 14 metų amžiaus, gydančiam gydytojui leidus. Tai reiškia, kad, gydymo įstaigoms pasiruošus, pavyzdžiui, vyrams bus leista dalyvauti gimdymuose, kas iki šiol, įvertinus rizikas, buvo draudžiama.

Ugdymas

Ministrai pritarė siūlymui nuo gegužės 18 d. leisti veikti darželiams ir ikimokyklinėms grupėms. Tai reiškia, kad visos mokyklos – tiek pradinės, tiek progimnazijos, tiek gimnazijos ir profesinio mokymo įstaigos – lieka uždarytos iki tol, kol Vyriausybė apsispręs kitaip.

Be to, galės vykti ir užsienio kalbos lygio mokėjimo vertinimo egzaminai (vadinamosios įskaitos), stojant į užsienio aukštąsias mokyklas, tuo atveju, jeigu egzamine dalyvaus ne daugiau kaip 10 žmonių bei užtikrinamas ne mažesnis kaip 10 kvadratinių metrų plotas vienam egzamino dalyviui ir tarp žmonių išlaikomas 2 metrų atstumas.

Taip pat leista dirbti vaikų ir žmonių su negalia dienos ir užimtumo centrams. Pagyvenusių žmonių dienos ir užimtumo centrai ir toliau liks uždaryti.

Renginiai

Vyriausybė pritarė, kad nuo gegužės 18 d. Lietuvoje būtų galima organizuoti renginius atvirose erdvėse, užtikrinant, kad juose dalyvautų ne daugiau nei 30 žiūrovų. Taip pat organizatoriai turėtų užtikrinti saugų atstumą tarp dalyvių, t. y. turėtų būti užtikrintas 10 kvadratinių metrų plotas, tenkantis vienam žmogui, ir ne mažesnis nei 2 metrų atstumas tarp žmonių.

Nuo gegužės 30 d. tokie pat reikalavimai, kaip ir renginiams atvirose erdvėse, būtų taikomi ir renginiams uždarose erdvėse.

Judėjimas per valstybės sieną

Nuo gegužės 11 d. į Lietuvą leidžiama atvykti Lenkijos piliečiams, kurie atvyksta darbo, verslo ar studijų reikalais. Tuo metu, nuo gegužės 15 d. į Lietuvą galės atvykti Estijos ir Latvijos piliečiai. Jiems nebus taikoma privaloma 14-likos dienų izoliacija.

14 dienų privaloma izoliacija taip pat nebus taikoma Lietuvos piliečiams, parvykusiems iš Lenkijos (kai buvo vykstama verslo, darbo ar studijų reikalais), taip pat Latvijos ar Estijos.

Taip pat nuo gegužės 11 d. leidžiamas keleivių vežimas keltais, kursuojančiais maršrutais tarp Kylio / Rostoko / Travemiundės ir Klaipėdos, kai nėra vykdomas keleivių įlaipinimas tarpiniuose uostuose, o persėdimo į kitą keltą tarpiniame uoste metu užtikrinamas minimalus kontaktas su pašaliniais žmonėmis.

Kiti karantino sušvelninimai

Vyriausybė pritarė, kad nuo gegužės 18 d. valstybės ir savivaldybių institucijose, įstaigose, valstybės ir savivaldybių valdomose įmonėse darbas organizuojamas ir klientai aptarnaujami užtikrinant nustatytas būtinas visuomenės sveikatos saugos, higienos, asmenų aprūpinimo būtinosiomis asmens apsaugos priemonėmis sąlygas arba nuotoliniu būdu. Tai reiškia, kad dėl darbo organizavimo spręs pačios įstaigos.

Privačiajam sektoriui rekomenduojama laikytis tų pačių rekomendacijų, kaip ir viešajame sektoriuje dirbantiesiems.

Nuo gegužės 18 d. leista atnaujinti veiklą visiems grožio paslaugų teikėjams. Tai reiškia, kad galės veikti ne tik kirpyklos ir nagų priežiūros salonai, bet ir soliariumai, tatuiravimo, papuošalų vėrimo ir kitas grožio paslaugas teikiančios vietos. Tačiau sveikatinimo paslaugų centrų, teikiančių poilsio paslaugas, veikla vis dar draudžiama, todėl ten grožio paslaugos negalės būti teikiamos.

Bus galima individualiai sportuoti sporto klubuose. Taip pat leista vykdyti grupines sporto treniruotes, kai jas veda fizinio aktyvumo ar aukšto meistriškumo sporto instruktorius ar fizinio aktyvumo specialistas ir kai pratybose dalyvauja ne daugiau nei 10 žmonės, išskyrus šeimas. Visais atvejais turi būti užtikrinamas ne mažesnis kaip 10 kvadratinių metrų plotas, tenkantis vienam žmogui, ir ne mažesnis nei 10 metrų atstumas tarp žmonių, grupių.

Be to, nuo gegužės 11 d. leista vykdyti visų rūšių transporto priemonių teorinio ir praktinio vairavimo mokymus, užtikrinant tinkamas higienos sąlygas.

Karantino režimo trukmė – nuo kovo 16 d. 00 val. iki gegužės 31 d. 24 val.
Statybunaujienos.lt



Pandemijos iššūkiai

nuotrauka
2024-02-06 10:38
Mus nuolat supa galybė ligų sukėlėjų bei bakterijų. Jie aktyvūs būna ten, kur lankosi daug žmonių, pavyzdžiui, ligoninėse, mokyklose, sporto klubuose, biuruose. Pasak specialistų, ypač šaltuoju metų laiku, kai gerokai padaugėja kosinčių ir čiaudinčių žmonių, užkrečiamų ligų prevencijai gali būti pan...
nuotrauka
2023-12-27 10:21
Dauguma Vilniaus darbdavių taiko hibridinį darbo modelį ir ieško būdų, kaip pritraukti darbuotojus į biurus, o į šią tendenciją atsižvelgia ir nekilnojamo turto vystytojai.
nuotrauka
2023-11-27 11:46
Didžiosios dalies Lietuvos savivaldybių faktinės išlaidos beveik kasmet viršija modeliuojamas, o didžiausias išlaidų perviršis patiriamas komunalinių paslaugų, būsto bei aplinkosaugos srityse. Tą parodė savivaldybių išlaidų analizė, atlikta Centrinės projektų valdymo agentūros (CPVA) kartu su Finans...
nuotrauka
2022-11-23 06:09
COVID-19 pandemija gyvenimo tempą pakeitė visame pasaulyje, nors apie tokios ligos atsiradimo galimybę mokslininkai skelbė dešimtis metų. Ligos išplitimo išvengti nepavyko. Ir tai nėra paskutinis panašios epidemijos protrūkis – terpių, patogių naujiems virusams vystytis, tik gausėja.
nuotrauka
2022-07-01 08:40
Valstybės investicijų valdymo agentūra (VIVA), valdanti Pagalbos verslui fondą (Fondą), investuos 1,5 mln. Eur į pilnai aptarnaujamų biurų ir bendradarbystės erdvių nuomos sprendimus teikiančią įmonę „Workland“.
nuotrauka
2022-03-22 08:30
Šių metų kovo 16 d. sukako dveji metai, kai Lietuvos verslas veikia pandemijos sąlygomis. Siekdamas įvertinti, kuriuos sektorius pandemija paveikė labiausiai, kredito biuras „Creditinfo Lietuva" palygino įmonių vėlavimo atsiskaityti ir bankroto rizikos rodiklius 2022, 2021 ir 2020 metais. Dėl anksči...
nuotrauka
2021-12-01 09:05
Pastaraisiais metais nemenkas iššūkis teko tiek komercinių palatų nuomininkams, tiek nuomotojams. Dėl pandemijos kaita buvo intensyvi ir dažnai nenuspėjama. Šiandien situacija šioje sferoje gana stabili ir labiau prognozuojama, tačiau tiek nuomininkai, tiek nuomotojai vis dar patiria specifinių sunk...
nuotrauka
2021-08-13 09:03
Apskritai Baltijos šalyse biurai yra vienas didžiausių ir labiausiai kredituojamų komercinio nekilnojamojo turto sričių. Lietuvoje ši sritis yra pritraukusi maždaug 1 mlrd. eurų, arba apie 30–40 proc., visų kredito įstaigų suteiktų nekilnojamojo turto verslo paskolų dalį.
nuotrauka
2021-07-28 09:10
Pandemijos metu medicinos produktų tiekimas strigo ne tik dėl viešųjų pirkimų, tiekėjų pajėgumų, ar dėl koronaviruso pandemijos pakitusių tiekimo grandinių. Daugeliu atvejų nebuvo įvertinti poreikiai, pokyčiai, nesuplanuoti ir nesuprojektuoti scenarijai, nes daugeliui net nekilo mintis, kad šiuos ve...
nuotrauka
2021-07-22 09:27
Pirmąjį pusmetį investicijos į komercinio nekilnojamojo turto (NT) projektus Baltijos šalyse siekė 640 mln. eurų – beveik du kartus daugiau nei 2020 m. pirmoje pusėje. Lietuva išlieka aktyviausiu regionu komercinio NT rinkoje – čia įdarbinta beveik pusė Baltijos šalyse fiksuotų investicijų, antroje ...
nuotrauka
2021-07-15 06:29
2020-ieji supurtė ramų Norvegijos gyvenimą: pandemija, nedarbas, karantinas, Norvegijos kronos nuvertėjimas, naftos kainų svyravimai. Tačiau nepraėjus nė metams, šios šalies ekonomika atsigavo – planuojamas augimas sveikatos priežiūros, statybos, informacinių ir ryšių technologijų, mažmeninės prekyb...
nuotrauka
2021-06-29 07:19
Nuo praėjusių metų lapkričio 7 d., kai šalyje buvo paskelbtas karantinas, iki birželio 28 d. Ekonomikos ir inovacijų ministerija iš viso yra patvirtinusi 164,6 mln. eurų paramą nukentėjusiam verslui. Subsidijoms skirta 124,9 mln. eurų, lengvatinėms paskoloms – 32 mln. eurų, turgavietės mokesčio komp...
nuotrauka
2021-06-23 06:21
Pandemija privertė peržvelgti biurų plėtros ypatumus ir atskleidė naujas tendencijas. Nekilnojamojo turto (NT) projektų plėtotojai bando įvertinti augančias statybų kainas, vis didesnius pastatų tvarumo ir aplinkos reikalavimus, taip pat nuotolinio darbo įtaką. Tad komercinio NT rinkoje iššūkių apst...
nuotrauka
2021-06-14 07:36
Europos Komisija (EK) yra paskelbusi šešis prioritetus 2019–2024 metams: „Europos žaliasis kursas“, „Žmonėms tarnaujanti ekonomika“, „Prie skaitmeninio amžiaus prisitaikiusi Europa“, „Europinės gyvensenos propagavimas“, „Pasaulyje stipresnė Europa“ ir „Naujas postūmis Europos demokratijai“.
nuotrauka
2021-06-10 11:21
Per praėjusius metus darbas iš namų tapo norma, kurią į savo kasdienybę adaptavo daug įmonių. Darbdaviai gali nebesukti galvos kaip organizuoti veiklą darbuotojams dirbant iš namų, tačiau kyla nauji klausimai. Vis garsiau ir dažniau šnekama apie biurų eros pabaigą – ar šios prognozės turi realų pagr...
nuotrauka
2021-06-07 10:56
Nors statistika fiksuoja mažiau bankrotų, tačiau tai tik laikinas reiškinys dėl pasikeitusio juridinių asmenų nemokumo reguliavimo. Beveik neabejotina, jog Seimo sprendimas karantino metu ir 3 mėnesius po jo įmonių vadovams netaikyti pareigos inicijuoti bankrotą bus atšauktas ir tada bankrotų skaiči...
nuotrauka
2021-06-07 10:47
Ekonomikos ir inovacijų ministerija iki birželio 7 d. iš viso yra patvirtinusi 148,1 mln. eurų paramą nuo karantino suvaržymų nukentėjusiam verslui.
nuotrauka
2021-06-04 10:06
Karantinas Lietuvos gyventojams atskleidė jų būsto ypatumus: išryškino ne tik namų privalumus, bet ir trūkumus. Didžiąją laiko dalį praleisdami namuose žmonės įvertino būsto plotą, jo išplanavimą ir funkcionalumą.
nuotrauka
2021-06-03 10:55
Staiga sustabdyta valstybės pagalba, lėtesnis, nei tikimasi, ekonomikos atsigavimas ar dar vienas išorės šokas ekonomikai pablogintų suvaržymų paveiktų įmonių finansinę būklę ir padidintų vadinamųjų įmonių zombių skaičių.
nuotrauka
2021-06-02 07:57,      papildyta 2021-06-09 15:00, Papildyta
Statybinių medžiagų ir gaminių trūkumas, tiekimo sutrikimai paprastai yra kompensuojami augančiomis kainomis. Todėl kaip pagrindinė šiuo metu žaliavų kainų augimo priežastis yra įvardijamas atsigaunantis vartojimas, kuriam patenkinti nebepakanka žaliavų pasiūlos.

Statybunaujienos.lt » Pandemijos iššūkiai