2024 kovo 28 d. ketvirtadienis, 19:08
Reklama  |  facebook

Koncentracijos sandoriai: pandemija nepalengvino įmonių susijungimų

2020-10-30 09:47
COVID-19 pandemija įmones paveikė skirtingai: vienoms atnešė nemažai komercinių ir finansinių sunkumų, o kitoms tapo proga apsvarstyti verslo įsigijimo ar įmonių susijungimo klausimus. Teisininkai pataria, kad šiuo laikotarpiu planuojant įsigyti įmones per koncentracijų sandorius derėtų nusiteikti ilgesnei nei paprastai šių sandorių nagrinėjimo trukmei.
nuotrauka
Lina DARULIENĖ, „Magnusson ir partneriai“ advokatė


Minimos įmonės
MAGNUSSON ir partneriai, advokatų profesinė bendrija,
Konkurencijos taryba,
„Konkurencijos taryba (KT) dar pavasarį prabilo apie tai, kad dėl pandemijos sukeltų ribojimų įmonių įsigijimų ir koncentracijų nagrinėjimas gali pasunkėti ir pailgėti. To priežastis – institucijai gali būti sudėtingiau gauti atvejo nagrinėjimui reikalingą informaciją. Todėl planuojantiems tokius sandorius šiuo laikotarpiu rekomenduotume numatyti kiek ilgesnę koncentracijos nagrinėjimo procedūrą“, – sako advokatų kontoros „Magnusson ir partneriai“ advokatė Lina Darulienė.

KT nesudėtingus pranešimus apie koncentracijas pernai nagrinėjo vidutiniškai 17 darbo dienų, o reikalaujančius išsamios teisinės ir ekonominės analizės – 76 darbo dienas.

Pajamų ribos lemia tai, ar reikia leidimo


Koncentracijos priežiūros procedūra yra privaloma ne kiekvienam atvejui įsigyjant verslą. Ji taikoma, jeigu sandorį, kuriuo vykdoma koncentracija, sudaro įmonės, kurių pajamos viršija teisės aktuose numatytas ribas. Šiuo metu apie koncentraciją privaloma pranešti KT ir gauti jos leidimą, jeigu visų koncentracijos dalyvių bendrosios suminės pajamos Lietuvoje paskutiniais prieš sandorį ūkiniais metais viršija 20 mln. eurų, o kiekvieno mažiausiai iš dviejų koncentracijos dalyvių pajamos yra didesnės nei 2 mln. eurų.

Jeigu dėl planuojamo verslo įsigijimo gali atsirasti konkurencijos ribojimų, tokiai koncentracijai leidimas nesuteikiamas. „Tokiu atveju sandorio šalys turi dvi išeitis: arba jo atsisakyti, arba siūlyti institucijai priemones, kurios pašalintų konkurencijos ribojimus“, – sako advokatė.

Ji teigia, kad vis dėlto pandemija ne tik tapo iššūkiu verslams, bet ir reikalauja beprecedentinių situacijų analizių koncentracijos sandorius stebinčių institucijų veikloje. Vienas pavyzdžių – internetinės prekybos milžinės „Amazon“ sprendimas įsigyti dalį maisto pristatymo bendrovės „Deliveroo“. Konkurencijos priežiūrą atliekanti institucija Didžiojoje Britanijoje įžvelgė riziką, kad toks sandoris gali pakenkti konkurencijai, tačiau koncentracijos dalyvės argumentavo, jog tai vienintelis būdas išgelbėti COVID-19 poveikį patyrusią bendrovę.

Institucija atliko itin plataus masto tyrimą, analizavo COVID-19 poveikį įmonės veiklai ir nustatė, jog maisto pristatymo rinka atsigauna daug sparčiau, nei buvo tikimasis pandemijos pradžioje, todėl įmonė gali veikti rinkoje.

Vis dėlto leidimas sandoriui buvo duotas argumentuojant, kad mažumos akcijų paketo įsigijimas nesukelia konkurencinių problemų rinkoje, tačiau su išlyga, jog didesnės įtakos įgijimas vėl reikalautų naujos konkurencijos problemų analizės.

Svarbu įsigyjant tiek įmonių akcijas, tiek turtą

Nesilaikantiems privalomos koncentracijos priežiūros procedūros gresia bauda, siekianti iki 10 proc. metinių bendrųjų pajamų. Be to, jei dėl sandorio kyla konkurencijos problemų, įmonei papildomai tenka šalinti neigiamas koncentracijos pasekmes, pavyzdžiui, parduoti verslą.

Advokatė sako ne sykį susidūrusi su klaidinga nuomone, kad apie koncentraciją nereikia pranešti, jei yra įsigyjamas ne konkuruojantis verslas arba rinkos dalys mažos. „Svarbu įvertinti, ar keičiasi įgyjamo verslo kontrolė ir ar besikoncentruojančių įmonių pajamos viršija teisės aktuose nustatytas bendrųjų pajamų ribas. Įmonių veikla nėra svarbi vertinant, ar reikia kreiptis leidimo koncentracijai, ji tokia tampa vėlesniame etape, vertinant koncentracijos poveikį rinkoms“, – aiškina L. Darulienė.

Dažni ir atvejai, kai įmonės mano, jog apie koncentraciją reikia pranešti tik tais atvejais, kai yra įsigyjamos įmonių akcijos. Vis dėlto koncentracija gali būti vykdoma ir įsigyjant turtą ar jo dalį, svarbu, kad jis būtų laikomas verslu ir generuotų apyvartą tam tikroje rinkoje.

Įmonės gali nepagalvoti apie koncentracijos priežiūros procedūrą steigdamos naują bendrą įmonę ar įgydamos bendrą įmonės kontrolę. „Dažnai klaidingai manoma, jog bendros įmonės steigimu negali būti vykdoma koncentracija, nes nauja įmonė nevykdo veiklos ir neturi pajamų. Tačiau tokiu atveju koncentracijos dalyviais laikomos įmonės, kurios steigia bendrą įmonę ar įgyja jos kontrolę, todėl būtent jų pajamos yra skaičiuojamos vertinant, ar reikalingas leidimas“, – atkreipia dėmesį pašnekovė.

Namų darbams – konkurentų veiklos įvertinimas

Planuojantiems verslo, ypač konkuruojančio, įsigijimą advokatė pataria įsivertinti du svarbius dalykus: kokiose rinkose veikia koncentracijoje dalyvaujančios įmonės ir kaip tose rinkose pasikeis situacija po sandorio bei konkurentų duomenis.

„Svarbiausia, o kartu ir sudėtingiausia, yra identifikuoti rinkas, kurioms sandoris darys konkurencinį poveikį, o tam tenka išanalizuoti ne tik besikoncentruojančių įmonių, bet ir visų jų įmonių grupių veiklas. Svarbu nustatyti veiklas ir teritorijas, kuriose įmonės veikia kaip konkurentai ar potencialūs konkurentai, bei įmones siejančius ar galinčius sieti tiekimo santykius.

Taip pat svarbu įvertinti, kokiose valstybėse veikia besikoncentruojančios įmonės ir jų grupės įmonės, kadangi leidimą koncentracijai gali tekti gauti ne vienoje valstybėje. Toks išankstinis vertinimas reikalauja finansinių ir laiko resursų, tačiau jis gali apsaugoti nuo dar didesnių išlaidų, jeigu sandorio būtų neįmanoma užbaigti negavus leidimo“, – sako L. Darulienė.

Konkurentų duomenų – apyvartų ir veiklos apimčių – analizė reikalinga konkurencinio poveikio įvertinimui. Tai padės kiek įmanoma tiksliau įvertinti atitinkamos rinkos bendrą dydį ir planuojamame koncentracijos įmonių padėtį jose. Šis aspektas svarbus, nes jei po sandorio bendra rinkos dalis viršytų 40 proc., tai gali būti pirmasis konkurencijos problemų identifikatorius, kuris rodytų, jog leidimas sandoriui gali būti ir nesuteiktas.

L. Darulienė atkreipia dėmesį ir į tai, kad Lietuvoje yra įtvirtinta teisė KT inicijuoti koncentracijos priežiūros procedūrą savo iniciatyva, net jeigu įmonėms ir nėra pareigos kreiptis leidimo. Paprastai taip nutinka, jei KT kyla įtarimų, kad dėl sandorio gali būti sukuriama dominuojanti padėtis tam tikrose rinkose. Tokia teise ši institucija gali pasinaudoti per 12 mėn. nuo sandorio sudarymo datos, o nustačiusi konkurencijos ribojimus, ji gali įpareigoti verslą įsigijusį asmenį juos pašalinti. 
Statybunaujienos.lt



Pandemijos iššūkiai

nuotrauka
2024-02-06 10:38
Mus nuolat supa galybė ligų sukėlėjų bei bakterijų. Jie aktyvūs būna ten, kur lankosi daug žmonių, pavyzdžiui, ligoninėse, mokyklose, sporto klubuose, biuruose. Pasak specialistų, ypač šaltuoju metų laiku, kai gerokai padaugėja kosinčių ir čiaudinčių žmonių, užkrečiamų ligų prevencijai gali būti pan...
nuotrauka
2023-12-27 10:21
Dauguma Vilniaus darbdavių taiko hibridinį darbo modelį ir ieško būdų, kaip pritraukti darbuotojus į biurus, o į šią tendenciją atsižvelgia ir nekilnojamo turto vystytojai.
nuotrauka
2023-11-27 11:46
Didžiosios dalies Lietuvos savivaldybių faktinės išlaidos beveik kasmet viršija modeliuojamas, o didžiausias išlaidų perviršis patiriamas komunalinių paslaugų, būsto bei aplinkosaugos srityse. Tą parodė savivaldybių išlaidų analizė, atlikta Centrinės projektų valdymo agentūros (CPVA) kartu su Finans...
nuotrauka
2022-11-23 06:09
COVID-19 pandemija gyvenimo tempą pakeitė visame pasaulyje, nors apie tokios ligos atsiradimo galimybę mokslininkai skelbė dešimtis metų. Ligos išplitimo išvengti nepavyko. Ir tai nėra paskutinis panašios epidemijos protrūkis – terpių, patogių naujiems virusams vystytis, tik gausėja.
nuotrauka
2022-07-01 08:40
Valstybės investicijų valdymo agentūra (VIVA), valdanti Pagalbos verslui fondą (Fondą), investuos 1,5 mln. Eur į pilnai aptarnaujamų biurų ir bendradarbystės erdvių nuomos sprendimus teikiančią įmonę „Workland“.
nuotrauka
2022-03-22 08:30
Šių metų kovo 16 d. sukako dveji metai, kai Lietuvos verslas veikia pandemijos sąlygomis. Siekdamas įvertinti, kuriuos sektorius pandemija paveikė labiausiai, kredito biuras „Creditinfo Lietuva" palygino įmonių vėlavimo atsiskaityti ir bankroto rizikos rodiklius 2022, 2021 ir 2020 metais. Dėl anksči...
nuotrauka
2021-12-01 09:05
Pastaraisiais metais nemenkas iššūkis teko tiek komercinių palatų nuomininkams, tiek nuomotojams. Dėl pandemijos kaita buvo intensyvi ir dažnai nenuspėjama. Šiandien situacija šioje sferoje gana stabili ir labiau prognozuojama, tačiau tiek nuomininkai, tiek nuomotojai vis dar patiria specifinių sunk...
nuotrauka
2021-08-13 09:03
Apskritai Baltijos šalyse biurai yra vienas didžiausių ir labiausiai kredituojamų komercinio nekilnojamojo turto sričių. Lietuvoje ši sritis yra pritraukusi maždaug 1 mlrd. eurų, arba apie 30–40 proc., visų kredito įstaigų suteiktų nekilnojamojo turto verslo paskolų dalį.
nuotrauka
2021-07-28 09:10
Pandemijos metu medicinos produktų tiekimas strigo ne tik dėl viešųjų pirkimų, tiekėjų pajėgumų, ar dėl koronaviruso pandemijos pakitusių tiekimo grandinių. Daugeliu atvejų nebuvo įvertinti poreikiai, pokyčiai, nesuplanuoti ir nesuprojektuoti scenarijai, nes daugeliui net nekilo mintis, kad šiuos ve...
nuotrauka
2021-07-22 09:27
Pirmąjį pusmetį investicijos į komercinio nekilnojamojo turto (NT) projektus Baltijos šalyse siekė 640 mln. eurų – beveik du kartus daugiau nei 2020 m. pirmoje pusėje. Lietuva išlieka aktyviausiu regionu komercinio NT rinkoje – čia įdarbinta beveik pusė Baltijos šalyse fiksuotų investicijų, antroje ...
nuotrauka
2021-07-15 06:29
2020-ieji supurtė ramų Norvegijos gyvenimą: pandemija, nedarbas, karantinas, Norvegijos kronos nuvertėjimas, naftos kainų svyravimai. Tačiau nepraėjus nė metams, šios šalies ekonomika atsigavo – planuojamas augimas sveikatos priežiūros, statybos, informacinių ir ryšių technologijų, mažmeninės prekyb...
nuotrauka
2021-06-29 07:19
Nuo praėjusių metų lapkričio 7 d., kai šalyje buvo paskelbtas karantinas, iki birželio 28 d. Ekonomikos ir inovacijų ministerija iš viso yra patvirtinusi 164,6 mln. eurų paramą nukentėjusiam verslui. Subsidijoms skirta 124,9 mln. eurų, lengvatinėms paskoloms – 32 mln. eurų, turgavietės mokesčio komp...
nuotrauka
2021-06-23 06:21
Pandemija privertė peržvelgti biurų plėtros ypatumus ir atskleidė naujas tendencijas. Nekilnojamojo turto (NT) projektų plėtotojai bando įvertinti augančias statybų kainas, vis didesnius pastatų tvarumo ir aplinkos reikalavimus, taip pat nuotolinio darbo įtaką. Tad komercinio NT rinkoje iššūkių apst...
nuotrauka
2021-06-14 07:36
Europos Komisija (EK) yra paskelbusi šešis prioritetus 2019–2024 metams: „Europos žaliasis kursas“, „Žmonėms tarnaujanti ekonomika“, „Prie skaitmeninio amžiaus prisitaikiusi Europa“, „Europinės gyvensenos propagavimas“, „Pasaulyje stipresnė Europa“ ir „Naujas postūmis Europos demokratijai“.
nuotrauka
2021-06-10 11:21
Per praėjusius metus darbas iš namų tapo norma, kurią į savo kasdienybę adaptavo daug įmonių. Darbdaviai gali nebesukti galvos kaip organizuoti veiklą darbuotojams dirbant iš namų, tačiau kyla nauji klausimai. Vis garsiau ir dažniau šnekama apie biurų eros pabaigą – ar šios prognozės turi realų pagr...
nuotrauka
2021-06-07 10:56
Nors statistika fiksuoja mažiau bankrotų, tačiau tai tik laikinas reiškinys dėl pasikeitusio juridinių asmenų nemokumo reguliavimo. Beveik neabejotina, jog Seimo sprendimas karantino metu ir 3 mėnesius po jo įmonių vadovams netaikyti pareigos inicijuoti bankrotą bus atšauktas ir tada bankrotų skaiči...
nuotrauka
2021-06-07 10:47
Ekonomikos ir inovacijų ministerija iki birželio 7 d. iš viso yra patvirtinusi 148,1 mln. eurų paramą nuo karantino suvaržymų nukentėjusiam verslui.
nuotrauka
2021-06-04 10:06
Karantinas Lietuvos gyventojams atskleidė jų būsto ypatumus: išryškino ne tik namų privalumus, bet ir trūkumus. Didžiąją laiko dalį praleisdami namuose žmonės įvertino būsto plotą, jo išplanavimą ir funkcionalumą.
nuotrauka
2021-06-03 10:55
Staiga sustabdyta valstybės pagalba, lėtesnis, nei tikimasi, ekonomikos atsigavimas ar dar vienas išorės šokas ekonomikai pablogintų suvaržymų paveiktų įmonių finansinę būklę ir padidintų vadinamųjų įmonių zombių skaičių.
nuotrauka
2021-06-02 07:57,      papildyta 2021-06-09 15:00, Papildyta
Statybinių medžiagų ir gaminių trūkumas, tiekimo sutrikimai paprastai yra kompensuojami augančiomis kainomis. Todėl kaip pagrindinė šiuo metu žaliavų kainų augimo priežastis yra įvardijamas atsigaunantis vartojimas, kuriam patenkinti nebepakanka žaliavų pasiūlos.

Statybunaujienos.lt » Pandemijos iššūkiai