2024 kovo 19 d. antradienis, 13:55
Reklama  |  facebook

Pandemija keičia mąstymą: lietuviai moduliniuose pastatuose panoro ir dirbti, ir gyventi Fotogalerija

2021-02-22 07:19
Užklupusi pandemija diktuoja naujas ne tik gyvenimo, bet ir darbo taisykles, o modernių sprendimų ieškantis verslas vis dažniau kuriasi moduliniuose statiniuose.
nuotrauka
Ingos Sosnovskos nuotr.


Minimos įmonės
Ryterna Modul, UAB
Pandemijos metu lietuviai ne tik graibsto atokiau nuo miesto esančias sodybas, bet ir ieško sprendimų, kaip įsigyti papildomų patalpų.

Įsirengė biurą namo kieme ir įgijo net kelis pranašumus

Sprendimu perkelti įmonės biurą į modulinį statinį džiaugiasi verslininkė Inga Sosnovska. Vilniuje esančiame sklype, kuriame buvo suplanuotas šeimos gyvenamasis namas, atsirado vietos ir moduliniam statiniui. Jame verslininkė įsirengė jaukų biurą: čia gimsta šeimos veiklos „Svajonių terasos“ projektai bei vystoma įmonės „Janida“, kuri prekiauja edukaciniais emocinį intelektą lavinančiais žaislais, veikla.

moduliniai pastatai namų biurasMobilus biuras moters kieme atsirado dėl nepalankiai susiklosčiusių aplinkybių: „Gyvenau Kaune, ten turėjau biuro patalpas, kurias buvau įsirengusi pagal savo poreikius, į jas nemažai investavau savo lėšų. Taip susiklostė, kad teko išgyventi skyrybas ir kraustytis į Vilnių. Savaime suprantama, biuro kartu su savimi pasiimti negalėjau. Pradėjau galvoti, ką daryti, kad tokia situacija daugiau nepasikartotų, todėl pradėjau domėtis, kokios galimybės įsirengti mobilų biurą“, – apie inovatyvios idėjos priežastis pasakojo ji. Ryžtis tokiam žingsniui moterį įkvėpė internete pamatyti moduliuose įrengtų biurų pavyzdžiai, išpopuliarėję Skandinavijos šalyse.

„Tada sau juokais pasakiau, kad jei kada nors gyvenime dar reikės kraustytis, tai ir mano biuras vyks kartu manimi“, – prisimena I. Sosnovska.

Pašnekovė pasakojo, kad „Ryterna modul“ jai pasiūlė standartinės komplektacijos biuro modulį, o ji, pakeisdama keletą akcentų, modulį priderino savo poreikiams: „Elektrinius radiatorius pakeičiau kondicionieriumi, kuris žiemos metu patalpą šildo, o vasarą – vėsina. Modulyje buvo galimybė įsirengti dušą, bet man biure jo nereikėjo, tad yra tualeto patalpa ir nedidelė erdvė minivirtuvėlei su poilsio zona.“ Verslininkė džiaugėsi, kad prie modulyje įrengto biuro yra ir nedidelė terasa, kurioje šiltuoju metų laiku gera atsigerti kavos grožintis vaizdu į sodą.

biuras moduliniame pastatePrieš apsispręsdama dėl mobilaus biuro, pašnekovė paskaičiavo, kad net kukliausių biuro patalpų įsigijimas Vilniuje pareikalautų daug didesnių investicijų.

„Mano biuras nedidelis, jį sudaro du moduliai, bet patalpos atitinka visus mano poreikius, o svarbiausia – jame labai jauku. Esu dviejų vaikų mama, tad net jei namuose turėčiau darbo kambarį, viskas būtų kitaip. Dabar aš einu į darbą savo kieme, bet kitame pastate“, – dalijasi modulio privalumais I. Sosnovska.

Modulyje yra įrengtos dvi nuolatinės darbo vietos ir trečioji – mobili, kuria naudojasi tik kartais biure dirbantis darbuotojas.

„Įsivaizduokite kaimynų reakciją, kai tuščiame sklype staiga atsiranda statinys ir ne šiaip sau tiesiog „konteineris“, o pastatas su stogu, langais, išorės apdaila. Planuodama galvojau, kaip jis derės sklype, koks turi būti fasadas, kokia tvora“, – apie siekį, jog mobilus biuras organiškai įsilietų į aplinką, pasakojo I. Sosnovska, patikindama, kad, jei ateityje keistųsi jos veiklos sritis, tokį biurą būtų labai paprasta pertvarkyti į poilsio namelį ar net kavinę.

Pandemija paskatino susidomėjimą moduliais

Uždarosios akcinės bendrovės „Ryterna modul“ specializacija – standartinių ir nestandartinių modulinių pastatų, kuriuos galima pritaikyti biurų, švietimo įstaigų ar smulkaus verslo reikmėms, gamyba.

„Ryterna modul“ rinkodaros projektų vadovas Vainius Gabalis akcentuoja, kad praėjusieji metai įmonei buvo rekordiniai, mat modulinės statybos projektais aktyviau ėmė domėtis ne tik įmonės ar organizacijos, kurioms reikia laikinų mobilių patalpų, bet ir privatūs užsakovai, ketinantys modulyje įsirengti gyvenamąjį būstą, jaukią poilsio erdvę arba funkcionalų biurą.

„Pandemijos metu lietuviai ne tik puolė pirkti net ir atokesniuose šalies kampeliuose įsikūrusias sodybas, bet apskritai suskubo spręsti papildomų patalpų klausimą. Sulaukėme labai daug ir įvairių užklausų. Akivaizdu, kad verslininkai vis dažniau atsisako tradicinių biuro patalpų nuomos ir domisi galimybe savo darbo aplinką susikurti moduliniame pastate“, – kalbėjo jis.

Moduliai suteikia galimybę verslams kurtis arčiau vartotojo

Pasak įmonės „Ryterna modul“ rinkodaros projektų vadovo V. Gabalio, modulinis statinys savo dizainu ar funkcijomis gali virsti autoriniu jo savininko projektu – kai prie įprasto modulio prisiliečia architektas, standartinis modulis pakinta, jis gali įgauti labai unikalią išvaizdą ir puikiai įsilieti į aplinką: „Dar iki šiol dažnam lietuviui pats modulis asocijavosi su jūriniu konteineriu, į kurį sudėti langai ir durys – ir tiek. Iš tiesų kiekvienas modulis pradedamas gaminti nuo plieno lakštų, o įvairūs profiliai gaminami arba konkrečiam projektui, arba pritaikyti būtent moduliniams statiniams“.

namų biuras modulyjeBiuro įkūrimą modulyje, V. Gabalio teigimu, renkasi ne tik maži, bet ir gana stambūs verslai, plačiai klientų aptarnavimo tinklus išplėtojusios kompanijos. Užsienyje „Ryterna modul“ dirba su autoremonto verslo atstovais – bendrove „Carglass“. Tai puikiai žinomas tarptautinis prekės ženklas, kuris investuoja ir perka modulines patalpas būtent tam, kad galėtų įsikurti arčiau vartotojo.

Pasak „Ryterna modul“ rinkodaros projektų vadovo, žmogus, kuris perkelia savo biurą į modulinį pastatą, gali tikėtis tų pačių patogumų, kurie yra ir tradiciniame pastate. Ir visiems mazgams, ir vėdinimo sistemos ar sienų, lubų apdailai yra naudojamos tos pačios medžiagos, kurios naudojamos įprastuose statiniuose. Savo laiką branginantys klientai nebenori rūpintis statybų procesu, kuris trunka ilgai ir reikalauja daug specializuotų žinių. Modulinės statybos projektą užtenka suderinti su tiekėju, o vėliau į pasirinktą vietą atvežamas statinys ir atiduodami raktai: „Tereikia ateiti, įsipilti į kavos aparatą pupelių ir pradėti dirbti“.

Gyvenamieji moduliai pagal kiekvieno poreikius – jau greitai

V. Gabalis atviravo, kad būtent užklupusi pandemija ir išaugęs klientų užklausų skaičius privertė modulių kūrėjus pasukti galvą, ką gali pasiūlyti gyvenamąsias patalpas moduliniuose pastatuose norintiems įsirengti lietuviams.

„Kol kas esame pirmieji modulinių pastatų statytojai Lietuvoje. Mes jau netrukus pasiūlysime klientui galimybę pasistatyti modulinį namą su tam tikrais apdailos elementais ir, priklausomai nuo kliento poreikio, – toks namas galės būti visiškai įrengtas, net ir su baldais. Esame paskaičiavę, kad įsigijęs namą su daline apdaila žmogus galiausiai vis tiek išleidžia maždaug tokią pat sumą pinigų, nei pirktų jau įrengtą. Be to, sugaišta laiko ir energijos jį įrengdamas“, – apie ateities planus kalbėjo „Ryterna modul“ atstovas.

V. Gabalis atkreipė dėmesį, kad modulinė statyba Lietuvoje tebėra naujovė. Dažnas klientas teiraujasi, ką jam gali pasiūlyti šių populiarėjančių statinių gamintojai. Atsakymas paprastas: „Moduliai gaminami pagal individualius užsakymus, tad su kiekvienu klientu apie jo poreikius kalbamės atskirai. Iki šiol siūlydami gyvenamąsias patalpas daugiausiai dirbome su klientais iš Švedijos ir Norvegijos. Šiose šalyje modulinė statyba yra labai paplitusi, tad ir klientai labai konkrečiai įvardija savo poreikius“. Anot pašnekovo, jau dabar drąsiai galima teigti, kad ateityje lietuviai vis labiau prisijaukins modulinę statybą, nes nepastebėti jos galimybių, pranašumų paprasčiausiai neįmanoma.

Ingos Sosnovskos nuotr. 

Statybunaujienos.lt
nuotrauka
nuotrauka
nuotrauka
nuotrauka
nuotrauka
nuotrauka
nuotrauka
nuotrauka




Pandemijos iššūkiai

nuotrauka
2024-02-06 10:38
Mus nuolat supa galybė ligų sukėlėjų bei bakterijų. Jie aktyvūs būna ten, kur lankosi daug žmonių, pavyzdžiui, ligoninėse, mokyklose, sporto klubuose, biuruose. Pasak specialistų, ypač šaltuoju metų laiku, kai gerokai padaugėja kosinčių ir čiaudinčių žmonių, užkrečiamų ligų prevencijai gali būti pan...
nuotrauka
2023-12-27 10:21
Dauguma Vilniaus darbdavių taiko hibridinį darbo modelį ir ieško būdų, kaip pritraukti darbuotojus į biurus, o į šią tendenciją atsižvelgia ir nekilnojamo turto vystytojai.
nuotrauka
2023-11-27 11:46
Didžiosios dalies Lietuvos savivaldybių faktinės išlaidos beveik kasmet viršija modeliuojamas, o didžiausias išlaidų perviršis patiriamas komunalinių paslaugų, būsto bei aplinkosaugos srityse. Tą parodė savivaldybių išlaidų analizė, atlikta Centrinės projektų valdymo agentūros (CPVA) kartu su Finans...
nuotrauka
2022-11-23 06:09
COVID-19 pandemija gyvenimo tempą pakeitė visame pasaulyje, nors apie tokios ligos atsiradimo galimybę mokslininkai skelbė dešimtis metų. Ligos išplitimo išvengti nepavyko. Ir tai nėra paskutinis panašios epidemijos protrūkis – terpių, patogių naujiems virusams vystytis, tik gausėja.
nuotrauka
2022-07-01 08:40
Valstybės investicijų valdymo agentūra (VIVA), valdanti Pagalbos verslui fondą (Fondą), investuos 1,5 mln. Eur į pilnai aptarnaujamų biurų ir bendradarbystės erdvių nuomos sprendimus teikiančią įmonę „Workland“.
nuotrauka
2022-03-22 08:30
Šių metų kovo 16 d. sukako dveji metai, kai Lietuvos verslas veikia pandemijos sąlygomis. Siekdamas įvertinti, kuriuos sektorius pandemija paveikė labiausiai, kredito biuras „Creditinfo Lietuva" palygino įmonių vėlavimo atsiskaityti ir bankroto rizikos rodiklius 2022, 2021 ir 2020 metais. Dėl anksči...
nuotrauka
2021-12-01 09:05
Pastaraisiais metais nemenkas iššūkis teko tiek komercinių palatų nuomininkams, tiek nuomotojams. Dėl pandemijos kaita buvo intensyvi ir dažnai nenuspėjama. Šiandien situacija šioje sferoje gana stabili ir labiau prognozuojama, tačiau tiek nuomininkai, tiek nuomotojai vis dar patiria specifinių sunk...
nuotrauka
2021-08-13 09:03
Apskritai Baltijos šalyse biurai yra vienas didžiausių ir labiausiai kredituojamų komercinio nekilnojamojo turto sričių. Lietuvoje ši sritis yra pritraukusi maždaug 1 mlrd. eurų, arba apie 30–40 proc., visų kredito įstaigų suteiktų nekilnojamojo turto verslo paskolų dalį.
nuotrauka
2021-07-28 09:10
Pandemijos metu medicinos produktų tiekimas strigo ne tik dėl viešųjų pirkimų, tiekėjų pajėgumų, ar dėl koronaviruso pandemijos pakitusių tiekimo grandinių. Daugeliu atvejų nebuvo įvertinti poreikiai, pokyčiai, nesuplanuoti ir nesuprojektuoti scenarijai, nes daugeliui net nekilo mintis, kad šiuos ve...
nuotrauka
2021-07-22 09:27
Pirmąjį pusmetį investicijos į komercinio nekilnojamojo turto (NT) projektus Baltijos šalyse siekė 640 mln. eurų – beveik du kartus daugiau nei 2020 m. pirmoje pusėje. Lietuva išlieka aktyviausiu regionu komercinio NT rinkoje – čia įdarbinta beveik pusė Baltijos šalyse fiksuotų investicijų, antroje ...
nuotrauka
2021-07-15 06:29
2020-ieji supurtė ramų Norvegijos gyvenimą: pandemija, nedarbas, karantinas, Norvegijos kronos nuvertėjimas, naftos kainų svyravimai. Tačiau nepraėjus nė metams, šios šalies ekonomika atsigavo – planuojamas augimas sveikatos priežiūros, statybos, informacinių ir ryšių technologijų, mažmeninės prekyb...
nuotrauka
2021-06-29 07:19
Nuo praėjusių metų lapkričio 7 d., kai šalyje buvo paskelbtas karantinas, iki birželio 28 d. Ekonomikos ir inovacijų ministerija iš viso yra patvirtinusi 164,6 mln. eurų paramą nukentėjusiam verslui. Subsidijoms skirta 124,9 mln. eurų, lengvatinėms paskoloms – 32 mln. eurų, turgavietės mokesčio komp...
nuotrauka
2021-06-23 06:21
Pandemija privertė peržvelgti biurų plėtros ypatumus ir atskleidė naujas tendencijas. Nekilnojamojo turto (NT) projektų plėtotojai bando įvertinti augančias statybų kainas, vis didesnius pastatų tvarumo ir aplinkos reikalavimus, taip pat nuotolinio darbo įtaką. Tad komercinio NT rinkoje iššūkių apst...
nuotrauka
2021-06-14 07:36
Europos Komisija (EK) yra paskelbusi šešis prioritetus 2019–2024 metams: „Europos žaliasis kursas“, „Žmonėms tarnaujanti ekonomika“, „Prie skaitmeninio amžiaus prisitaikiusi Europa“, „Europinės gyvensenos propagavimas“, „Pasaulyje stipresnė Europa“ ir „Naujas postūmis Europos demokratijai“.
nuotrauka
2021-06-10 11:21
Per praėjusius metus darbas iš namų tapo norma, kurią į savo kasdienybę adaptavo daug įmonių. Darbdaviai gali nebesukti galvos kaip organizuoti veiklą darbuotojams dirbant iš namų, tačiau kyla nauji klausimai. Vis garsiau ir dažniau šnekama apie biurų eros pabaigą – ar šios prognozės turi realų pagr...
nuotrauka
2021-06-07 10:56
Nors statistika fiksuoja mažiau bankrotų, tačiau tai tik laikinas reiškinys dėl pasikeitusio juridinių asmenų nemokumo reguliavimo. Beveik neabejotina, jog Seimo sprendimas karantino metu ir 3 mėnesius po jo įmonių vadovams netaikyti pareigos inicijuoti bankrotą bus atšauktas ir tada bankrotų skaiči...
nuotrauka
2021-06-07 10:47
Ekonomikos ir inovacijų ministerija iki birželio 7 d. iš viso yra patvirtinusi 148,1 mln. eurų paramą nuo karantino suvaržymų nukentėjusiam verslui.
nuotrauka
2021-06-04 10:06
Karantinas Lietuvos gyventojams atskleidė jų būsto ypatumus: išryškino ne tik namų privalumus, bet ir trūkumus. Didžiąją laiko dalį praleisdami namuose žmonės įvertino būsto plotą, jo išplanavimą ir funkcionalumą.
nuotrauka
2021-06-03 10:55
Staiga sustabdyta valstybės pagalba, lėtesnis, nei tikimasi, ekonomikos atsigavimas ar dar vienas išorės šokas ekonomikai pablogintų suvaržymų paveiktų įmonių finansinę būklę ir padidintų vadinamųjų įmonių zombių skaičių.
nuotrauka
2021-06-02 07:57,      papildyta 2021-06-09 15:00, Papildyta
Statybinių medžiagų ir gaminių trūkumas, tiekimo sutrikimai paprastai yra kompensuojami augančiomis kainomis. Todėl kaip pagrindinė šiuo metu žaliavų kainų augimo priežastis yra įvardijamas atsigaunantis vartojimas, kuriam patenkinti nebepakanka žaliavų pasiūlos.

Statybunaujienos.lt » Pandemijos iššūkiai