2024 balandžio 19 d. penktadienis, 8:52
Reklama  |  facebook

Keičiasi darbuotojų komandiravimo į Lietuvą tvarka

2020-07-30 09:13,      papildyta naudinga informacija dėl komandiruotų darbuotojų 2020-07-30 11:35
Valstybinė darbo inspekcija (VDI) informuoja, kad nuo liepos 30 d. keičiasi darbuotojų komandiravimo į Lietuvą tvarka. Pakeitimai aktualūs Lietuvoje įregistruotoms įmonėms, įdarbinančioms kitų šalių laikinuosius darbuotojus, bei juos komandiruojančioms į kitas valstybes.
nuotrauka
VDI (FB) nuotr.


Minimos įmonės
VDI (Valstybinė darbo inspekcija),

Papildyti Darbo kodekso 108 ir 109 straipsniai, primebo inspekcija, apima pakeitimus dėl darbuotojų darbo užmokesčio, apgyvendinimo bei išlaidų apmokėjimo, dienpinigių skaičiavimo, komandiruotės trukmės, ilgalaikių komandiruočių, komandiruojamų laikinųjų darbuotojų.

Po liepos 30 d. keičiasi laikinųjų darbuotojų darbo užmokesčio apmokėjimo sąlygos: jos suvienodinamos kaip ir tą patį darbą dirbančių vietos darbuotojų, įskaitant padidintą apmokėjimą už viršvalandžius, už darbą naktį, poilsio ar švenčių dienomis. Iki šiol komandiruojamiems darbuotojams buvo taikomas minimalaus darbo užmokesčio reikalavimas. Šis reikalavimas išlieka komandiruojamiems kelių transporto priemonių vairuotojams, vežantiems krovinius ir (arba) keleivius tarptautiniais kelių maršrutais. Jiems netaikomos naujos nuostatos dėl darbuotojų apgyvendinimo ir išlaidų kompensavimo bei nuostatos, skirtos ilgesnėms nei 12 mėnesių komandiruotėms. 

Ilgesnėms nei 12 mėnesių komandiruotėms nuo liepos 30 d. taikomos darbo santykius reglamentuojančios teisės normos bei aukštesnių negu darbdavio lygmens kolektyvinių sutarčių nuostatos, išskyrus normas dėl darbo sutarties sudarymo ir pasibaigimo sąlygų bei susitarimų dėl nekonkuravimo sąlygų. 12 mėnesių terminas gali būti pratęstas iki 18 mėnesių, jei darbdavys VDI elektroniniu būdu pateiks motyvuotą pranešimą.

Darbo kodekso pakeitimais detalizuotas dienpinigių skaičiavimas: jie atskiriami nuo faktinių kelionės, nakvynės ir maitinimo išlaidų ir sudaro atskirą darbo užmokesčio dalį. 

Gerinamos ir komandiruojamų darbuotojų darbo sąlygos, kai nėra nuolatinės darbo vietos, įpareigojant darbdavį apgyvendinti komandiruojamus darbuotojus (jei tai bus taikoma ir vietos darbuotojams). Taip pat bus privaloma kompensuoti vykimo į darbą ir iš jo kelionės išlaidas per komandiruotes Lietuvos teritorijoje ir užsienyje.

Naujovės, praneša Darbo inspekcija, suteikia daugiau garantijų komandiruojamiems laikiniesiems darbuotojams, įpareigojant laikinojo darbo naudotoją (faktinį darbdavį, kuris suteikia darbo funkcijas) informuoti laikinojo įdarbinimo įmonę apie jo taikomas darbo sąlygas ir darbo užmokestį šiems darbuotojams, siekiant užtikrinti, kad jie nebūtų diskriminuojami. 

PAPILDYMAS

Į Lietuvą komandiruotiems darbuotojams

Liepos 30 d. įsigalioja Darbo kodekso pakeitimai, susiję su darbuotojų komandiravimu į Lietuvą. Šie pakeitimai, kuriais įgyvendinama europinė direktyva, palies tiek Europos Sąjungos šalių, tiek trečiųjų šalių piliečius, komandiruojamus į Lietuvą, pranešė Socialinės apsaugos ir darbo ministerija. 

Su šiomis Darbo kodekso naujovėmis keičiasi į Lietuvą komandiruojamų darbuotojų apmokėjimo už darbą sąlygos, numatomos naujos nuostatos dėl apgyvendinimo, kai jį užtikrina darbdavys, išlaidų kompensavimo, ilgalaikių komandiruočių.

Darbo apmokėjimas. Kadangi už lygiavertį darbą turi būti mokamas tok pats darbo užmokestis, keičiasi reikalavimas dėl komandiruotų į Lietuvą darbuotojų darbo apmokėjimo. Anksčiau galiojo reikalavimas komandiruotam darbuotojui mokėti bent minimalų darbo užmokestį, o nuo liepos 30 dienos komandiruojamiems darbuotojams galios tos pačios darbo užmokesčio taisyklės, kurios privalomos vietos darbuotojams pagal teisės aktus ar kolektyvines sutartis (išplėstas aukštesnio nei darbdavio lygmens).

Tačiau komandiruojamiems kelių transporto priemonių vairuotojams, vežantiems krovinius ar keleivius tarptautiniais maršrutais, kol kas galioja nuostatos dėl minimalaus darbo užmokesčio. Naujos komandiravimo taisyklės šiems darbuotojams įsigalios kartu su Mobilumo paketo nuostatomis.

Apgyvendinimas ir komandiruočių išlaidų kompensavimas. Komandiruotiems darbuotojams bus taikomos tos pačios apgyvendinimo, kai jį turi užtikrinti darbdavys, ir komandiruočių išlaidų kompensavimo nuostatos, kurios taikomos ir vietos darbuotojams.

Naujos nuostatos netaikomos komandiruojamiems kelių transporto priemonių vairuotojams, vežantiems krovinius ar keleivius tarptautiniais maršrutais.

Dienpinigiai. Siekiant, kad dienpinigiai būtų įskaitomi į darbo užmokestį, jie turi būti aiškiai atskirti nuo faktinių kelionės, nakvynės ir maitinimo išlaidų. Jeigu aiškaus atskyrimo nėra, visa darbuotojui išmokėta suma nebus įskaitoma į darbo užmokestį.

Nediskriminavimas. Kai komandiruotas darbuotojas Lietuvoje dirba kaip laikinasis darbuotojas, Lietuvoje veikianti įmonė turi informuoti užsienio laikinojo įdarbinimo įmonę apie darbo sąlygas ir darbo užmokestį.

Tai reiškia, kad komandiruotam darbuotojui turi būti taikoma tokia pat apsauga nuo diskriminacijos, kaip ir kitiems darbuotojams. Tai susiję su nėščių, neseniai pagimdžiusių, krūtimi maitinančių darbuotojų apsauga, taip pat darbuotojų, auginančių vaiką iki 3 metų, ar asmenų iki 18 metų apsauga, diskriminavimo uždraudimu, reikalavimais dėl maksimalaus darbo ir minimalaus poilsio laiko, viršvalandžių, naktinio darbo pertraukų, atostogų ir valstybės švenčių bei darbo užmokesčio.

Kai komandiruotė trunka ilgiau nei metus. Komandiruotei tęsiantis ilgiau nei 12 mėnesių (pradedant skaičiuoti nuo 2020 m. liepos 30 d.), komandiruotam darbuotojui pradedami taikyti visi darbo santykius Lietuvoje reglamentuojantys teisės aktai, įskaitant nacionalines, teritorines ir šakos kolektyvines sutartis ar atskiras jų nuostatas, kurių taikymas buvo išplėstas. Komandiruotiems darbuotojams netaikomos tik normos dėl darbo sutarties sudarymo ir pasibaigimo sąlygų bei susitarimų dėl nekonkuravimo sąlygų.

Faktinės komandiruotės laikotarpis gali būti pratęstas, tačiau bendrai negali viršyti 18 mėnesių. Darbdavys, siekiantis pratęsti faktinės komandiruotės laikotarpį, Valstybinei darbo inspekcijai elektroniniu būdu turės pateikti motyvuotą pranešimą.

Jeigu komandiruotas darbuotojas bus pakeičiamas kitu komandiruotu darbuotoju, atliekančiu tą patį darbą toje pačioje vietoje, komandiruotės trukme laikoma bendra visų tokių komandiruotų darbuotojų darbo trukmė.

Komandiruojamiems kelių transporto priemonių vairuotojams, vežantiems krovinius ar keleivius tarptautiniais maršrutais, nuostatos dėl ilgalaikių komandiruočių netaikomos.

Pranešimas apie komandiruojamą darbuotoją. Keičiama užsienyje esančio darbdavio pranešimo apie į Lietuvą komandiruotą darbuotoją teikimo tvarka. Nuo liepos 30 dienos pranešimas Valstybinei darbo inspekcijai apie komandiruotą darbuotoją bus teikiamas tik elektroniniu būdu, užpildžius pranešimo apie komandiruotą darbuotoją formą. Pranešimas turės būti pateiktas ne vėliau kaip iki darbuotojo darbo Lietuvoje pradžios, jis galės būti teikiamas anglų kalba.

Dvigubas komandiravimas. Jeigu į Lietuvą komandiruotas laikinasis darbuotojas bus papildomai siunčiamas atlikti darbų į kitą valstybę, Lietuvoje veikianti įmonė, kuri yra vadinama laikinojo darbo naudotoja, turės apie tai informuoti užsienio laikinojo įdarbinimo įmonę, kuri yra formalus šio darbuotojo darbdavys.

Pavyzdžiui, jeigu į Lietuvą komandiruotas laikinasis darbuotojas Lietuvos įmonės iniciatyva turi atlikti darbus Estijoje, tuomet Lietuvos darbdavys iki pradedant darbus apie tai turi informuoti užsienio laikinojo įdarbinimo įmonę – formaliai laikoma, kad užsienietį į Estiją komandiruoja užsienio laikinojo įdarbinimo įmonė.

Statybunaujienos.lt



Aktualijos

nuotrauka
2024-04-18 15:01
KTU mokslininkai ir verslo atstovai sako, kad ieškant konkurencinio pranašumo ekonominėje erdvėje, padėti gali verslo skaitmenizavimas – vienas prioritetinių Pramonės 4.0 tikslų. Tuo tarpu skaitmenizacijai diegti ir palaikyti jau reikalingi naujos kartos specialistai.
nuotrauka
2024-04-18 14:49
Lietuvos nekilnojamojo turto rinkos situacija – bene daugiausiai diskusijų pastaruoju metu viešojoje erdvėje kelianti tema. Laukiama jos atsigavimo požymių, netyla kalbos apie būstų kainas, aptariami nauji reikalavimai statytojams. Tačiau kaip mūsų šalį ir jos sąlygas statybų vystymui mato čia jau n...
nuotrauka
2024-04-18 13:10
Statybos sektoriaus vystymo agentūros (SSVA) atstovai Klaipėdos rajono savivaldybės tarybos narių ir administracijos darbuotojų mokymų metu pristatė Lietuvos bendrojo plano sprendinius, gerąją savivaldybių ir miestų bendrųjų planų rengimo praktiką, diskutavo apie ekstensyvios miestų plėtros keliamus...
nuotrauka
2024-04-18 10:42
Išrinktas architektūrinio konkurso nugalėtojas Pavilnio bibliotekos ir aplink ją esančios teritorijos prikėlimui naujam gyvenimui. Avarinės būklės biblioteka bus rekonstruojama – joje įsikurs bendruomenės namai, edukacijų erdvės, vaikų kambarys, skaitykla. Kartu čia įsikurs ir Naujosios Vilnios seni...
nuotrauka
2024-04-18 10:17
Šį pavasarį Turto banko aukcione Klaipėdos ir Kauno rajonuose parduoti ilgą laiką nenaudoti pastatai virs senelių ir socialinio užimtumo namais. Taip nusprendė pastatus įsigiję pirkėjai, kurie pažymi, kad Lietuvoje trūksta patalpų, kuriose būtų teikiamos kokybiškos socialinės paslaugos. Abu pirkėjai...
nuotrauka
2024-04-18 09:52
Ryškiomis spalvomis pleškančios gėlės – vienas iš gražiausių ir pigiausių namų akcentų. Tai, kad šiemet daug namų balkonų, terasų ir sodų pražys įvairiais žiedais, rodo ir gėlių, sėklų pardavimo skaičiai, sako Gintarė Kitovė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė. Tiesa, planuojant jomis dekoru...
nuotrauka
2024-04-18 08:42
Klaipėdoje pirmą kartą įvyko tarptautinis profesinio meistriškumo konkursas „Statybininkas 2024“. Ernesto Galvanausko profesinio mokymo centre būsimieji statybininkai iš 7 mokyklų rungėsi mūrydami, apšiltindami ir tinkuodami sienas. Tačiau konkursas pateikė pamokų ir verslui, ir profesinio rengimo į...
nuotrauka
2024-04-17 16:32
Didelę infrastruktūros pastatų statybos ir kultūros paveldo objektų atnaujinimo patirtį Baltijos šalyse turinti Lietuvos statybos bendrovė „HSC Baltic" pasirašė ilgalaikės nuomos sutartį su „Baltic Horizon" valdomais „Meraki" verslo namais.
nuotrauka
2024-04-17 14:26
Vilniaus paukštyno akcininkai patvirtino investicijų į poveikio aplinkai mažinimą planą. Šiam planui įgyvendinti įmonė skirs 852 tūkst. eurų. Skaičiuojama, kad įgyvendinus numatytas priemones Vilniaus rajone, Rudaminoje, veikiančiuose bendrovės objektuose kvapų sklaida gali mažėti 40 proc.
nuotrauka
2024-04-17 10:48
Ekonomikos ir inovacijų ministerija kartu su Viešųjų pirkimų tarnyba penktąjį kartą kviečia organizacijas dalyvauti konkurse – pristatyti savo pasiektus rezultatus šių metų efektyviausių viešųjų pirkimų rinkimuose.
nuotrauka
2024-04-17 10:11
Šiandien aukščiausiame Lietuvos statinyje – Vilniaus televizijos bokšte – surengtos bokšto viršutinės taurės naujų erdvių rekonstrukcijos pabaigtuvės. Pabaigus šį darbų etapą, lankytojams atveriamos naujos erdvės, kuriose jų laukia naujos paslaugos bei pramogos.
nuotrauka
2024-04-17 09:35
Turto bankas paskelbė pastato Vilniuje, Gedimino pr. 38, rangos ir projektavimo darbų viešąjį pirkimą. Pastatą ketinama iš esmės atnaujinti per dvejus su puse metų. Projekto įgyvendinimui jau gauta beveik 10 mln. eurų Aplinkos projektų valdymo agentūros parama.
nuotrauka
2024-04-17 08:53
Tai, apie ką kažkada svajojo vien rašytojai fantastai, tampa realybe. Dirbtinis intelektas milžinišku greičiu keičia mūsų gyvenimus – ne vien laisvalaikį ir pramogas, bet ir darbinę veiklą. Bendrovės „Emplonet" IT atrankų padalinio vadovė, dirbtinio intelekto personalo sprendimuose ekspertė Ieva Kil...
nuotrauka
2024-04-17 08:35
Vilniaus apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokurorė surašė kaltinamąjį aktą ir teismui perdavė nagrinėti baudžiamąją bylą, kurioje kaltinimai piktnaudžiavimu siekiant turtinės naudos, disponavimu suklastotu dokumentu bei sukčiavimu pareikšti buvusiam Vilni...
nuotrauka
2024-04-17 08:01
Antradienį pasirašytas Lietuvos institucijų ir Vokietijos gynybos pramonės įmonės „Rheinmetall“ ketinimo protokolas dėl amunicijos gamyklos Lietuvoje statybų. Dokumentą, rodantį Lietuvos pasirengimą stiprinti savo ir regiono saugumą bei glaudžią partnerystę su Vokietija, pasirašė ekonomikos ir inova...
nuotrauka
2024-04-16 18:41
Panevėžio Beržų progimnazijos stadione šiuo metu įrengiamas pripučiamas futbolo maniežas. Minėtos progimnazijos teritorijoje jau darbuojasi statybininkai – modernizuojama futbolo aikštė, netrukus prasidės komunikacijų įrengimo darbai.
nuotrauka
2024-04-16 18:33
Balandžio 22d. startuoja kvietimas savivaldybių administracijoms teikti paraiškas suprojektuoti, suformuoti ir užregistruoti miestų miškų sklypus Nekilnojamojo turto registre. 2024 m. šiai priemonei įgyvendinti bus skiriama apie 47 tūkst. eur.
nuotrauka
2024-04-16 18:27
Žemės gelmėse slypi neišnaudotas potencialas, kurį galima paversti energijos šaltiniu. Bendradarbiaujant su tarptautinėmis įmonėmis, KTU „M-Lab“ įsikūręs „Geoenergy Lab“ paramos būdu gavo beveik 3 mln. eurų vertės programinę įrangą, leidžiančią efektyviai modeliuoti žemės gelmių reiškinius. Tai svar...
nuotrauka
2024-04-16 12:47
Aplinkos ministerija parengė Specialiųjų reikalavimų, specialiųjų architektūros reikalavimų, specialiųjų saugomos teritorijos tvarkymo ir apsaugos reikalavimų struktūros ir išdavimo tvarkos aprašo pataisas, leisiančias į statybų planavimo procedūras įtraukti ir visuomenės atstovus.
nuotrauka
2024-04-16 12:31
Interjero dizaineriai unisonu kalba – namų dekoro įrengimas nėra tik tinkamas daiktų išdėstymas. Tai buities dvasios ir malonios, jaukios erdvės kūrimas, kuris yra ypač aktualus, nes namai yra intymiausia ir artimiausia aplinka, kurioje leidžiame sau būti visiškai atsipalaidavusiems. Ne veltui inter...

Statybunaujienos.lt » Aktualijos