2024 kovo 19 d. antradienis, 10:29
Reklama  |  facebook

Post-pandeminė darbo rinka: kurios vadovų kompetencijos taps neišvengiamomis?

2021-03-16 09:45
Lygiai prieš metus šalyje buvo įvestas pirmasis karantinas, o didžioji dalis verslo persikėlė dirbti į virtualią erdvę. Nestandartinė situacija ypatingų gebėjimų pareikalavo ir iš aukščiausio lygio vadovų, kurie, pasak Šarūno Dyburio, vadovų paieškos įmonės „AIMS International Lietuva“ vadovaujančio partnerio, ir ateityje savo kompetencijų bagažą turės papildyti naujais, situacijai pavaldžiais gebėjimais.
nuotrauka
Šarūnas DYBURIS, „AIMS International Lietuva“ vadovaujantis partneris


Pranašesnės – hibridinės komandos

Iki visuotinio karantino nuotolinis darbas buvo labiau išimtis, nei plačiai paplitusi praktika. Tuo tarpu koronavirusas visuomenę įstūmė į akistatą su beprecedentiniu reiškiniu – vos per kelis mėnesius didžioji pasaulio dalis persikėlė dirbti „iš namų“. Nė metų neprireikė įsitikinti, kad kai kuriuos darbus atliekant namų biuruose, našumas netgi išaugo.

„Stebint pozityvų efektyvumą, nuotolinis darbas užsitarnavo strateginio prioriteto statusą. Tačiau jei ankščiau darbdavys nuotolinį darbą pateikdavo kaip privalumą, tai naujoji realybė vadovams šios kortos nebeleidžia traukti. Taigi, taip kaip buvo, jau nebebus“, – teigia Š. Dyburis.

Pasak jo, didžiausią pranašumą pasikeitusioje darbo rinkoje turės hibridinės komandos. Toks darbo organizavimo populiarumas, kuomet dalį darbo savaitės darbuotojai dirba biuruose, dalį – namuose, eksperto nuomone, yra natūrali pandemijos pasekmė.

„Nors pastaruoju metu visuomenėje įsitvirtina vadinamieji digital nomands (žmonės, technologijų pagalba galintys laisvai dirbti iš pasirinktos aplinkos), kol kas būtų per drąsu teigti, kad jie suformuos absoliutų nuotolinio darbo formatą. Neišvengiamai kyla situacijos, reikalaujančios gyvo bendravimo. Žvelgiant iš vadovo perspektyvos, tai gali būti konfliktiniai ar kriziniai atvejai, kuomet žvilgsnio tik iš ekrano nepakanka, būtinas gyvas įsitraukimas“.

Ryškėja naujų kompetencijų būtinybė

Dar pirmojo karantino metu paaiškėjo, jog toli gražu ne visos įmonės buvo pasiruošusios kitokiam darbo modeliui. Kai kurioms jų teko išmokti dirbti su naujomis programomis ir platformomis. Apklausos po pirmosios pandemijos stagnacijos parodė, kad net 37 proc. vadovų technologijų diegimą, siekiant pagerinti nuotolinio darbo kokybę, tame tarpe IT infrastruktūros gerinimą, priima kaip pagrindinį prioritetą ir ateities variklį.

Vis tik, pasak Š. Dyburio, greta neišvengiamos technologinės priklausomybės, tenka prisijaukinti ir kitokias patirtis, ugdyti naujas kompetencijas.

„Kai rinka ir situacija pasaulyje taip greitai keičiasi, nebelieka ilgalaikio planavimo. Jei ankščiau vadovai ir jų valdomos kompanijos turėdavo trijų ar net penkių metų ateities vizijas, tai dabar viskas sutrumpėjo iki mėnesio ar, kai kuriuose versluose, iki vos savaitės. Šioji realybė reikalauja ypatingo vadovų lankstumo ir adaptyvumo. Išliks ir geriausią pyrago dalį atsirieks tos įmonės, kurios priims naujas taisykles“, – teigia vadovų paieškos įmonės atstovas.

Vadovavimą teks papildyti lyderyste

Nors krizinės situacijos, ypatingai trunkančios tokį ilgą laiko tarpą, dažnai demotyvuoja ir priveda prie pasyvumo, Š. Dyburis įsitikinęs, jog šis laikas kaip niekad tinkamas įmonių proaktyvumo bei vadovų lyderystės demonstravimui.

„Paprastai vadovai būna atsakingi už valdymo mechanizmą, o štai lyderiai drąsiai keičia įmonės viziją. Būtent pandeminė situacija išryškino tikruosius veidus, parodė kas yra kas. Sutikime, kad daugiausiai išlošė tos įmonės, kurios reagavo žaibiškai, keitė kryptį, nebijojo išlysti iš komforto zonos. Tai, žinoma, visos komandos nuopelnas, bet be stiprios lyderystės tokie pokyčiai tiesiog neįmanomi“.

Eksperto nuomone, naujoji realybė nuoseklų vadovavimą įspraudė į kampą, nes teko ir vis dar tenka rodyti daugiau įkvėpimo, aistros ir empatijos darbuotojams. Be to, nuo šiol ypatingo dėmesingumo ir atidos reikalauja psichologinė komandos sveikata.

„Jei tokios tendencijos išsilaikys ir nuslūgus pasaulinei pandemijai bei taps naująja įmonės rutina, tuomet darbo rinkoje matysime ne tik neigiamas, bet ir pozityvias viruso pasekmes. Kriziniu metu pradėtos taikyti praktikos, dažnai išlieka ir joms pasibaigus, dovanodamos sustiprėjusias komandas ir dar labiau užsigrūdinusius vadovus“, – mano Š. Dyburis. 
Statybunaujienos.lt



Pandemijos iššūkiai

nuotrauka
2024-02-06 10:38
Mus nuolat supa galybė ligų sukėlėjų bei bakterijų. Jie aktyvūs būna ten, kur lankosi daug žmonių, pavyzdžiui, ligoninėse, mokyklose, sporto klubuose, biuruose. Pasak specialistų, ypač šaltuoju metų laiku, kai gerokai padaugėja kosinčių ir čiaudinčių žmonių, užkrečiamų ligų prevencijai gali būti pan...
nuotrauka
2023-12-27 10:21
Dauguma Vilniaus darbdavių taiko hibridinį darbo modelį ir ieško būdų, kaip pritraukti darbuotojus į biurus, o į šią tendenciją atsižvelgia ir nekilnojamo turto vystytojai.
nuotrauka
2023-11-27 11:46
Didžiosios dalies Lietuvos savivaldybių faktinės išlaidos beveik kasmet viršija modeliuojamas, o didžiausias išlaidų perviršis patiriamas komunalinių paslaugų, būsto bei aplinkosaugos srityse. Tą parodė savivaldybių išlaidų analizė, atlikta Centrinės projektų valdymo agentūros (CPVA) kartu su Finans...
nuotrauka
2022-11-23 06:09
COVID-19 pandemija gyvenimo tempą pakeitė visame pasaulyje, nors apie tokios ligos atsiradimo galimybę mokslininkai skelbė dešimtis metų. Ligos išplitimo išvengti nepavyko. Ir tai nėra paskutinis panašios epidemijos protrūkis – terpių, patogių naujiems virusams vystytis, tik gausėja.
nuotrauka
2022-07-01 08:40
Valstybės investicijų valdymo agentūra (VIVA), valdanti Pagalbos verslui fondą (Fondą), investuos 1,5 mln. Eur į pilnai aptarnaujamų biurų ir bendradarbystės erdvių nuomos sprendimus teikiančią įmonę „Workland“.
nuotrauka
2022-03-22 08:30
Šių metų kovo 16 d. sukako dveji metai, kai Lietuvos verslas veikia pandemijos sąlygomis. Siekdamas įvertinti, kuriuos sektorius pandemija paveikė labiausiai, kredito biuras „Creditinfo Lietuva" palygino įmonių vėlavimo atsiskaityti ir bankroto rizikos rodiklius 2022, 2021 ir 2020 metais. Dėl anksči...
nuotrauka
2021-12-01 09:05
Pastaraisiais metais nemenkas iššūkis teko tiek komercinių palatų nuomininkams, tiek nuomotojams. Dėl pandemijos kaita buvo intensyvi ir dažnai nenuspėjama. Šiandien situacija šioje sferoje gana stabili ir labiau prognozuojama, tačiau tiek nuomininkai, tiek nuomotojai vis dar patiria specifinių sunk...
nuotrauka
2021-08-13 09:03
Apskritai Baltijos šalyse biurai yra vienas didžiausių ir labiausiai kredituojamų komercinio nekilnojamojo turto sričių. Lietuvoje ši sritis yra pritraukusi maždaug 1 mlrd. eurų, arba apie 30–40 proc., visų kredito įstaigų suteiktų nekilnojamojo turto verslo paskolų dalį.
nuotrauka
2021-07-28 09:10
Pandemijos metu medicinos produktų tiekimas strigo ne tik dėl viešųjų pirkimų, tiekėjų pajėgumų, ar dėl koronaviruso pandemijos pakitusių tiekimo grandinių. Daugeliu atvejų nebuvo įvertinti poreikiai, pokyčiai, nesuplanuoti ir nesuprojektuoti scenarijai, nes daugeliui net nekilo mintis, kad šiuos ve...
nuotrauka
2021-07-22 09:27
Pirmąjį pusmetį investicijos į komercinio nekilnojamojo turto (NT) projektus Baltijos šalyse siekė 640 mln. eurų – beveik du kartus daugiau nei 2020 m. pirmoje pusėje. Lietuva išlieka aktyviausiu regionu komercinio NT rinkoje – čia įdarbinta beveik pusė Baltijos šalyse fiksuotų investicijų, antroje ...
nuotrauka
2021-07-15 06:29
2020-ieji supurtė ramų Norvegijos gyvenimą: pandemija, nedarbas, karantinas, Norvegijos kronos nuvertėjimas, naftos kainų svyravimai. Tačiau nepraėjus nė metams, šios šalies ekonomika atsigavo – planuojamas augimas sveikatos priežiūros, statybos, informacinių ir ryšių technologijų, mažmeninės prekyb...
nuotrauka
2021-06-29 07:19
Nuo praėjusių metų lapkričio 7 d., kai šalyje buvo paskelbtas karantinas, iki birželio 28 d. Ekonomikos ir inovacijų ministerija iš viso yra patvirtinusi 164,6 mln. eurų paramą nukentėjusiam verslui. Subsidijoms skirta 124,9 mln. eurų, lengvatinėms paskoloms – 32 mln. eurų, turgavietės mokesčio komp...
nuotrauka
2021-06-23 06:21
Pandemija privertė peržvelgti biurų plėtros ypatumus ir atskleidė naujas tendencijas. Nekilnojamojo turto (NT) projektų plėtotojai bando įvertinti augančias statybų kainas, vis didesnius pastatų tvarumo ir aplinkos reikalavimus, taip pat nuotolinio darbo įtaką. Tad komercinio NT rinkoje iššūkių apst...
nuotrauka
2021-06-14 07:36
Europos Komisija (EK) yra paskelbusi šešis prioritetus 2019–2024 metams: „Europos žaliasis kursas“, „Žmonėms tarnaujanti ekonomika“, „Prie skaitmeninio amžiaus prisitaikiusi Europa“, „Europinės gyvensenos propagavimas“, „Pasaulyje stipresnė Europa“ ir „Naujas postūmis Europos demokratijai“.
nuotrauka
2021-06-10 11:21
Per praėjusius metus darbas iš namų tapo norma, kurią į savo kasdienybę adaptavo daug įmonių. Darbdaviai gali nebesukti galvos kaip organizuoti veiklą darbuotojams dirbant iš namų, tačiau kyla nauji klausimai. Vis garsiau ir dažniau šnekama apie biurų eros pabaigą – ar šios prognozės turi realų pagr...
nuotrauka
2021-06-07 10:56
Nors statistika fiksuoja mažiau bankrotų, tačiau tai tik laikinas reiškinys dėl pasikeitusio juridinių asmenų nemokumo reguliavimo. Beveik neabejotina, jog Seimo sprendimas karantino metu ir 3 mėnesius po jo įmonių vadovams netaikyti pareigos inicijuoti bankrotą bus atšauktas ir tada bankrotų skaiči...
nuotrauka
2021-06-07 10:47
Ekonomikos ir inovacijų ministerija iki birželio 7 d. iš viso yra patvirtinusi 148,1 mln. eurų paramą nuo karantino suvaržymų nukentėjusiam verslui.
nuotrauka
2021-06-04 10:06
Karantinas Lietuvos gyventojams atskleidė jų būsto ypatumus: išryškino ne tik namų privalumus, bet ir trūkumus. Didžiąją laiko dalį praleisdami namuose žmonės įvertino būsto plotą, jo išplanavimą ir funkcionalumą.
nuotrauka
2021-06-03 10:55
Staiga sustabdyta valstybės pagalba, lėtesnis, nei tikimasi, ekonomikos atsigavimas ar dar vienas išorės šokas ekonomikai pablogintų suvaržymų paveiktų įmonių finansinę būklę ir padidintų vadinamųjų įmonių zombių skaičių.
nuotrauka
2021-06-02 07:57,      papildyta 2021-06-09 15:00, Papildyta
Statybinių medžiagų ir gaminių trūkumas, tiekimo sutrikimai paprastai yra kompensuojami augančiomis kainomis. Todėl kaip pagrindinė šiuo metu žaliavų kainų augimo priežastis yra įvardijamas atsigaunantis vartojimas, kuriam patenkinti nebepakanka žaliavų pasiūlos.

Statybunaujienos.lt » Pandemijos iššūkiai