2024 balandžio 19 d. penktadienis, 6:58
Reklama  |  facebook

Biurų įrengimo inovacijos: nuotoliniai susitikimai gulomis, instagraminiai kambariai ir kitos tendencijos

2023-01-02 09:37
Pastaruoju metu vis labiau nyksta skirtis tarp namų ir biurų interjerų. Pandemijos paskatinti bent kelerius metus žmonės daug dirbo iš namų. Todėl dabar, siekiant darbuotojus sugrąžinti į biurus ir stengiantis, kad jie čia gerai jaustųsi, darbo aplinkoje atsiranda vis daugiau elementų, kurie anksčiau būdavo siejami išskirtinai tik su namais.
nuotrauka
IKEA nuotr.


Minimos įmonės
IKEA Industry Lietuva, UAB
Vaizdo skambučiai gulomis, instagraminiai susitikimų kambariai, augalai, minkštieji baldai, jaukios poilsio erdvės ir daugiau dėmesio privatumui bei gerai savijautai – tai tik dalis naujausių reikalavimų biurams.

Namų jausmas

IKEA interjero dizaino skyriaus vadovė Eimantė Nemanė, cituojama įmonės pranešime, sako, kad ateityje vis daugiau biurų primins namus: „Žmonės estetikos ir jaukumo dabar tikisi ne tik iš savo namų, bet ir iš darbo aplinkos. Įpratome savo užduotis atlikti ir prie rašomojo stalo, ir patogiai įsitaisę fotelyje, todėl sugrįžę į biurus ir čia norime rasti įvairesnės paskirties erdvių, kur būtų galima atsikvėpti, susikaupti arba jaukiai pabendrauti su kolegomis.“

Eimantė Nemanė.IKEA interjero
dizaino skyriaus
vadovė Eimantė Nemanė

Anot pašnekovės, įrenginėjant naujus biurus, dizaineriai apie tai galvoja nuo pat pradžių: pritaiko tiek apšvietimą, tiek grindų dangą, šiek tiek kitaip planuoja pačias patalpas. Tačiau namų jausmą galima atnešti ir į jau turimą bei įrengtą biurą, šiek tiek perdėliojant baldus ir atnaujinant erdves.

„Jaukumo suteikia paprasti dalykai, pavyzdžiui, interjero detalės, kilimai, skirtingi apšvietimo sprendimai. Galbūt jums nebereikia tiek darbo stalų kaip anksčiau ir vietoje dalies jų gali atsirasti keli papildomi minkšti baldai poilsiui, o šalia – pastatomi šviestuvai, skleidžiantys šiltą šviesą. Taip pat drąsiname žaisti spalvomis, kurti įvairovę, pavyzdžiui, neseniai atnaujintame IKEA Lietuva biure vienas susitikimų kambarys yra mėlynas, kitas – rožinis, trečias – languotas ir t.t. Tokie, nesunkiai įgyvendinami sprendimai leis atnaujinti darbo aplinką ir padaryti ją dar labiau įkvepiančią“, – pataria pranešime cituojama interjero dizainerė.

Jaukumas ir jausmas lyg namie taip pat vis dažniau akcentuojami, įrengiant virtuvėles ar susitikimų kambarius biuruose. Jie tampa mažiau formalūs, tinkantys tiek savo tiesioginėms funkcijoms, tiek kaip vieta, kurioje galima tiesiog pakeisti darbo aplinką, pabendrauti su kolegomis.

Susitikimai išsitiesus ant sofos? Įmanoma!

E. Nemanė pataria biuruose, jei tik įmanoma, įrengti ir atskirų mažesnių susitikimų kambarių, nes didelė dalis darbinių pokalbių vis dar vyksta nuotoliu ir ten dalyvauja vos vienas ar keli žmonės. Todėl didelės erdvės su stalais ir kėdėmis nėra efektyviai panaudojamos.

ikea biuro interjeras„Susitikimų kambariuose taip pat vis dažniau atsiranda minkštųjų baldų – sofų, fotelių. Jie nebėra siejami tik su poilsio zonomis. Pavyzdžiui, naujajame IKEA biure Vilniuje turime nedidelius tik minkštaisiais baldais apstatytus kambarėlius, kuriuos vadiname nameliais. Čia darbuotojai gali ateiti tiek atsikvėpti, tiek pakeisti darbo aplinką arba, pavyzdžiui, patogiai gulomis įsitaisę ant sofos dalyvauti susitikime ar nuotoliniuose mokymuose. Tai labai pasiteisino. Kai susitikimuose reikia mažesnio įsitraukimo, pastebiu, kad darbuotojai visiškai atsipalaiduoja ir net patogiai prigula“, – pasakoja specialistė.

Ji pabrėžia, kad atviro plano erdvės, kur kolegos vieni kitus gerai mato, vis dar įrengiamos, nes taip komandos sėdi greta, efektyviau sprendžia iškilusias problemas, planuoja darbus. Tačiau tokios erdvės mažėja, kad darbuotojai sėdėtų nedidelėmis grupelėmis. Be to, kuriamos papildomos erdvės privatumui ar susikaupimo reikalaujantiems darbams.

„Kai norisi atsiraukti iš bendrosios zonos ar susikaupti, kolegos naudoja vienviečius darbo kambarius, kuriuose yra tik du dalykai – sofa ir nešiojamojo kompiuterio staliukas. Taip pat įrengdami biurą atsižvelgėme ir į darbuotojų poreikius turėti tokių patalpų, kuriose būtų patogu susitikti ir pasitarti, kai nereikia nei kompiuterio, nei rašymo lentos. Būtent nuo apklausos ar pokalbio su darbuotojais ir rekomenduoju pradėti, planuojant pokyčius biure. Pirmiausia svarbu suprasti, kokios darbo aplinkos reikia kolegoms“, – pataria E. Nemanė.

Žaliosios erdvės ir natūrali šviesa

Ji taip pat siūlo gerai apgalvoti apšvietimą, įvertinti, kur labiausiai reikia natūralios dienos šviesos. Erdves galime perplanuoti net jau įrengtuose biuruose.

„Tai buvo vienas iš pokyčių, kurį įgyvendinome ir savo biure. Nusprendėme, kad dienos šviesa yra žymiai svarbiau, sėdint savo darbo vietoje, todėl susitikimų kambarius perkėleme į vidines patalpas, kuriose nėra langų, tačiau sumaniu apšvietimu ir tekstile užtikriname reikalingą jaukumą ir net instagraminę patalpos išvaizdą. O darbo vietos perkeltos prie langų, taip užtikrinant natūralios šviesos šaltinį“, – pasakoja IKEA interjero dizaino skyriaus vadovė.

Taip pat dienos šviesa aktuali ir parenkant vietą augalams. Anot E. Nemanės, augalai biure yra dar vienas paprastas sprendimas, padėsiantis užtikrinti namų jausmą. Jie ne tik kuria jaukumą, bet gali prisidėti mažinant darbuotojų streso lygį, didina susikaupimą bei kūrybiškumą. Pastaruoju metu Lietuvoje atsirado ir atskiro pobūdžio paslaugos, kai profesionalai biurui ne tik specialiai parenka labiausiai tinkančius augalus, bet ir juos nuolat prižiūri, laisto, rūpinasi persodinimu.

Apstatant biurus augalais, galima pastebėti ir mažiau įprastų, dėmesį prikaustančių sprendimų kaip žalios vijoklių sienos, palubėse sukabinti gėlių vazonai, augalų terariumai ir panašiai.

„Komandose paprastai visada yra žmonių, kurie mėgsta rūpintis augalais patys, todėl tai gali būti dar viena prasminga proga, raginanti žmones bendradarbiauti ir trumpam atsitraukti nuo darbų. Tačiau suprantu, kad ne visi turi galimybių jais rūpintis arba sąlygos augti nėra pačios geriausios, todėl biure puikiai tinka ir dirbtiniai augalai“, – teigia IKEA interjero dizainerė.

Tvarumas ir ergonomika

Dėmesys gerai savijautai ir augalams neatsiejamas ir nuo kitos tendencijos – įrenginėjant savo biurus, įmonės vis daugiau dėmesio skiria tvarumui. „Ši kryptis į darbo erdvę taip pat atkeliauja iš namų interjerų. Daugeliui mąstant apie žalesnę gyvenseną, verslai ir patys darbuotojai rūpinasi, kaip galėtų sumažinti neigiamą poveikį aplinkai. Pastebime, kad tarp mūsų klientų vis populiaresni iš natūralių ar perdirbtų medžiagų pagaminti baldai ir interjero detalės. Itin aktualios tampa tokios prekės kaip perdirbto plastiko baldai, iš rotango pinti foteliai ir panašiai“, – vardija E. Nemanė.

Dėmesys aplinkai ir pasauliui vis dažniau pasireiškia ir tiesioginiu rūpesčiu pačiais darbuotojais: tiek jų emocine, tiek fizine sveikata darbe. Pasak dizainerės, pastarasis faktorius dar labiau išpopuliarino ergonominių baldų ir pačių darbo vietų universalumą.

„Turėdami skirtingiems poreikiams tinkančias erdves arba darbo vietas, kuriomis kolegos dalinasi tarpusavyje, ne tik protingai bei tvariai panaudojame resursus, bet ir turime mažiau pirkti naujų daiktų. Kad darbo vieta būtų ir universali, ir ergonomiška, geriausia rinktis reguliuojamo aukščio darbo stalus ir kėdes, tada jais galės naudotis keli darbuotojai. Tokį sprendimą rinkomės ir patys, įrenginėdami naują IKEA biurą Vilniuje ir kol kas jis puikiai pasiteisina“, – sako E. Nemanė. 

IKEA nuotr.

Statybunaujienos.lt



Architektūra. Interjeras

nuotrauka
2024-04-18 10:42
Išrinktas architektūrinio konkurso nugalėtojas Pavilnio bibliotekos ir aplink ją esančios teritorijos prikėlimui naujam gyvenimui. Avarinės būklės biblioteka bus rekonstruojama – joje įsikurs bendruomenės namai, edukacijų erdvės, vaikų kambarys, skaitykla. Kartu čia įsikurs ir Naujosios Vilnios seni...
nuotrauka
2024-04-16 12:31
Interjero dizaineriai unisonu kalba – namų dekoro įrengimas nėra tik tinkamas daiktų išdėstymas. Tai buities dvasios ir malonios, jaukios erdvės kūrimas, kuris yra ypač aktualus, nes namai yra intymiausia ir artimiausia aplinka, kurioje leidžiame sau būti visiškai atsipalaidavusiems. Ne veltui inter...
nuotrauka
2024-04-15 14:08
Pirmuosiuose Lietuvos architektų rūmų mokymuose apie priedangų projektavimą nuotoliniu būdu dalyvavo beveik 250 dalyvių. Profesionalams skirtuose mokymuose architektas Tumas Mazūras pristatė darbo grupės parengtas rekomendacijas padidinto saugumo patalpoms (priedangoms), supažindino dalyvius su pana...
nuotrauka
2024-04-15 10:06
Apgyvendinti skirtingo amžiaus vaikus viename kambaryje daugeliui tėvų skamba kaip rimtas iššūkis. Ypač, kai vaikų amžius ir poreikiai yra skirtingi, o vietos reikia ne tik namų darbams ruošti, bet ir žaidimams. Kaip padaryti, kad kambaryje vyrautų tvarka, o vietos pakaktų visiems, pademonstravo int...
nuotrauka
2024-04-09 16:37
Aplinkos ministras patvirtino Architektūros kokybės vertinimo metodiką, kuri leis sukurti aiškesnę ir skaidresnę architektūros kokybės vertinimo sistemą, iš anksto žinomą visiems, dalyvaujantiems statinių projektavimo ar teritorijų planavimo procesuose. Tai sudaro dar palankesnes sąlygas kokybiškai ...
nuotrauka
2024-04-04 07:39
Šviesos jungiklis nėra tik dar vienas elektros instaliacijos prietaisas ar nereikšminga interjero detalė. Kūrybingiems žmonėms jungiklių ir protingų namų sistemų centras „JUNG Vilnius“ suteikia galimybę patiems dekoruoti jungiklius: parinkti jiems spalvą, norimą grafinį elementą ar nuotrauką ir taip...
nuotrauka
2024-04-02 14:39
Jau šį savaitgalį – balandžio 5-7 dienomis – visus svajojančius atsinaujinti ar statančius savo namus, norinčius pagyvinti namų interjerą, susikurti jaukias ir patogias lauko erdves ar ieškančius modernių ir stilingų interjero dekoro elementų, į Kauno „Žalgirio" areną apsilankyti pakvies net dvi par...
nuotrauka
2024-03-26 15:09
Mančesteryje vykusioje „Civic Trust Awards“ apdovanojimų ceremonijoje verslo ir laisvalaikio kompleksas „Bokšto skveras“ pripažintas nugalėtoju ir specialaus prizo laimėtoju, kuris įteikiamas išskirtiniams rekonstrukcijos projektams, įgyvendintiems saugomose teritorijose.
nuotrauka
2024-03-26 10:18
Architektai pastebi, kad dėmesys aplinkosaugai jau skiriamas ir įsirenginėjant būstą: gyventojai ieško sprendimų, kurie galėtų sumažinti poveikį aplinkai, todėl populiarėja produktai, pagaminti iš biologinės kilmės atliekų. Biocikliniai elektros instaliacijos gaminiai – naujovė tvariems namams, kuri...
nuotrauka
2024-03-15 15:55
Dabartinėje nekilnojamojo turto rinkoje itin didelis mažesnių būstų pasirinkimas. Jų kainos labiau prieinamos, tad perkant galima gerokai sutaupyti, o pasitelkus keletą gudrybių įrengti taip, kad atrodytų kur kas erdvesni. Pasak ekspertų, žinant vos kelias taisykles, keliolikos kvadratinių metrų lo...
nuotrauka
2024-03-07 20:15
Pasirašyta projektavimo sutartis dėl Kirdiejų rūmų komplekso (pagrindinio pastato, oficinos, vežiminės, kiemo ir tvoros) sutvarkymo bei įveiklinimo. Būtent čia įsikurs Vilniaus miesto muziejus, kuris šiuo metu laikinai veikia Vokiečių gatvėje.
nuotrauka
2024-03-07 09:32
Interjeras yra derinamas prie aplinkos: vienoks jis, kai gyvenama naujos statybos name užmiestyje, kitoks – kai esate įsikūręs miesto centre. Pagaliau, svarbu ir tai, kas matosi pro jūsų būsto langą. Todėl interjero dizaineriai akcentuoja, kad įsikuriantieji istoriniuose senamiesčių pastatuose turėt...
nuotrauka
2024-03-04 10:49
Turto bankas paskelbė Vilniuje, ties Pamėnkalnio ir V. Kudirkos gatvių sankryža esančio, Valstybės kontrolės pastato atnaujinimo architektūrinį konkursą. Jo dalyvių prašoma pateikti interjero ir pastato modernizavimo pasiūlymus. Tai pirmasis tokios apimties konkursas skelbiamas valstybės pastatui.
nuotrauka
2024-03-04 10:42
Vilniuje esančio A. Goštauto kvartalo konversijos tarptautinio architektūrinio-urbanistinio konkurso nugalėtoju išrinktas projektas „Demokratijos uostas“, kurį sukūrė „Studija Archispektras“. Su projekto autoriais bus pradedamos derybos dėl kainos ir kitų sutarties aspektų, sutartį tikimasi pasirašy...
nuotrauka
2024-02-29 07:45
Būstuose populiarėja plačios ir aukštos stumdomos sistemos į terasą, balkoną ar kiemą. Tačiau kartu kyla problema – kaip apsisaugoti nuo vabzdžių ir valdyti šviesos srautą. Amerikiečių gamintojas CENTOR pasiūlė modernų sprendimą: stilingus ištraukiamus tinklelius ir susukamas vertikalias žaliuzes. Š...
nuotrauka
2024-02-26 12:46
Vasario 23 dieną, antrųjų Rusijos karo prieš Ukrainą metinių išvakarėse, Europos, Ukrainos ir pasaulio architektūros ir urbanistikos profesionalams buvo pristatyta naujai steigiama Naujojo Europos Bauhauso (NEB) laboratorija „Viešoji infrastruktūra Ukrainai“. Tai pirmoji lietuviškos organizacijos in...
nuotrauka
2024-02-22 10:12
Daugeliui neatskiriamas kiekvieno ryto įprotis yra mėgstamos kavos puodelis. Modernūs ir funkcionalūs kavos aparatai tapo patikimais pagalbininkais ruošiant šį nepakeičiamą ryto gėrimą. Visgi rytinis kavos ruošimo ritualas toks svarbus ne tik dėl rezultato, bet ir paties proceso. Kad jis būtų lengve...
nuotrauka
2024-02-15 10:10
Dalimis tvarkomi Astravo dvaro sodybos rūmai pamažu atgauna savo buvusį grožį. Šią savaitę pasirašytas Astravo dvaro sodybos rūmų Belvederio fasadų remonto darbų priėmimo aktas.
nuotrauka
2024-02-14 08:42
Kuriant namų interjerą, vienas iš svarbiausių uždavinių yra grindų ir baldų derinimas. Grindys yra interjero pagrindas, o baldai – akcentai, kurie suteikia asmeninio charakterio. Šiame straipsnyje suteiksime gaires, kaip derinti grindis ir baldus, kad sukurtumėte jaukią ir patrauklią namų aplinką.
nuotrauka
2024-02-09 12:31
Vasario 16-ąją apdovanojimas už metų darbą Klaipėdai bus įteiktas entuziastingiems kultūros paveldo puoselėtojams – verslininkui Augustinui Jankevičiui ir paramos fondo „Augustus“ vadovui Arvydui Urbiui. Jų pastangomis buvusiame Klaipėdos dujų fabriko pastatų komplekse atgimė du išskirtiniai past...

Statybunaujienos.lt » Architektūra. Interjeras